El Zoghby blijft Makkinga maar net voor

WIERDEN - Met een verschil van slechts zevenhonderdste seconde moest Anne-Liza Makkinga donderdag haar meerdere erkennen in Karim El Zoghby tijdens de Grote Prijs van Eurojump Wierden. Op het parcours met hindernissen tot en met 1,40 meter ging Makkinga met Boeve's Montreux (foto) in de barrage in 35,19 seconde sneller rond dan de op dat moment leidende Chantal Regter met Pinacolada (36,22), maar El Zoghby bleef haar met Viceroy in een van de volgende ritten met zijn tijd van 35,12 seconde nog net voor.

"Het was wel een heel klein verschil", merkte Anne-Liza Makkinga na afloop op. "Maar ik ben heel tevreden hoor. Montreux sprong hartstikke goed en eigenlijk was ik helemaal niet van plan heel hard te gaan. Maar dat is hij van zichzelf al. En als je aan de leiding staat, hoop je natuurlijk ook dat je er niet meer afgereden wordt. Montreux is in goede doen. In de winter heb ik 'm niet veel ingezet, maar nu we weer buiten zijn heeft hij er weer veel zin in. Volgende week gaan we ook in Mierlo ook 1,40 meter rijden."

Montreux verdient inderdaad respect, want hij is al achttien, maar springt nog altijd als een topper. "Het is een echt wedstrijdpaard", prijst Anne-Liza haar viervoeter. "Hij is nog hartstikke fit en zit goed in zijn vel. Nee, het NK ga ik niet meer met hem doen. Dan neem ik Tolan R mee. Het NK wordt heel hoog en met alle goeds dat Montreux al voor me gedaan heeft, wil ik niet het risico lopen dat hij het op zijn tandvlees moet doen. Al zou het best kunnen dat hij het daar ook zou rijden."

Met Tolan vormt ze nog een vrij jonge combinatie. "Ik rijd hem nog maar driekart jaar en hier en daar kunnen we nog wel een puntje verbeteren. Maar hij heeft ontzettend veel vermogen en geeft niets om hoogte. In Moorsele werden we zevende in de Grote Prijs. En daar stond echt een dikke proef. Dus ik heb alle vertrouwen in hem."

Ook Chantal Regter kon prima leven met haar klassering. "Zeker. Ik had twee snelle combinaties voor me, dat is geen schande. Pinacolada is een merrie met wie ik normaal niet zo snel ga. Maar vandaag stond er toch duizend euro op de eerste prijs en Pinacolada was er wel klaar voor om eens wat harder te gaan. Ik zei voor de barrage nog wel tegen Jenny Zoer (in Wierden ringmeester, red.) dat ik wel gas moest geven als ik voorin wilde eindigen. Dat is goed gelukt."

In de extra rondgang kwamen twaalf van de 63 deelnemers terug om uit te maken wie de hoofdprijs van duizend euro mee naar huis mocht nemen. Angelique Hoorn was met Eurocommerce Damascus de eerste die echt haast maakte en daarmee de te kloppen tijd (36,45) neerzette. Ze moest uiteindelijk de eerder genoemde drie voor zich dulden in Wierden. Met de al jaren in Nederland werkzame Egyptenaar Karim El Zoghby dus als lachende laatste.

Gert-Jan Bruggink verzekerde zich in een veld van liefst 120 starters van de zege in de nationale rubriek over 1,30 meter. Met Primeval Dejavu was de ruiter uit De Lutte 23 opponenten in de barrage te vlug af met zijn chrono van 36,99 seconde. Van hen bleven er net als Bruggink nog vijftien foutloos. Mareille van Geel-Schröder bleef met Zelayla steken op een luttele tweehonderdste seconde (37,01), Niels Nanning greep de derde positie met Arly (38,03). Lindy Stuivenberg deelde op Zulanda de vierde plek met Wassim Anzaruti op Mayass (38,33) en werd met olijfje ook nog eens zesde (38,48). 

In de rubriek over 1,30 meter verging het Chantal Regter leek met zijn bokkige houding weer in vroeger tijden beland. Regter moest via een heg een goed heenkomen zoeken na haar volledig mislukte rit. "Ik denk dat hij last heeft van de zomer", reageerde de Albergse. "Hij was altijd heel moeilijk, maar bij mij was dit nog niet eerder gebeurd. Een keer moet de eerste keer zijn. Zo'n dag moeten we maar snel vergeten. Rustig blijven en doortrainen, dat is het beste. Dit paard heeft een verleden, maar daar raak ik niet gestresst van. We moeten maar even een stapje terug doen en hopen dat het goede gevoel vanzelf terug komt."
 

Meer Springen

»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)