Dubbeldam kandidaat 'Sportman'

ERMELO – Jeroen Dubbeldam en Gerco Schröder behoren tot de genomineerden voor een of meer titels bij de uitverkiezingen van de sporters van het jaar van NOC*NSF, die dinsdag 16 december bekend worden gemaakt tijdens het jaarlijkse Sportgala. Dubbeldam is zowel kandidaat voor de titel Sportman van het Jaar als - samen met Schröder, Jur Vrieling en Maikel van der Vleuten voor die van Sportploeg van het Jaar.

Bondscoach springen Rob Ehrens is genomineerd voor de titel Coach van het Jaar en wereldkampioen paradressuur Rixt van der Horst in de categorie paralympische sporter.

Uithangbord van de KNHS
Jeroen Dubbeldam is dit jaar het uithangbord van de KNHS geworden en werd de eerste Nederlandse wereldkampioen springen ooit. Het bleef niet bij die individuele titel. Hij won tevens op hetzelfde WK teamgoud met de springploeg en met diezelfde formatie voor het eerst de mondiale FEI Nations Cup. “Hij deed het al in 2000 op de Olympische Spelen, op vele wedstrijden erna en hij deed het nu weer op het WK. Een toonbeeld van rust, vakmanschap, horsemanship en koelbloedigheid in de paardenwissel. Ik durf te zeggen dat hij de beste springruiter aller tijden is. En die prestatie heeft niet alleen in onze eigen sport maar ook bij vele mensen buiten de sport een enorme indruk gemaakt”, zegt KNHS-bestuurslid Emile Hendrix. Met de individuele Olympische- en wereldtitel maakt Jeroen Dubbeldam deel uit van een zeer select gezelschap. De afgelopen zestig jaar gingen alleen springruiters Pierre Jonqueres d’Oriola (Fra), Hans Günter Winkler (Dui), Raimondo d’Inzeo (Ita) en Rodrigo Pessoa (Bra) hem voor.

Dreamteam
Het Nederlandse springteam won dit jaar op de Wereldruiterspelen in Normandië - na Aken 2006 – voor de tweede keer de wereldtitel. Oranje domineert de mondiale springwereld. Het dreamteam met Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Gerco Schröder is op dit moment gewoon de absolute wereldtop. Met het vertoon van macht dat van de wereldkampioen mag worden verwacht was het Oranje kwartet een maand later ook de sterkste in de mondiale finale om de Furusiyya FEI Nations Cup in Barcelona. Het is echt fenomenaal wat bondscoach Rob Ehrens met zijn team bereikt. Met de prestatie op het WK in Frankrijk kwalificeerde Nederland zich ook rechtstreeks voor de Olympische Spelen in Rio 2016.

Rechtstreekse kwalificatie Olympische Spelen
Voor Rob Ehrens, sinds 2004 bondscoach bij de senioren, is het de tweede wereldtitel die hij met het Oranje kwartet veroverde. Op de Wereldruiterspelen in Caen wonnen de ‘springruiters in oranje’ een gouden teammedaille in een deelnemersveld van 31 landenteams. Eerder deed hij dat in 2006 in Aken en toen maakten Dubbeldam en Schröder ook deel uit van het team. Op de Wereldruiterspelen in Normandië sleepte Rob Ehrens met deze teamprestatie bovendien een rechtstreekse kwalificatie binnen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016. Vervolgens werd Jeroen Dubbeldam in Caen als kers op de taart wereldkampioen.

Invloed reikt verder
Hetzelfde Nederlandse oranjekwartet sloot een maand later dus de finale van de Furusiyya FEI Nations Cup in Barcelona winnend af. Maar de invloed van Rob Ehrens op het meest succesvolle Nederlandse paardensportjaar ooit reikt verder. Hij hielp intensief met de springtraining van het eventingteam, dat eind augustus in Normandië voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een (bronzen) teammedaille won op het WK en zich daarmee ook rechtstreeks kwalificeerde voor de Spelen in Rio.

Geweldige coach
Over één ding zijn alle vier springruiters het eens, maar het werd het mooist verwoord door Jur Vrieling: "Rob Ehrens is een geweldige coach. Hij weet wat teambuilding is en kan je enorm motiveren. Ook al win je zoals in Geesteren de Grote Prijs, dan nog belt hij je de volgende dag op om je op details attent te maken. Op die manier houdt de bondscoach ons allemaal scherp en motiveert hij je enorm."

Begin dit jaar werd Rixt van der Horst door NOC*NSF geselecteerd in het Rookies to Rio-project en in maart 2014 werd Rixt van der Horst als eerste paradressuurruiter opgenomen in het Rabo Talententeam. Tijdens het wereldkampioenschap 2014 in Frankrijk behaalde Van der Horst samen met Uniek in Grade II twee individuele gouden medailles en een zilveren teammedaille in een deelnemersveld met negentien verschillende landen. Met deze teamprestatie is het paradressuurteam - met onder anderen ook Frank Hosmar met Alphaville - bovendien als eerste Paralympische sport in Nederland rechtstreeks geplaatst voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016.

Fantastische afsluiting
Technisch directeur Maarten van der Heijden noemt deze nominaties “een bijzondere erkenning van de wereldkampioenen in de paardensport en een fantastische afsluiting van het meest succesvolle paardensportjaar ooit, waarin de KNHS haar eigen record op een WK verdubbelde naar achttien medailles” en daarmee de meeste plakken  won van alle 74 deelnemende landen aan de Wereldruiterspelen in Normandië.”

Verkiezingstraject
Een vakjury heeft de nominaties bepaald, waarbij de sportbonden hun input hebben geven. De daadwerkelijke stemming vindt vlak voor de live tv-uitzending plaats. Sporters met een A-status brengen dan hun stem uit op de sporters, net als de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brengen dan hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor vijftig procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden tekenen voor de overige vijftig procent.

Foto Jeroen Dubbeldam (links) en Gerco Schröder van Jet Bonvanie

Meer Springen

»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)