Dubbeldam derde in GP Rome

ROME - Jeroen Dubbeldam bewees zondag ook in Rome met BMC Van Grunsven Simon de momenteel beste combinatie van Nederland te vormen. De nationaal kampioen uit Weerselo greep uiteindelijk na twee foutloze ronden de derde plaats in de Grote Prijs. Dubbeldam bleef precies twee seconden achter bij de Canadese winnaar Eric Lamaze met Hickstead, die in 40,30 door de finish kwam. Michael Whitaker werd derde met Gig Amai (41,17). Gerco Schröder stuurde Eurocommerce New Orleans naar de zesde plek zonder een fout te maken (45,57).

Bij de bookmakers was de Canadees Eric Lamaze met Hickstead favoriet met een uitbetaling van 6 euro tegenover iedere ingezette euro. Van de Nederlanders kende Jeroen Dubbeldam een uitbetaling van elf tegen één, Schröder stond op dertien tegen één en Eric van der Vleuten op 25 tegen één. Op Harrie Smolders en Maikel van der Vleuten kon gewed worden onder het kopje 'overigen' en die kenden allen een quote van zes tegen één.

"In het basisparcours verloor ik even de beugel en toen kostte het me alle moeite om weer optimale controle te krijgen. Gelukkig lukte dat op tijd, maar even was ik bang de controle echt te verliezen", vertelde Dubbeldam, die zelf niet zou weten waar hij in het barrageparcours sneller had kunnen rijden. "Ik had echt honderd procent controle, maar de twee combinaties die voor mij eindigden zijn zo ongelooflijk op elkaar ingespeeld, daar leg ik het nog net tegen af", aldus Jeroen, die met deze derde plek ruim 30.000 euro verdiende, terwijl Lamaze bijna 51.000 euro opstreek.

"Ik hoefde er amper moeite voor te doen. Hickstead liep bijna als vanzelf. Het is voor mij echt een wonderdier dat op een dubbeltje kan wenden en dan als een Ferrari weet te accelereren", aldus Lamaze.
Gerco Schröder was ook dik tevreden met zijn zesde plek. "Eurocommerce New Orleans is geen snelheidsmonster. Ik moet proberen foutloos te blijven en kom in pure snelheid gewoon te kort. Als er zo hard gereden wordt als hier dan moet ik blij zijn met elke combinatie die in de barrage een fout maakt."

In het basisparcours liep de enorm springende VDL Groep Verdi met Maikel van der Vleuten (Mierlo) tegen twee springfouten aan, maar omdat zijn vader Eric met VDL Groep Utascha SFN een fractie sneller was, eindigde Eric als 26ste en zoonlief als 27ste. "Verdi sprong uitstekend, maar is met zijn negen jaar nog jong en moet daarom nog veel ervaring opdoen. Dan is het best fijn een zware Grote Prijs als deze te kunnen rijden, ook met het oog op komende week als ik in Sankt Gallen samen met mijn vader deel mag uitmaken van het Nederlandse team dat daar in de landenwedstrijd van start gaat", aldus Maikel.

Eric van der Vleuten leek op weg te zijn naar een foutloze rit, toen Utascha SFN heel licht de insprong van de dubbel toucheerde. "Misschien schrok ze daar even van, of was het de schaduw die heel ongelukkig op een bijna extreem hoge en brede oxer viel", aldus Van der Vleuten sr.
Harrie Smolders (Hooge Mierde), die op vrijdag een schitterende prestatie leverde met Regina Z door in de tweede manche een foutloze rit af te leveren, kreeg op de eerste van de zeer zware driesprong een echte fout. Regina sprong door, maar kreeg ook een fout op de tweede en daarna ook nog op de derde, waarna Smolders de strijd staakte. "Het liep in de driesprong voor geen meter, terwijl ik naar mijn gevoel wel exact goed aan de voet van de eerste hindernis van de drie was gekomen", aldus Smolders. |

Gerco Schröder pakte op de slotdag in Rome nog een derde prijs mee in de rubriek over 1,45. In de tweede fase noteerde de Tubbergenaar een tijd van 29,67 seconde, waarmee hij zijn meerdere moest erkennen in Nick Skelton met Unique XVIII (29,23) en landgenoot Harrie Smolders met Exquis Walnut de Muze (29,39). (m.m.v. Jacob Melissen namens de KNHS) 

Meer Springen

»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)