Dubbeldam achter Beezie Madden in GP

ROTTERDAM - In de barrage van de Longines Grote Prijs van Rotterdam greep Jeroen Dubbeldam (Weerselo, foto) met BMC Van Grunsven Simon net naast de hoofdprijs van 50.000 euro. Hij moest de hoogste eer laten aan de Amerikaanse Beezie Madden, die met Coral Reef Via Volo 0.8 sec. korter over het parcours deed. "Misschien zit het net te veel tussen mijn oren, maar in het verleden is het mij vaak overkomen dat wanneer ik in het begin van het barrageparcours te snel wilde, ik aan het einde van het parcours een te hectisch paard had. Daardoor ontstonden dan vaak foutjes. Nu heb ik voor de middenweg gekozen. Vlot van start gaan en dan in de laatste lijn voluit. De achterstand die ik echter in het begin op Beezie had opgelopen kon ik, jammer genoeg, niet meer goed maken", aldus Dubbeldam.

Van de 47 starters plaatsten zich tien voor de barrage. Dat hadden er twee meer kunnen zijn, maar Jos Lansink en de Spanjaard Julio Arias noteerden in het basisparcours een enkel strafpunt voor het overschrijden van de toegestane tijd. Naast Dubbeldam had voor Nederland ook Rabo Talent van het Jaar Maikel van der Vleuten (Mierlo) zich geplaatst voor de barrage met de fabuleus springende goedgekeurde KWPN hengst VDL Groep Verdi. De jonge Van der Vleuten ging ook zeer voortvarend van start, maar moest op de insprong van de dubbel een fout accepteren, waardoor hij uiteindelijk als achtste eindigde. Vader Eric van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Utascha SFN en Gert-Jan Bruggink (Weerselo) met Primeval Wings eindigden als 13de en 14de, terwijl Leopold van Asten met VDL Groep Quinara door een langzamere tijd als 20ste eindigde, net voor de als 22ste eindigende Harrie Smolders (Hooge Mierde) met Exquis Walnut de Muze, het paard waarmee hij op zaterdag nog het Rabobank Kampioenschap van Rotterdam op zijn naam had geschreven.
Grootste pechvogel in het basisparcours was Sabrina van Rijswijk (Boskoop) die als ruiter uit de agglomeratie Rotterdam tijdens dit CHIO van start mocht gaan. Zij bleef foutloos, tot de allerlaatste hindernis, en die werd ook nog eens zeer licht getoucheerd. Toch viel de bovenste paal. Daarbij kwam nog een minieme overschrijding van de tijd, waardoor zij met vijf strafpunten als 27ste eindigde.

Voor Beezie Madden was het de tweede maal dat zij de Grote Prijs van Rotterdam wist te winnen. In 1999 schreef zij deze klassieker in de springsport ook al op haar naam met Innocence. "Het is ongelooflijk welk een ontwikkeling onze sport sinds die tijd heeft doorgemaakt. Kijk alleen maar eens naar de bodem. Zonder deze all weather bodem zou het onder deze extreme weersomstandigheden met zware regenval op een graspiste onmogelijk zijn geweest onze sport op een voor de paarden verantwoorde wijze te doen laten plaatsvinden", aldus Madden, die vertelde dat zij na het lopen van het parcours haar plan had opgemaakt hoe zij het zou rijden en daarin, na het zien van een aantal combinaties, niets in had veranderd.
Jeroen Dubbeldam veranderde wel iets in zijn planning, maar dat was al tijdens het lopen. "Ik dacht in eerste instantie de afstand tussen de sloot en de dan volgende oxer te moeten overbruggen in zes galopsprongen, maar besloot dat na nog een keer lopen te veranderen in vijf en dat pakte voor mij perfect uit".

Parcoursbouwer Santiago Varelo bouwt ook op het EK over drie weken in Madrid en hij vertelde veel geleerd te hebben van deze week in Rotterdam. "Het gebeurt niet vaak dat je als Spaanse parcoursbouwer voor de beste ruiters en paarden van de wereld kunt bouwen. Dat was leerzaam en ik zal deze ervaringen ook zeker gebruiken in mijn parcoursen tijdens het EK", aldus Varelo. Daarbij kreeg hij bijval van de directeur sportif van het CHIO, Emile Hendrix. "We hebben top parcoursen gezien, zowel in de landenwedstrijd als nu in de Grote Prijs. Daardoor hebben we van topsport kunnen genieten. Maar toch moet ik de mensen in de stallen extreem dankbaar zijn, want zij hebben 24 uur per dag gebuffeld om in de stallen voor mens en dier acceptabele omstandigheden te realiseren", aldus Hendrix.
Voorzitter van het CHIO Frans Lavooij kon na afloop van twee weken hippische topsport in Kralingen tevreden constateren dat het EK dressuur en het CHIO springen elkaar niet hadden gekannibaliseerd. "We hebben dankzij het EK stappen voorwaarts kunnen zetten en let op: er volgen nog meer stappen!", aldus Lavooij.

Jeroen Dubbeldam vond dat hij in Rotterdam een topweekeinde had beleefd. "BMC Van Grunsven Simon sprong zowel in de landenwedstrijd als in de Grote Prijs zeer goed. Ik merk aan mijn paard dat de grote vorm richting het EK aanstaande is. Dat geldt niet alleen voor mij, maar feitelijk voor alle paarden die vrijdag in de landenwedstrijd van start zijn gegaan. Oké, de eerste manche was niet sterk, maar in de tweede manche hebben we ons uitstekend gerevancheerd. Ik denk dat het een geruststellende gedachte is dat de paarden richting het EK in vorm lijken te zijn", aldus Dubbeldam. (Bron KNHS)

Uitslag Grote Prijs (1.60m):

1) Beezie Madden (USA) - Coral Reef Via Volo (v. Clinton) - 0 / 0 - 38.31
2) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) - 0 / 0 - 39.11
3) Carsten-Otto Nagel (Dui) - Corradina - 0 / 0 - 40.33
8) Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Verdi (v. Quidam de Revel x Landgraf I) - 0 / 4 - 40.12
13) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro ) - 4
14) Gert-Jan Bruggink (Weerselo) - Primeval Wings (v. Lexicon) - 4
20) Leopold van Asten (Duizel) - VDL Groep Quinara - 4
22) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Exquis Walnut de Muze - 4

Meer Springen

»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de laagste dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)