Dermott Lennon snelste in kwalificatie

GEESTEREN - De man die Ierland in 2002 in Jerez de la Frontera de eerste wereldtitel bij de springruiters bezorgde, ging er vrijdagavond op het Erve Maathuis vandoor met de zege in de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Grote Prijs van Twente op zondag. Dermott Lennon reed halverwege het 82 kandidaten tellende deelnemersveld met zijn op Zangersheide gefokte dertienjarige bruine ruin Hallmark Elite (v. Lord Byron Z x Renville) naar een tijd van 72,25 seconde. Het leverde de sympathieke 44-jarige Ier meteen de sleutels van een Mercedes Type A op.

De hernieuwde kennismaking met het Erve Maathuis, waar hij een aantal jaren ontbrak, beviel Dermott Lennon uitstekend. “Hallmark Elite voelt zich echt thuis op grotere graspistes zoals hier. Hij is minder sterk op kleine terreinen. Hij moet veel  kunnen galopperen, dan is hij op zijn best. Het is een heel voorzichtig paard. Ik ben blij dat het weer goed gaat. Drie jaar geleden werden we samen vijfde in de Wereldbekerfinale in Geneve, daarna heeft hij een paar taaie jaren moeten doorstaan. Na een val op het water in Hickstead heeft hij een tijdlang pijn gehad. Het heeft veel tijd gekost om het vertrouwen terug te winnen.”

In de Grote Prijs van Twente zal Lennon echter zijn andere troef Loughview Lou-Lou zadelen, waarmee hij in 2010 in Aken met de Ieren de landenwedstrijd won.  “Die heeft een heel sterk temperament  en vecht zich helemaal leeg voor je. Het is het beste wedstrijdpaard dat ik ooit heb gereden. Ze is heel gevoelig. Maar dat past me wel, ik ben gek op merries.”

Dermott Lennon, jarenlang actief vanuit Nederland, woont weer in zijn vaderland, waar zijn dochtertjes Tara (5) en Mischa (2) opgroeien. Hij mikt op deelname aan de finale van de strijd om de Nations Cup in Barcelona. “Daar reken ik wel een beetje op. Als het niet lukt, ga ik naar Calgary. Maar eerst wil ik hier ook morgen goed presteren. Ik kom hier graag en na die kwalificatie wil ik ook die Grote Prijs best winnen. Maar ik ben vast niet de enige...”

Achter de voor Oekraine uitkomende Cassio Rivetti met Constara legde Frank Schuttert knap beslag op de derde positie. De lange Ommenaar stuurde zijn elfjarige schimmelruin Casper van Spieveld (v. Mr. Blue x Capital) bekwaam naar de finish in 74,46 seconde. Ook Jody van Gerwen met Tantalus (vijfde), Willem Greve met Carambole (zesde) en Henk van de Pol met Liberty (achtste) reden zich bij de beste tien in de belangrijkste rubriek van de dag.

STARTLIJSTEN EN UITSLAGEN

Meer Springen

»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)