Debuut Haselbekke in grote Oranje

WIERDEN - Als beloning voor zijn puike optreden voor eigen publiek in de landenwedstrijd voor young riders van donderdag mag Bart Haselbekke volgende week debuteren in de nationale seniorenploeg, die in het Poolse Sopot een wedstrijd op drie sterrenniveau afwerkt voor de tweede divisie van de FEI Nations Cup. Samen met streekgenoot Wesley Heijdens, Michel Hendrix en Doron Kuipers vormt hij de jonge Nederlandse afvaardiging.

door Willem Pfeiffer

Een met zijn schimmel Wigeunerin geweldig presterende Bart Haselbekke was donderdag de grote uitblinker tijdens het Dutch Youngster Festival in Wierden. De lokale favoriet reed twee maal imponerend foutloos rond in de landenwedstrijd voor young riders en dat deed ook bij de pony's en junioren geen enkele andere ruiter hem voor of na. Voor Haselbekke liep zijn pas tweede optreden in Oranje daarmee op een groot succes, waarbij alleen maar de slagroom op de taart ontbrak.

Want in de slotrit van Jelmer Hoekstra met Un Diable greep Oranje alsnog naast de winst. Nadat Bart Haselbekke met zijn tweede vlekkeloze optreden de formatie van Roelof Bril aan de leiding had gebracht, leek Hoekstra het karwei af te maken. Maar uitgerekend op de laatste hindernis viel alsnog een balk, waardoor Nederland tevreden moest zijn met de met Frankrijk gedeelde tweede plaats, op drie punten achter Denemarken. Jelmer Hoekstra scoorde net als Claudia Verburgt met Abbervail Lightning vijf en vier strafpunten. Frederique Lebon startte met een schrapresultaat op Zorlando (negen strafpunten), maar kwam ijzersterk terug met een foutloze tweede rit.

Oranje kwam net als de Fransen uit op veertien punten, de Denen hielden de schade beperkt tot elf strafpunten.

“Het was een goede dag”, reageerde Bart Haselbekke met gevoel voor understatement na afloop van zijn twee gave nulrondes.  De twintigjarige Wierdenaar is de nuchterheid zelve. “Maar natuurlijk is het mooi als je de enige bent die in een landenwedstrijd geen fouten maakt. Het liep gewoon vanaf het begin. Mijn paard is in vorm en ik zelf was dat nu gelukkig ook.”

Bondscoach Roelof Bril prees de Wierdenaar vanwege de rust in zijn optreden. “Een paar weken geleden reed hij in Lamprechtshausen zijn eerste landenwedstrijd. In de eerste manche was het soms  nog wat trekken, maar in de tweede ronde ging het uitstekend. Ook in de Grote Prijs deed Bart het toen keurig en ook daarom wilde ik hem graag in Wierden weer aan het werk zien. Vergeet niet dat het ook nog eens extra druk geeft als je voor eigen publiek moet rijden.”

Maar daarvan was bij Bart Haselbekke niet veel te merken. “Op zich ben ik daar ook niet zo mee bezig. De mensen aan de kant kunnen me er toch niet overheen helpen, dat moeten mijn paard en ik samen doen. Maar als het dan lukt, geeft het wel een extra kick.”

Volgens Haselbekke werpen de trainingen van Ben Schröder vooral het laatste halfjaar hun vruchten af. “Dat bevalt me supergoed. Ze helpen me prima en aan beste paarden. Het scheelt een bult als je een goed team om je heen hebt.”

Wigeunerin is echter eigen bezit en over de tienjarige merrie van Silverstone x Corland kan Bart Haselbekke niet anders dan lovend zijn. “Het is een absolute meewerker, een fijn en goed paard. Ze springt een beetje op haar eigen manier, maar ze wil er altijd over. Ik heb haar nu twee jaar en als het goed is, moet ze nog een tijdje mee kunnen. Er zit nog veel potentie in.”

Haselbekke had ook mee gemogen naar het jeugdconcours in het Duitse Hagen, maar kiest voor de reis naar Polen. “Dat is nog weer een stapje hoger met hindernissen van 1,60 meter hoog en daar hoop ik weer mooi ervaring op te doen. De Grote Prijs van zaterdag in Wierden zie ik daarom zaterdag meer als een mooie oefening voor Sopot. Want daar staan de hindernissen nog drie gaatjes hoger dan hier. Het gaat me zaterdag vooral om het gevoel, het resultaat komt op de tweede plaats.”

Foto Bart Haselbekke met Wigeunerin van www.fototrailer.nl 

  

Meer Springen

»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de laagste dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)