'Aken mooiste plek afscheid Cumano'

AKEN – Op de plek waar hij vijf jaar geleden het grootste succes uit zijn imposante loopbaan boekte, genoot Jos Lansink zaterdagavond van het stijlvolle afscheid van Cavalor Cumano. De Holsteiner schimmelhengst (v. Cassini I) kreeg in het Reitstadion van Aken voor een schare van 40.000 toeschouwers het adieu van de wedstrijdsport dat hij verdiende. “Het was indrukwekkend”, kijkt Jos Lansink met een voldaan gevoel terug op het huldeblijk aan zijn inmiddels achttienjarige springer van buitengewone klasse.

De combinatie veroverde in 2006 in het Mekka van de paardensport de wereldtitel in de strijd tussen de eerste vier van het klassement. Het was het hoogtepunt uit de carrière van geboren Lemseloër Lansink, voor wie zelfs de Olympische teamtitel in 1992 in Barcelona minder allure had. “Omdat dit een individuele prestatie was”, vindt de al jaren in België woonachtige Tukker. In 2004 won Lansink met Cumano ook al de prestigieuze Grote Prote Prijs van Calgary en in 2007 greep hij zilver met hem tijdens de Europese kampioenschappen in Manheim. Bij de Olympische Spelen in Athene (2004) en Hongkong (2008) vertegenwoordigde Jos Lansink met Cumano België.

Voor Jos Lansink past Cumano in het illustere rijtje met Libero en Egano. “Hij kon alles heel goed af. Al op het voorterrein merkte je bij een belangrijke wedstrijd aan hem dat hij vond dat er iets moest gebeuren. Het was ongelooflijk hoeveel macht, kracht en intelligentie hij in de ring bracht. Cumano hoefde ook nooit in het rood te gaan. Daarom heeft hij het ook zo lang volgehouden.”

Bijna op de kop af twee jaar geleden werd Jos Lansink in het Zweedse Falsterbo nog derde in de Grote Prijs. Het was de laatste officiële wedstrijd van Cumano, die niet voor het eerst te kampen kreeg met blessures. “Na Calgary heeft hij ook al eens drie maanden in het gips gestaan. Als ze de vijftien zijn gepasseerd is het niet zo gemakkelijk ze nog terug te brengen. Ik heb me daarom ook goed op dit moment kunnen voorbereiden. Al aan het begin van dit jaar wist ik dat hij rond deze tijd afscheid zou nemen en al een paar maanden dat het in Aken zou gebeuren. Een mooiere plek was daarvoor ook niet denkbaar geweest.”

Jos Lansink zal het in de toekomst definitief zonder Cumano moeten doen. Nieuwe toppers als Valentina van ’t Heike, King Kolibri en Calistro moeten de fakkel overnemen. “Valentina sprong afgelopen week eigenlijk heel goed. Tot het mis ging op een grote sloot en ze behoorlijk van slag raakte. Ze is een sensibele merrie die hoog in het bloed staat. Het leek me niet verstandig haar op zondag nog een keer aan een nog zwaardere proef als de Grote Prijs te wagen. En in Aken heb je nu eenmaal geen kleine proeven. Voor King Kolibri vond ik de Grote Prijs nog te vroeg. Hij is nog maar negen, maar heeft woensdag en zaterdag wel nul gelopen in zware proeven. Dat geeft echt hoop voor de toekomst. Voor Calistro geldt hetzelfde. Die is tien en dus een jaartje verder. Alleen heeft hij momenteel last van een soort mok, waardoor wondjes elke keer openspringen. Hopelijk is dat snel achter de rug. Verder heb ik nog een paar goede zevenjarigen achter de hand.”

En Cumano? Die genoot zaterdag zichtbaar van het volle stadion in Aken, zoals hij dat zo vaak eerder had gedaan. Samen met onder anderen zijn fokker Willy Leurs uit Schleswig-Holstein. Op weg naar zijn nieuwe toekomst in de fokkerij, als verwekker van nieuwe Cumano’s.

Foto Jos Lansink met Cumano van Jet Bonvanie

Meer Springen

»
GEESTEREN – Eric ten Cate schreef vrijdag in eigen woonplaats de rubriek over 1,35 meter van Hippisch Geesteren op zijn naam. Met de schimmelmerrie... (03-05-2024)
»
GEESTEREN – Robert Vos mocht zich donderdag winnaar noemen van de toprubriek van de dag tijdens Hippisch Geesteren. De Wierdenaar werd over 1,35... (02-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam reed donderdag met zijn elfjarige bruine ruin Trezeguet naar een keurige derde plek in de rubriek over 1,45 meter met... (02-05-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)