Afscheid van heerlijke ponytijd

WIERDEN - Pony Indoor Wierden betekent voor onder anderen Jasmijn Ruiter en Fred van Straaten officieel het einde van hun loopbaan als ponyruiter. De amazone uit Wierden en de ruiter uit Den Ham stappen volgens de regels per 1 januari over naar de junioren. Van Straaten heeft in de praktijk al enkele maanden geleden afscheid genomen van het ponytijdperk. Jasmijn Ruiter komt deze dagen wel in actie in De Vossenbos.

Het Twentse duo wordt vandaag uitgeleide gedaan, samen met vier collega’s. Ook voor de Zweedse Catharina Swartz, de Belg Dries Dekkers en de Nederlanders Kevin Jochems en Bart Lips zit hun periode bij de pony’s er op. Jasmijn Ruiter en Fred van Straaten kijken daar met veel plezier op terug.

Jasmijn: “Het was een superleuke tijd, waarin ik veel heb geleerd. Het mooiste was voor mij dat ik dit jaar met Jem’s U2 mee mocht naar het EK in Bishop Burton in Engeland. Het was alleen jammer dat mijn paard daar niet echt fit was. In de maanden daarvoor ging het heel goed. We werden onder meer vierde in de Grote Prijs van Hagen, achter drie ruiters die foutloos reden. Ik heb een paar wedstrijden voor de Roelofsen Raalte Trophy gewonnen en was ook een keer eerste in een rubriek voor de zware tour bij het Dutch Youngster Festival. Dat zijn leuke dingen om op terug te kijken. Nu ik naar de paarden ga, moet ik natuurlijk weer opnieuw beginnen. Ik denk dat het wel leuk wordt en goed zal gaan. Op dit moment heb ik echter nog geen paarden voor grotere wedstrijden, omdat ik eerst mijn eindexamen (Engelstalige VWO, red) wil halen. Ik kan niet twee dingen allebei half doen. Daarom rij ik voorlopig door met jonge paarden en doe ik even niet aan grote wedstrijden mee. Aan paardensport doe ik vooral voor de lol. Ik wil er niet echt mijn werk van maken. Ik wil graag hoog mee rijden en plezier hebben en ik denk dat ik dat niet heb als het voor mijn werk moeten wordt. Natuurlijk hoop ik met een paar goede paarden zo ver mogelijk te komen en probeer ik ook bij de junioren het Nederlands team te halen. Maar een handelsstal met dertig paarden hoef ik niet.”

Fred van Straaten reed zijn laatste grote wedstrijd als ponyruiter enkele maanden geleden tijdens het Dutch Youngster Festival in Wierden en zit al enige tijd ook in wedstrijden op paarden. “Dat is toch mooier dan pony’s”, aldus de jonge ruiter uit Den Ham, die vorig jaar in Wierden nog de kleine finale won. “Je kunt er meer rijerij op kwijt. Maar ook voor mij was het een fantastische tijd.”

Ook Van Straaten, havo 3-scholier in Zwolle, herinnert zich een EK als hoogtepunt. “Vorig jaar mocht ik op het laatste moment mee naar Moorsele, waar we achtste werden met een team met allemaal combinaties voor wie het de eerste keer was. In de eerste kwalificatiewedstrijd bleef ik foutloos met Hazelhorst’s Fury. We misten de finale jammer genoeg net. Het ponytijdperk heb ik met een goed gevoel afgesloten en ik heb gehaald wat er in zat. Bij de paarden is veel meer concurrentie, maar daar wen je op een gegeven moment ook wel aan. Dat ik op dit niveau meekan is al super, maar ik ga mijn stinkende best doen om zo ver mogelijk te komen. Een EK, een WK en misschien wel ooit de Olympische Spelen, dat zou iets groots zijn. Elke dag na school gaat de rijbroek aan.”

De namen Ruiter en Van Straaten blijven overigens nog wel even aan de ponywereld verbonden. Eva Ruiter en Josta van Straaten treden in de voetsporen van hun oudere zus en broer en ook zij zijn deze dagen in Wierden te bewonderen.

Foto Jasmijn Ruiter en Fred van Straaten van www.fototrailer.nl

Meer Springen

»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de laagste dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)