RUITER UIT GEESTEREN WIL NIET GEFORCEERD SNEL HOGEROP

Eric ten Cate kiest voor geleidelijkheid

Eric ten Cate kan de laatste tijd goedgemutst op concours. In Tubbergen is hij een van de favorieten voor de Grote Prijs.  

Eric ten Cate verkeert in puike vorm. De ruiter uit Geesteren hoor je daarom bepaald niet klagen over de prestaties die hij de laatste tijd met zijn paarden levert. Tijdens Jumping Schröder Tubbergen hoopt hij dat nog eens te onderstrepen.

“De paarden zijn super in vorm”, bevestigt Ten Cate. “Het betaalt zich uit dat ik veel op concours ben geweest, ook in het buitenland. Van drie dagen achter elkaar springen leren ze veel.” Zijn belangrijkste troeven op stal zijn tegenwoordig de negenjarige schimmelruin Incredible (v. Clinton) en de even oude bruine ruin Ivoor (v. Eldorado van de Zeshoek).

Met de laatste sloot hij in het Deense Aalborg het hoofdnummer als tweede af, won hij bij het CSI Twente een rubriek over 1,45 meter (foto rechts) en eindigde hij in zijn eerste Grote Prijs van Twente over 1,55 meter als zesde. Afgelopen week snelde de combinatie naar een overtuigende zege over 1,40 meter tijdens de Almelose Ruiterdagen, de rubriek waarin hij ook nog eens derde werd met Indendo en vierde met Incredible.

Iets te voorzichtig
“Jammer dat ik in Geesteren meteen op de eerste hindernis al een fout maakte”, vond Eric ten Cate, die anders een mooie kans zou hebben gehad op de hoofdprijs. “Vaak begin je toch net iets te voorzichtig omdat je bang bent aan het begin van het parcours strafpunten op te lopen en gaan de moeilijkste dingen het makkelijkst.” 

Eric ten Cate heeft veel profijt van zijn samenwerking met Horse Deals. Hij rijdt diverse paarden voor eigenaar Rudy de Vlieger van het online veilingplatform voor exclusieve rietjes van tophengsten in dressuur en springrichting. De Vlieger is gevestigd in Wierden en heeft stallen bij paardenopfokker Woudenberg.

Vanzelf deuren open
Voor Eric ten Cate zijn de recente successen geen reden zijn ambities al te snel naar boven bij te stellen. “Ik wil eerst zorgen dat ik alles super voor elkaar heb, voor ik aan een stap hoger denk. Als je goed presteert, gaan er vanzelf wel meer deuren voor je open. Van mezelf weet ik dat ik altijd voor de winst ga. En dat ik als het moeilijk is een doorzetter ben. We zien vanzelf wel hoever we komen.”

Om te beginnen met Jumping Schröder Tubbergen. Een evenement mooi dichtbij huis. “En altijd goed georganiseerd”, voegt hij eraan toe. “Door ruiters met verstand van zaken.”

Zelf heeft de ruiter uit Geesteren de laatste jaren steeds meer oog gekregen voor zijn wijze van rijden. “Iedereen ontwikkelt zijn eigen stijl. Toen ik begon had ik meestal paarden die lastig waren. En dat zag er vanzelf vaak wat minder netjes uit. Die naam had ik en daar kom je natuurlijk dan ook niet zomaar af. Maar ik werk er wel bewust hard aan dat beeld te veranderen. Want het laatste dat ik wil is dat mensen van mij het idee krijgen dat ik de paardensport in een verkeedaglicht stel. Dat moeten we zeker in deze tijd, waarin iedereen kritisch naar ons kijkt, natuurlijk absoluut niet hebben.”

Zie ook www.jumpingschrodertubbergen.nl   

Meer Jumping Schröder

TUBBERGEN – Steven Veldhuis had zaterdagavond het laatste woord in de Huiskes-Kokkeler Grote Prijs van Tubbergen. De Haaksbergenaar was de laatste... (02-07-2022)
TUBBERGEN - Hij was zeventien toen hij naar Nederland kwam met de bedoeling er twee weken te trainen bij Angelique Hoorn in Wanneperveen. Acht jaar... (02-07-2022)
TUBBERGEN - Ze zijn de stille krachten achter hun mannen bij de BWG Stables. Op kantoor zorgen Evelien, Hilde en Vera Schröder ervoor dat Gerco en de... (01-07-2022)
TUBBERGEN - Ruim twee jaar geleden meldde een toen nog 22-jarige Ierse jongeling zich bij de BWG Stables van de broers Schröder om er in het kader... (30-06-2022)
TUBBERGEN - Ook voor Bas van der Aa is Jumping Schröder een soort thuiswedstrijd. Zijn eigen pas gerenoveerde accommodatie ligt in Albergen op... (30-06-2022)
TUBBERGEN – Het zag er woensdagavond lang naar uit dat Bas van der Aa de rubriek over 1,30 meter direct op tijd tijdens Jumping Schröder Tubbergen op... (29-06-2022)
TUBBERGEN - Tom Brinkman en Jesper Romp kwamen in 2014 als stalruiters van de BWG met het idee op de accommodatie van hun werkgevers een concours te... (29-06-2022)
TUBBERGEN - De negende editie van Jumping Schröder Tubbergen mag zich in een dusdanig grote belangstelling van ruiters verheugen, dat de organisatie... (28-06-2022)
Geen enkel evenement kan zonder inbreng van een legertje vrijwilligers. Ook bij Jumping Schröder Tubbergen zijn de stille krachten goud waard. Gerda... (24-05-2021)
Gerrit Hendriksen vond het vorig jaar tijd worden voor een nieuwe preses van de Stichting Jumping Schröder Tubbergen, nadat hij sinds de start van... (23-05-2021)
Remco Been, Gert-Jan Bruggink en Marc Houtzager bewaren als oud-winnaars van de Grote Prijs tijdens Jumping Schröder mooie herinneringen aan het... (22-05-2021)
Als stalruiters van de BWG Stables opperden Tom Brinkman en Jesper Romp het idee om op de fraaie accommodatie in Tubbergen een heus springconcours te... (21-05-2021)
Willem Greve was in 2016 de eerste winnaar van de Grote Prijs tijdens Jumping Schröder Tubbergen en zegevierde twee jaar later opnieuw in het... (20-05-2021)
Voor de broers Ben, Wim en Gerco Schröder is het concours in hun eigen fraaie springtuin vooral een leuke onderbreking van hun normale werk. Ze... (19-05-2021)
TUBBERGEN - Jumping Schröder Tubbergen is net als in 2020 afgelast, maar voor het evenement werd wel als gebruikelijk een speciale krant uitgegeven.... (19-05-2021)