KIM EMMEN BLIJFT VOOR DERDE KEER FOUTLOOS BIJ OLYMPISCHE SPELEN

Alle springruiters in Olympische finale

Foto Kim Emmen met Imagine © Esther van Dijk-Nebbeling

PARIJS – Alle drie springruiters van TeamNL hebben zich maandag geplaatst voor de individuele finale van dinsdag. Opmerkelijk was opnieuw de rol van Kim Emmen, die met Imagine in Parijs al voor de derde keer in successie een foutloos parcours afleverde.     

Een plaats in de top 30 was vandaag het doel van de springruiters van TeamNL. Dit leverde, met onder anderen kroonprinses Amalia op de tribune, een ticket op voor de Olympische individuele finale. Behalve Kim Emmen (negende hield ook de Harrie Smolders met Unicas van de Kattevennen (vierde) de lei schoon. Ondanks een balk haalde ook Maikel van der Vleuten, drie jaar geleden in Tokio goed voor brons, met Beauville Z als 22ste de individuele eindstrijd.

Een gelukkige bondscoach Jos Lansink: “We haalden met het team in de landenwedstrijd net niet het podium. Hoewel de paarden fantastisch sprongen en de ruiters geweldig reden, viel het kwartje net de verkeerde kant op. Vandaag begonnen we weer met een schone lei, dus kon het weer alle kanten opgaan. Maikel van der Vleuten had een beetje pech op de driesprong, maar Kim Emmen en Harrie Smolders reden rondjes niet voor een 10 maar voor een 20. Je hoopt altijd op drie ruiters in de finale, maar het moet ook nog maar gebeuren. Morgen begint alles weer op nul. Als we de vorm van vandaag hebben, dan kunnen we goede resultaten neerzetten.”

Echt in supervorm
Kim Emmen na haar derde foutloze parcours bij deze Olympische Spelen: “Ik had weer een super ronde. Imagine was weer super te pas, het ging fantastisch. Imagine heeft drie keer nul gesprongen Hij is echt in super vorm, hij maakt het mij makkelijk. Het is altijd lastig als je iemand anders zijn plek in het team moet overnemen, maar ik ben er super trots op hoe het is gegaan en ook hoe Imagine het heeft opgepakt. Ik vind het fijn dat ik morgen eerst een paar ritten kan zien, waardoor ik weet hoe ik het parcours moet rijden en wat de moeilijke lijnen zijn.”

Maikel van der Vleuten na zijn proef: “Mijn tactiek was om nul te rijden, maar wel met een snelle tijd voor het geval ik een foutje zou maken. Wat uiteindelijk ook het geval. Als je al vroeg moet starten in de wedstrijd, dan weet je nog niet hoe het gaat lopen. Soms moet je nul rijden en soms zit je er met een snelle vierfouter nog bij.”

Alle drie kans
Harrie Smolders kwam als laatste Nederlander aan start. Net als Kim Emmen noteerde hij een foutloze ronde met zijn paard Uricas van de Kattevennen. “Het is vrij uniek dat we alle drie bij de dertig beste ruiters van vandaag horen. Deze kunnen we alvast afvinken. Het parcours had een minder hoge moeilijkheidsgraad dan de afgelopen dagen, dus een klein foutje kon al fataal zijn. Morgen begint alles weer op nul, dat is in vergelijking met andere kampioenschappen een uniek format. Wie morgen de dag van zijn leven heeft, gaat naar huis met Olympisch goud. Alles moet samenvallen op zo’n dag. Het kan bij alle drie van ons, we kijken uit naar morgen.”

In de individuele finale van dinsdag beginnen alle dertig combinaties weer zonder strafpunten.
 

Meer Springen

»
HELLENDOORN – Twee van de vier rubrieken op de eerste dag van de Roelofsen Horse Trucks Winter Classics 20214 werden zaterdag in Hellendoorn een... (21-10-2024)
»
KRONENBERG – Bas van der Aa is goed op dreef tijdens het concours bij De Peelbergen in het Limburgse Kronenberg. Zijn  beste prestatie tot nu toe... (19-10-2024)
»
OLIVA – Hessel Hoekstra maakte zondag een prima indruk tijdens de Grote Prijs van de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Oliva. (13-10-2024)
»
LIER – Annelies Vorsselmans was zaterdag met haar vijftienjarige donkere vosruin Acuero (v. Acorado) een klasse apart in de finale van de wedstrijden... (13-10-2024)
»
BARCELONA – De springruiters van TeamNL eindigden zondag in de finale van de Longines League of Nations in Barcelona op een mooie tweede plaats.... (07-10-2024)
»
OLIVA – Pascalle Lienesch was vrijdag de enige Nederlandse ruiter die erin slaagde een zege te boeken tijdens de herfsteditie van de Mediterranean... (05-10-2024)
»
OLIVA – Hessel Hoekstra en Pascalle Lienesch beleefden woensdag een prima start in rubrieken voor jonge paarden tijdens de herfsteditie van de... (03-10-2024)
»
RIJSSEN – Eric ten Cate liet er dinsdag geen twijfel over bestaan wie de sterkste was in de tiende wedstrijd en tevens finale van de TCN Jumping Tour... (27-09-2024)
»
Annelies Vorsselmans sloot zondag in Lanaken de strijd om het Belgische kampioenschap springen met haar negenjarige merrie C. Kulottie W Z (v. Comme... (23-09-2024)
»
LANAKEN – Jasmin Seppälä boekte donderdag een fraaie overwinning tijdens het WK jonge paarden op de domeinen van Stal Zangersheide in het Belgische... (20-09-2024)
»
ZUIDWOLDE – In Twente gevestigde ruiters maakten zondag de dienst uit tijdens de strijd om de Grote Prijs Van Outdoor Zuidwolde. Winnaar Hessel... (16-09-2024)
»
DONAUESCHINGEN – Hendrik Jan Schuttert eindigde zondag knap als tweede in de Grote Prijs van Donaueschingen. Met zijn negenjarige donkerbruine ruin... (16-09-2024)
»
WIERDEN – De zege in de toprubriek over 1,30 en 1,35 meter tijdens het concours van afgelopen weekeinde in Wierden ging zaterdag naar Tessa Delger.... (11-09-2024)
»
LIER – Annelies Vorsselmans was prima op dreef tijdens het concours bij De Azelhof in het Belgische Lier. De partner van Jeroen Dubbeldam klasseerde... (08-09-2024)
»
WARSCHAU – Hessel Hoekstra was tijdens het concours in Warschau, waar de finale van de van de EEF Series werd verreden, prima op dreef met zijn... (08-09-2024)
»
LANGEVEEN – Peter Olthof bleef zondag baas in eigen huis tijdens de finale van de eerste editie van de Twentse Grascompetitie. De Langevener bleek... (02-09-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra is met de tienjarige donkerbruine hengst Comthago VDL (v. Comme il Faut) een van de ruiters van TeamNL in de finale van de... (02-09-2024)
»
RIJSSEN – BIJ TCN Sporthorses in Rijssen staat voor dinsdag 3 september de voorlaatste wedstrijd uit de cyclus van de TCN Jumping Tour 2024 op het... (01-09-2024)
»
ERMELO - Lize van Benthem van de Grensruiters uit De Lutte veroverde afgelopen weekend met haar pony Zero H tijdens de Hippiade in Ermelo de gouden... (27-08-2024)
»
VRAGENDER – Steven Veldhuis sloot Outdoor Vragender prima af op de laatste dag voor de paarden. De Haaksbergenaar bezette zaterdag een tweede, twee... (25-08-2024)