MET COMTHAGO VDL WINNAAR GROTE PRIJS, OOK NOG TWEEDE OVER 1,40 METER BIJ CSI OMMEN

Hessel Hoekstra pakt de hoofdprijs

Hessel Hoekstra en Comthago VDL omringd door vanaf links Sally, Hendrik-Jan, Jan en Marian Schuttert bij de prijsuitreiking, Foto © Fototrailer.

OMMEN - Geen Olympische medaillewinnaars vooraan in de Grote Prijs van Ommen, maar de 24-jarige Hessel Hoekstra en de 22-jarige Mans Thijssen op plaats één en twee. Waar de gevestigde orde zich zondag stukbeet op het moeilijke parcours reden zeven jongere combinaties zich in de barrage van de Grote Prijs van het Vechtdal. 

Met een paar duizend toeschouwers die bij elkaar op de schoenen stonden en elke galopsprong meeleefden, gaf Hessel Hoekstra alles met de pas tienjarige Comthago VDL (v. Comme il Faut x Carthago). Elke vraag die hij stelde, beantwoordde de hengst van VDL Stud op de juiste manier.

Met de zeer snelle Lars Kuster en Mans Thijssen nog na hem, bleef het spannend voor alle ‘Hoekstra-fans’. Kuster pakte een balk mee met Heaven of Romance (v. Andiamo Z) en werd vijfde. Thijssen kwam een kleine seconde te kort met Hello (v. Amber Gambler) en werd tweede. De Ier Alexander Butler was de beste buitenlander op de derde plaats met Jurry Blue K (v. Zirocco Blue VDL).

Concours zoals gehoopt
Een Nederlandse winnaar was de wens van al het publiek in Ommen, maar ook van de organisatie. “Kan niet mooier”, is Hendrik-Jan Schuttert enthousiast. “Topruiters aan de start en iemand uit de buurt die wint. Het concours is gegaan zoals gehoopt. Met gigantisch veel publiek, zelfs toen Nederland moest voetballen zat de tent vol, en een vibe waardoor ruiters er nog een schepje extra bovenop deden. Ik ben heel trots dat we dit met z’n allen hebben neergezet.”

De Grand Prix was niet voor iedereen een succes. “Het was een lang parcours met veel voorwaartse afstanden en een krappe tijd. Daardoor was de kans groot dat je paard wat vlak ging springen. Het was selectief, maar wel goed gebouwd”, vertelt Hendrik-Jan Schuttert.

Hessel Hoekstra mocht 19.800 euro in ontvangst nemen. “Maar het mooiste is dat dit onze eerste overwinning in een Grote Prijs is. Het is zo snel gegaan met Comthago VDL”, vertelt de stalruiter van Erik Wiefferink in Wierden. “Hij heeft me nooit teleurgesteld. Ik denk dat dit een toekomstig teampaard gaat zijn. Hij heeft de hele week al foutloos gesprongen. Op het mooiste concours hier in de buurt. Wat een sfeer hier.”

Succesverhaal
“We hebben de hengst iets meer dan een week voor Jumping Amsterdam, in januari, bij hun neergezet en ze werden direct tweede in de Grote Prijs pver 1,45 meter voor ruiters tot 25 jaar”, vertelt Comthago’s eigenaar Janko van de Lageweg over de start van dit succesverhaal. Hij sprong verheugd van z’n stoel toen de hengst foutloos finishte. “In april wonnen ze al zilver op het NK op het niveau van 1,60 meter. Fantastisch deze samenwerking. Hessel is één van de beste jonge ruiters van Nederland en krijgt topbegeleiding van Erik Wiefferink, een echte vakman. Hier doen we het voor.”

Ondertussen is Comthago VDL veel gevraagd door fokkers en moest hij zelfs tijdens CSI Ommen aan zijn dekverplichtingen voldoen. “Dat kon hier in de buurt en een steward ging mee”, vertelt Hessel Hoekstra over de bijzondere vrijstelling, aangezien internationale springpaarden tijdens een evenement op het terrein moeten blijven. De dubbelfunctie past de hengst blijkbaar goed. “Hij pakt sowieso altijd super aan”, lacht Hessel Hoekstra, die zich naar een biertje spoedt en nog even tegengehouden wordt om op de foto te gaan met twee jonge fans. Het eindfeest kan beginnen.

Tweede over 1,40 meter
Hessel Hoekstra sloot de rubriek over 1,40 meter op tijd als tweede af met zijn achtjarige voshengst VDL Legodermus Pp (v. Harley). In de door Pim Mulder met de schimmelhengst Jagger Srk gewonnen proef kwam Hoekstra 0,12 seconde te kort op de nummer één. Eric ten Cate belandde met de tienjarige bruine ruin Jr RAG (v. Voltaire Pref) op de achtste plaats.

Regina Leeuwen was met de veertienjarige vosmerrie Cherry Tania (v. Cellestial)  op de vierde plaats de beste ruiter uit de regio in de strijd om de ‘kleine’ Grote Prijs over 1,40 meter met barrage voor het CSI1*Hessel Hoekstra eindigde als vijfde met de twaalfjarige bruine merrie Helena van Perbeemd (v. Eldorado van de Zeshoek) en Rens Grootelaar als achtste met de achtjarige zwarte hengst Plot Royale (v. Plot Blue). De overwinning was voor Arienne Sternlicht met Kumina Dellas Caccia. Ze bleef Dennis van den Brink op La Rouge JT (v. Ducati van Schuttershof) één tiende seconde voor.

Meer info en uitslagen: www.csiommen.nl

Foto midden: Hessel Hoekstra met Comthago VDL. Onder: Regina Leeuwen met Cherry Tania.
 

Meer Springen

»
OLIVA – Pascalle Lienesch was vrijdag de enige Nederlandse ruiter die erin slaagde een zege te boeken tijdens de herfsteditie van de Mediterranean... (05-10-2024)
»
OLIVA – Hessel Hoekstra en Pascalle Lienesch beleefden woensdag een prima start in rubrieken voor jonge paarden tijdens de herfsteditie van de... (03-10-2024)
»
RIJSSEN – Eric ten Cate liet er dinsdag geen twijfel over bestaan wie de sterkste was in de tiende wedstrijd en tevens finale van de TCN Jumping Tour... (27-09-2024)
»
Annelies Vorsselmans sloot zondag in Lanaken de strijd om het Belgische kampioenschap springen met haar negenjarige merrie C. Kulottie W Z (v. Comme... (23-09-2024)
»
LANAKEN – Jasmin Seppälä boekte donderdag een fraaie overwinning tijdens het WK jonge paarden op de domeinen van Stal Zangersheide in het Belgische... (20-09-2024)
»
ZUIDWOLDE – In Twente gevestigde ruiters maakten zondag de dienst uit tijdens de strijd om de Grote Prijs Van Outdoor Zuidwolde. Winnaar Hessel... (16-09-2024)
»
DONAUESCHINGEN – Hendrik Jan Schuttert eindigde zondag knap als tweede in de Grote Prijs van Donaueschingen. Met zijn negenjarige donkerbruine ruin... (16-09-2024)
»
WIERDEN – De zege in de toprubriek over 1,30 en 1,35 meter tijdens het concours van afgelopen weekeinde in Wierden ging zaterdag naar Tessa Delger.... (11-09-2024)
»
LIER – Annelies Vorsselmans was prima op dreef tijdens het concours bij De Azelhof in het Belgische Lier. De partner van Jeroen Dubbeldam klasseerde... (08-09-2024)
»
WARSCHAU – Hessel Hoekstra was tijdens het concours in Warschau, waar de finale van de van de EEF Series werd verreden, prima op dreef met zijn... (08-09-2024)
»
LANGEVEEN – Peter Olthof bleef zondag baas in eigen huis tijdens de finale van de eerste editie van de Twentse Grascompetitie. De Langevener bleek... (02-09-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra is met de tienjarige donkerbruine hengst Comthago VDL (v. Comme il Faut) een van de ruiters van TeamNL in de finale van de... (02-09-2024)
»
RIJSSEN – BIJ TCN Sporthorses in Rijssen staat voor dinsdag 3 september de voorlaatste wedstrijd uit de cyclus van de TCN Jumping Tour 2024 op het... (01-09-2024)
»
ERMELO - Lize van Benthem van de Grensruiters uit De Lutte veroverde afgelopen weekend met haar pony Zero H tijdens de Hippiade in Ermelo de gouden... (27-08-2024)
»
VRAGENDER – Steven Veldhuis sloot Outdoor Vragender prima af op de laatste dag voor de paarden. De Haaksbergenaar bezette zaterdag een tweede, twee... (25-08-2024)
»
VRAGENDER – Vincent Geerink was vrijdag de meest opvallende deelnemer op de tweede dag van Outdoor Vragender. De ruiter uit Gelselaar zegevierde over... (24-08-2024)
»
VRAGENDER – Twentse ruiters maakten donderdag de dienst uit op de eerste dag van Outdoor Vragender. Van hoog tot laag reden Remco Been, Steven... (23-08-2024)
»
ERMELO – Stijn Roelink legde donderdag tijdens de Hippiade, de strijd om de nationale titels van de KNHS, beslag op een achtste plaats over 1,35... (22-08-2024)
»
TUBBERGEN – Bas van der Aa mag tot komende winter weer even gebruik maken van de diensten van Shanroe Barney omdat berijder Hansel Chen na een... (20-08-2024)
»
Twee dagen nadat de Schröder Masterclass is afgesloten, moet het plein voor de Sint-Pancratiusbasiliek er weer uitzien alsof er niet pas een... (19-08-2024)