DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de Wereldbeker voor springruiters op te eisen, zorgde Willem Greve zondag tijdens The Dutch Masters voor de ogen van bondscoach Jos Lansink voor een nieuw historisch hoogtepunt in de vaderlandse springsport.
Door Willem Pfeiffer
In april 1994 leek de legendarische donkerbruine Holsteiner hengst Libero H (v. Landgraf x Ronald) met Jos Lansink middenin een driesprong te belanden, maar op wonderbaarlijke wijze ontsnapte hij met zijn berijder aan een onvermijdelijk lijkende springfout. Zondag pakte Willem Greve met een ultieme sprint de Grote Prijs in de bomvolle Brabanthallen, waar een explosie van enthousiasme volgde. “Abnormaal hè?”, stelt Jos Lansink enkele dagen later de retorische vraag. “Iedereen dacht dat Henrick von Eckermann onverslaanbaar zou zijn en Willem doet het als laatste starter toch. Hij kon alles in de laatste meters nog omzetten. Geweldig.”
De ruiter uit Markelo staat er niet verrassend bijzonder goed op bij de keuzeheer. “Willem is momenteel de best bereden ruiter van Nederland”, stelt Lansink onomwonden. “Hij heeft niet alleen in Grandorado TN NOP en Highway TN NOP absolute toppaarden, ook Pretty Woman van ’t Paradijs en Minute Man kunnen op het hoogste niveau mee. De laatste is alleen geen Nederlands paard en dus ook geen kandidaat om eventueel aan de shortlist toe te voegen.”
Af en toe een pauze
Maar Minute Man kan wel net als Pretty Woman zijn bijdrage leveren als het gaat om het tijdig rust geven aan de twee andere topspringers. “Richting de Spelen is het heel belangrijk dat paarden af en toe van een pauze kunnen genieten”, vindt Jos Lansink. “Het is nu zaak niet elke week vol gas te geven. Het motto is in elk geval niet te veel te doen. De Olympische Spelen zijn immers maar één keer in de vier jaar en het zou doodzonde zijn er in augustus achter te komen dat de paarden daarvoor te veel hebben gedaan. Binnen het team hebben we het hier ook uitgebreid over gehad. Het is belangrijk dat we allemaal aan hetzelfde touw trekken.”
Lansink hoopt dus dat zijn kandidaten voor Parijs niet te gretig van wedstrijd naar wedstrijd trekken. “Natuurlijk zijn concoursen voor de Global Champions Tour ook financieel heel aantrekkelijk. Maar diverse paarden zijn al aardig op leeftijd en die hebben de kans niet om over vier jaar nog Olympisch mee te lopen.”
Ervaringsdeskundige
Garanties op deelname aan de Olympische Spelen geeft Jos Lansink uiteraard nog niet af. “Het gaat erom dat de paarden kort voor we naar Parijs gaan in vorm zijn. Alleen met nulrondjes doe je mee in landenwedstrijden. Bovendien kan er niet alleen met een ruiter zomaar wat gebeuren, maar ook met een paard.”
Zeker Willem Greve zal zich, als ervaringsdeskundige, niet op voorhand rijk rekenen. Vorig jaar immers werd hij op de thuisbasis van Jos Lansink gepresenteerd als teamlid voor de wereldkampioenschappen in het Deense Herning, maar een dag later brak hij bij een val van een paard en kon hij het WK op zijn buik schrijven.
Imagine op longlist
Jos Lansink voegde na The Dutch Masters ook de elfjarige Imagine (v. Cassini Gold x Lord Z) van Kim Emmen aan de longlist voor de Olympische Spelen toe. De schimmelruin is sinds kort gedeeld eigendom van Conny Viscaal uit Albergen en sponsor Eric Berkhof van de amazone uit de Noord-Brabant, die met Inflame GO al tot de kandidaten voor Parijs behoorde.
“Imagine doet het de laatste tijd prima met Kim, het is echt een heel goede combinatie. Ik zal niet meteen zeggen dat ze straks in de ploeg zit, maar we zullen zeker aandacht aan haar geven. Zoals we dat ook zullen doen als zich nog andere kandidaten gaan aandienen. Je weet immers nooit of zich misschien op het laatst nog een uitschieter voordoet.”
In 1988 kwam Jos Lansink zelf pas op het laatste moment in het Olympische kwartet, nadat hij achtereenvolgens de Grote Prijs van Twente in Geesteren en die in Rotterdam op zijn naam schreef. In Seoel eindigde hij vervolgens knap als zevende. Het begin van een imposante internationale carrière kreeg er op die manier gestalte.
Heel bijzonder
Conny Viscaal kijkt met een trots gevoel naar de verrichtingen van Imagine, die onder het zadel van Conor Drain naar de absolute top groeide. “Imagine heb ik zelf gefokt uit de bruine stermerrie Audi’s Nigel, ik was de eerste die hij zag. Het is heel bijzonder wat hij dit weekend weer liet zien. Imagine springt momenteel fenomenaal en is deze week naar het concours van Hermes in Parijs. Maar afwachten of hij de weg naar de Spelen goed blijft bewandelen.”
Met de achttienjarige bruine ruin Baron (v. Painted Black x Olivi) van Maud Haarhuis heeft Conny Viscaal nog een troef in handen. De Harbrinkhoekse staat op de longlist voor de Paralympics. “Het is op twee fronten kneitertje spannend”, vindt Conny Viscaal. Ik ben vreselijk benieuwd hoe het dit jaar verder met Imagine en Baron gaat lopen.”
Longlist springen
De longlist voor de springruiters ziet er nu als volgt uit:
Leopold van Asten met VDL Groep Iron Z.
Kars Bonhof met Hernandez TN NOP.
Kim Emmen met Imagine en Inflame GO.
Willem Greve met Grandorado TN NOP en Highway TN NOP.
Loewie Joppen met Havel vd Wolfsakker Z.
Harrie Smolders met Monaco NOP en Uricas vd Kattevennen.
Maikel van der Vleuten met Beauville Z NOP en O'Bailey vh Brouwershof NOP.
Jur Vrieling met Jourdain VDL.
Bondscoach: Jos Lansink (Meeuwen, Bel.)
Teamveterinairs: Frank van Hoeck en Willem Verhaege (Bel.)
De Olympische Spelen vinden plaats van 26 juli tot en met 11 augustus. Alle wedstrijden worden verreden in het prachtige Parc des Versailles.