STEVEN EN STEF VELDHUIS MOETEN AFSCHEID NEMEN VAN HUN VADER, OPA EN GROOTSE FAN 

Winnaars, met een brok in de keel

Foto Steven Veldhuis met Iregina © Els ten Velde

SAASVELD – Steven en Stef Veldhuis tekenden zaterdag samen voor liefst drie overwinningen tijdens het indoorconcours van St. Hubertus in Saasveld. Ze waren winnaars, maar wel met een flinke brok in de keel. Een  dag eerder namen ze afscheid van hun vader en opa Johan Veldhuis. Hij overleed vrijdag 13 januari op 78-jarige leeftijd.

Johan Veldhuis (middelste foto) was al anderhalf jaar ziek. “Maar twee weken geleden is hij zelfs nog mee geweest naar Vragender om mij en Stef te zien rijden”, vertelt Steven Veldhuis. De zondag erna was al zijn energie weg. We zijn hem langzaam een beetje kwijtgeraakt. Maar gelukkig hebben we in het hospice nog op een mooie manier afscheid van hem kunnen nemen.”

Zijn vader was boer in hart en nieren. “Toen pa zijn ouders hem op zijn zestiende vertelden dat ze van plan waren hun boerderij te verkopen, zei hij dat hij dan wel bij de buren ging wonen. Op zijn achttiende kreeg hij de boerderij op zijn naam. Uiteindelijk is hij tegelzetter geworden, omdat hij daarmee beter de kost kon verdienen.”

De afgelopen week was volgens Steven Veldhuis ‘knetterzwaar’. Maar net als zijn zoon koos hij er toch voor in Saasveld van start te gaan. “We waren hier de hele dag met samen negen paarden. Die moeten toch lopen. We hebben ze ook elke morgen gewoon door getraind. Het was ook goed om even de zinnen te kunnen verzetten en er niet de hele dag aan te hoeven denken dat pa er niet meer is. Voor Stef was het ook de laatste kans nog even te rijden, omdat hij komende week vakantie heeft.”

Altijd doorgaan
Rijden was ook handelen in de geest van hun vader en opa. “We zijn ook opgegroeid met het idee dat je altijd moet doorgaan. Al ijzelde of sneeuwde het, hij was altijd nog stoerder dan ik. We bewaren heel veel goede herinneringen aan hem.”” 

Thuis brandden fakkels van FC Twente voor Johan Veldhuis, een groot fan van de voetbalclub. En Iregina liep in de wei, toen de kist werd weggedragen. De merrie was de trots van de familie. Uitgerekend met Iregina won Steven Veldhuis zaterdag in de Ankerhal van Saasveld de klasse over 1,40 meter. Op ruim twee seconden volgde Remco Been met International als tweede. Laura Spekenbrink met Quintero, Lieke Reinders-Ophof met Jumago en Eric ten Cate met Horsedeals Notre-Dame van ’t Roosakker bezetten de posities drie tot en met vijf.

Stef Veldhuis nam de hoofdprijzen in ontvangst na de rubrieken over 1,30 en 1,20 meter. Over 1,30 meter hield hij Regina Leeuwen met Crocus la Silladiere, Pernilla Josse met Meyboom’s Pandorra Z, Kim Bekhuis met Jojo Buitenzorg en vader Steven Veldhuis met Lingo van de Watermolen achter zich.

Met Lilexta Ii bleef Stef over 1,20 meter Max Willemsen met Incredible en Jordy Wilken met Ambassador Spirit voor.

Paradepaardje
“Als je dan wint, denk je toch aan pa”, lijkt Steven Veldhuis erop terug. “En dan krijg je vanzelf een brok in de keel. Iregina was zijn paradepaardje, pa heeft altijd heel erg van Stef en mij genoten. We hebben enorm veel gedeeld met hem. We hadden geen trouwere fan dan mijn vader.”

Meer Springen

AMSTERDAM – Jodie Hall McAteer beleefde een goede slotdag tijdens Jumping Amsterdam. De Engelse stalruiter van de BWG Stables eindigde in de... (29-01-2023)
AMSTERDAM – Coen Kerbert leverde zaterdag een mooie prestatie in de rubriek over 1,45 meter met barrage tijdens Jumping Amsterdam. De Enschedeër... (28-01-2023)
KRONENBERG – Eric ten Cate blijft de zeges aaneenrijgen. Tijdens het concours hippique De Peelbergen in Kronenberg boekte hij vrijdag twee... (28-01-2023)
AMSTERDAM - Carambole neemt zaterdagavond afscheid van de sport, voorafgaand aan de Grote Prijs van Jumping Amsterdam. Een goed getimed moment, want... (27-01-2023)
AMSTERDAM – Lars Schröder schreef donderdag tijdens Jumping Amsterdam in de RAI een prachtige overwinning bij op zijn erelijst met zijn zege in de... (26-01-2023)
SAASVELD - Pernilla Josse schreef zaterdag tijdens het concours van St. Hubertus in Saasveld de klasse over 1,35 meter op haar naam met Meyboom’s... (22-01-2023)
WIERDEN – Conor Drain was vrijdag weer eens niet te kloppen in de rubriek over 1,35 meter tijdens het concours van De Eschruiters in Wierden. Met... (22-01-2023)
SAASVELD – PSV St. Hubertus uit Harbrinkhoek houdt deze week voor de tweede keer haar indoorconcours in de Ankerhal in Saasveld. Vanaf donderdagavond... (18-01-2023)
EXLOO – Jeroen Dubbeldam was zondag de beste Nederlander in de Grote Prijs van Drenthe over 1,45 meter met barrage tijdens het CSI2* IICH Exloo. Met... (15-01-2023)
SAASVELD – Een dag voor hij zich tot grote uitblinker ontpopte bij de strijd om de titels van Kring Twente was Yu Long Chen met Shanroe Barney... (15-01-2023)
SAASVELD – De titels van Kring Twente in de twee hoogste klassen werden zaterdag een prooi voor de Taiwanese kampioen Yu Long Chen. De 31-jarige... (14-01-2023)
OPGLABBEEK – Remco Been legde vrijdag met zijn zestienjarige bruine hengst Holland van de Bisschop (v. Heartbreaker) beslag op een keurige tweede... (14-01-2023)
EXLOO – Eric ten Cate was vrijdagochtend tijdens het IICH Exloo dicht bij de winst in de rubriek over 1,40 meter met twee fasen. Met de tienjarige... (13-01-2023)
VRAGENDER – Gerben Morsink tekende zaterdag met Carina Z (v. Carthino Z) voor een zege over 1,35 meter tijdens de Nieuwjaarsjumping in Paardencentrum... (08-01-2023)
MARIENHEEM – Elike Morsink eindigde vrijdag als tweede in de finale van de wedstrijd over 1,30 en 1,35 meter tijdens de Sallandse Ruiterdagen in... (31-12-2022)
MECHELEN – Willem Greve schreef donderdagavond met zijn tienjarige bruine hengst Highway M TN (v. Eldorado van de Zeshoek) op superieure wijze de... (29-12-2022)
MARIENHEEM – Elike Morsink trok dinsdag met Dakina II de zege naar zich toe in de rubriek over 1,30 en 1,35 meter tijdens de Sallandse Ruiterdagen.... (28-12-2022)
SAASVELD – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,35 meter en een tweede in de proef over 1,30 meter ontpopte Stef Veldhuis zich met zijn... (21-12-2022)
POZNAN – Remco Been reed zondag tijdens de Cavaliada Tour op grootste wijze naar de zege in de Grote Prijs van het CSI3* in Poznan over 1,50 meter. (19-12-2022)
BATHMEN – Jasmin Seppälä legde zaterdag met de zestienjarige bruine hengst Captain (v. Contendro) beslag op de derde plaats in de Grote Prijs van... (18-12-2022)