TUBBERGENAAR IN LAND VAN DE RIJZENDE ZON OPGEVOLGD DOOR ROB EHRENS

Wim Schröder stopt als coach Japan

Wim Schröder (derde van links) met het Japanse team bij de Asian Games van 2018 in Indonesië, waar het zilver werd behaald. Foto © www.fototrailer.nl 

TUBBERGEN – Wim Schröder is vanaf 1 januari 2023 niet langer actief voor de Japanse springruiters. Zijn taken als trainer, coach en manager in het land van de rijzende zon worden dan overgenomen door Rob Ehrens. De Limburger werd begin dit jaar in eigen land opgevolgd door Jos Lansink.

Wim Schröder is vijf jaar verbonden geweest aan de Japanse hippische sportbond, waar hij als duo nauw samenwerkte met de levende springlegende Paul Schockemöhle. Hij kan terugkijken op een succesvolle periode. “Ik denk dat we er samen het maximale eruit gehaald hebben. Met als mooiste resultaat dat vorig jaar bij de Olympische Spelen drie Japanse ruiters de laatste dertig haalden, van wie Daisuke Fukushima zelfs zesde werd. We hebben samen diverse Grote Prijzen gewonnen, zoals Eiken Sato in Praag en Arnhem. Eerder had ik al aangegeven dat ik eigenlijk vorig jaar al na de Spelen wilde stoppen. Maar ik heb het op verzoek van Japan nog een jaartje langer gedaan, vooral de trainingen en het management.”

Struikelblok
De Japanse bond wilde wel graag met Wim Schröder verder, maar de eis dat de complete selectie en paarden van de Aziaten dan op de BWG Stables ondergebracht zouden moeten worden, vormde voor hem een onoverkomelijk struikelblok. “Ik heb alle kansen gehad en de verstandhouding is ook nog altijd super goed. Maar dat zat er gewoon niet in, ook al omdat we diverse andere grote klanten hebben die onze aandacht vragen.”

Zo traint Wim Schröder de Tsjechische springtalenten Annemarie (15) en Kristina Vitek (16). “Dat zijn echt grote talenten en ze hebben het geluk dat ze altijd over goede paarden kunnen beschikken.”De broers Schröder hebben bovendien al vanuit de Rolex Riders Academy buitenlandse talenten als Jody Hall McAteer (Groot-Britannië), Matt Garrigan (Ierland), Zoë Osterhoff (Duitsland) en Linda Portychave (Tsjechië) onder hun hoede.  

Mooie uitdaging
Rob Ehrens (rechts) ziet in de aanstelling bij Japan een mooie uitdaging. De vorige week 65 jaar geworden Limburger moet de Japanners voorbereiden op de Asian Games van 2023 in het Chinese Hangzhou en de Olympische Spelen van een jaar later in Parijs. “We zijn nog jong en we willen nog wel”, aldus Ehrens, die volgende week in Japan gaat kennismaken met mensen van de hippische federatie.

“Voordeel is dat de meeste ruiters uit Japan al gecentraliseerd zijn in Europa en ik ze dus veel in de buurt kan vinden. Voor de Asian Games moeten we een selectie samenstellen en aansluiting zien te krijgen bij de landenwedstrijden en kwalificatie voor Parijs af te dwingen. Dat is een hele uitdaging, maar maakt het ook weer leuk. Ik ga absoluut nog in gesprek met Paul Schockemöhle en Wim Schröder en denk wel dat ik van hun nog veel nuttige informatie krijg. Eind vorig jaar ben ik al door enkele landen benaderd en twijfelde ik of ik het wel moest doen omdat we steeds meer werk in ons eigen bedrijf kregen. Nu heb ik zoiets van: waarom ook niet? Coachen heb ik altijd heel graag gedaan.”

Rob Ehrens kijkt de komende twee jaar hoe de samenwerking verloopt. “Krijg je geen klik, dan houdt het op. In een open communicatie moet je die hebben, zo sta ik er in. Is die er wel, dan kan het ook een langere termijn worden.”

Meer Springen

ROUEN – Een week na haar fraaie zege in de Grote Prijs van Lier was Annelies Vorsselmans ook in het hoofdnummer van het CSI4* in Rouen prima op dreef... (28-11-2022)
AMBT DELDEN – Pascalle Donders reed zaterdag overtuigend in manege De Hoffmeijer te Ambt Delden naar de snelste tijd in de zwaarste klassen van de... (27-11-2022)
SAASVELD -  Bij de midweekse springwedstrijden in de Ankerhal in Saasveld was Remco Been woensdag niet te kloppen in de klassen over 1,20 en 1,30... (24-11-2022)
LIER – Annelies Vorsselmans schreef zondag op knappe wijze de Grote Prijs van het CSI2* in het Belgische Lier op haar naam. Met de twaalfjarige... (20-11-2022)
MARIENHEEM – Eric ten Cate won vorig jaar de Grote Prijs van Mariënheem met Ivoor. Zaterdag ging hij op herhaling met zijn zege in de toprubriek over... (20-11-2022)
MARIENHEEM – De jonger Zweedse amazone Pernilla Josse verraste vrijdag de routiniers in de rubriek over 1,35 meter tijdens Nationaal Indoor Salland.... (19-11-2022)
MARIENHEEM – Elike Morsink was donderdag goed op dreef in de zwaarste klassen tijdens Nationaal Indoor Salland. De amazone uit De Lutte zegevierde... (18-11-2022)
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink eindigde zaterdag verdienstelijk als tweede in de Grote Prijs van het CSI2 De Peellbergen in het Limburgse Kronenberg... (13-11-2022)
LUTTENBERG  – Gerben Morsink was zaterdag de enige Twentse ruiter, die er in slaagde een van de vier rubrieken van de tweede aflevering van de... (13-11-2022)
MAASTRICHT - Lucas Porter was ook zondag weer goed voor een tweede plek bij Jumping Indoor Maastricht. Opnieuw met de dertienjarige bruine merrie... (06-11-2022)
MAASTRICHT – Lucas Porter en Annelies Vorsselmans haalden zaterdag het podium in de rubriek progressief over 1,45 meter tijdens CSI4* Indoor Jumping... (06-11-2022)
WIERDEN – Remco Been zegevierde zaterdag voor de derde maal in zijn loopbaan in de Nijwa Grote Prijs van Wierden. Dit keer flikte hij het met de... (05-11-2022)
Gerco Schröder en Gert-Jan Bruggink boekten vrijdag beiden een mooie zege in respectievelijk Samorin en Vragender. (05-11-2022)
WIERDEN – Steven Veldhuis kaapte vrijdagavond als laatste starter in de winning round van het Championat van Wierden alsnog de zege over 1,40 meter... (05-11-2022)
WIERDEN – Bas van der Aa was donderdagavond niet te kloppen in de rubriek over 1,40 meter met twee fasen tijdens Indoor Wierden. Met de negenjarige... (03-11-2022)
WIERDEN – Tijdens de 45ste editie van Indoor Wierden word deze dagen onder meer gereden om de Double Crown en de Triple Crown. De ruiter die behalve... (03-11-2022)
DENEKAMP - De Dinkelruiters hadden vrijdag tijdens Euregio Indoor Denekamp bezoek van Rob Ehrens. De voormalig bondscoach springen verzorgde in vijf... (30-10-2022)
HELLENDOORN – Eric ten Cate vervulde met verve de hoofdrol in de eerste wedstrijd van vier voor de Roelofsen Horse Trucks Winter Classics 2022. De... (30-10-2022)
DENEKAMP – Lars Schröder ontpopte zich vrijdagavond tot de verrassende winnaar van het masterspringen tijdens Euregio Indoor Denekamp. De jonge... (29-10-2022)
HELLENDOORN – Vader Steven en zoon Stef Veldhuis deden vrijdag nauwelijks voor elkaar onder tijdens het herfstspringen over twee fasen in ’t Oale... (28-10-2022)