NEDERLAND KOMT HALVE SECONDE TE LAAT VOOR BRONS, GOUD GROOT-BRITTANNIË 

Vierde plaats springruiters in Parijs

Het team van Nederland bij de presentatie op Paleis Het Loo. Vanaf links Maikel van der Vleuten, Harrie Smolders, bondscoach Jos Lansink, Willem Greve en Kim Emmen.

PARIJS – De Nederlandse springruiters zijn bij de Olympische Spelen in Parijs vierde geworden in de landenwedstrijd. Een medaille bleef net buiten bereik.

Nadat Maikel van der Vleuten op Beauville Z als eerste ruiter voor Oranje met zes strafpunten het parcours afsloot, slaagde de op het laatste moment als vervangster van Willem Greve met Grandorado TN NOP in het team opgenomen Kim Emmen er met Imagine op prachtige wijze in net als een dag eerder foutloos te blijven. Het ene strafpunt dat slotruiter Harrie Smolders opliep wegens het overschrijden van de toegestane tijd met Uricas van de Kattevennen voorkwam dat Oranje het brons kreeg omgehangen. Dat ging nu naar de Fransen, die met drie ruiters 0,57 seconde snelle rond gingen.De Olympische titel ging naar Groot Brittannië, het zilver was voor de Verenigde Staten.

Bondscoach Jos Lansink (rechts) hield er een dubbel gevoel aan over. “De Olympische Spelen zijn één keer in de vier jaar, de Road to Paris was lang. Als je er dan zo dicht bij bent, dan is dat heel zuur. Maar aan de andere kant: de paarden hebben allemaal heel sterk gesprongen en de ruiters hebben fantastisch gereden. Dit is topsport. Ik moet ook realistisch blijven, we wisten van te voren dat er vijf of zes teams dicht bij elkaar zouden eindigen. De vorm van de dag zou belangrijk zijn en het kwartje moest de goede kant op vallen, dat deed het helaas niet.”

Maikel van der Vleuten Z over zijn rit: “Beauville sprong geweldig, net als gisteren. Alleen landden we wat verder dan verwacht na de eerste hindernis in de driesprong waardoor de ruimte van hindernis A naar hindernis B heel kort werd en de voorwaartse drang eruit was op C. Dat kostte helaas een balk. Gelukkig hebben we het daarna weer goed op kunnen pakken en sprong hij super tot het einde.”

Super blij
Als tweede Nederlander in de baan reed Kim Emmen een knap foutloos parcours: “Vandaag stond er een flinke proef met twee combinaties en een driesprong, meer sprongen en dezelfde tijd en hetzelfde aantal meters in vergelijking met het parcours van gisteren. Om binnen de tijd te blijven moest ik er vanaf hindernis één al voor gaan en goed rijden. Het pakte voor mij super uit. Ik ben best koel en niet snel van mijn focus af te brengen, maar het was een super ervaring en ik ben enorm blij met mijn foutloze ritten van gisteren en vandaag”, vertelt de amazone met emotie.

Ook Harrie Smolders reed met Uricas van de Kattevennen een foutloos parcours. Wel noteerde hij dus een tijdfout voor tijdsoverschrijding. Smolders na zijn rit: “Het is super balen. De paarden zijn in vorm, de ruiters zijn in vorm en dat we er dan net geen medaille uit kunnen slepen is dat heel zuur. Mijn ronde liep zoals ik hem in gedachten had en ik reed naar de mogelijkheden van mijn paard. De Fransen hebben van nature iets snellere paarden. Uricas sprong fantastisch vandaag, maar op het einde moest ik een aantal extra galopsprongen maken. Het is jammer dat we niet op het podium staan. Het is nu even door de zure appel heen bijten, morgen gaat de knop om en dan gaan we voor de individuele kwalificatie van maandag.”

Individuele wedstrijd
Na twee rustdagen volgt dan de individuele kwalificatiewedstrijd, waaraan 75 combinaties mogen deelnemen - drie combinaties per team plus individueel startende ruiters. De individuele kwalificatie wordt uitgevoerd over één ronde. De dertig hoogstgeplaatste combinaties mogen dinsdag van start in de finale waarin de individuele medailles worden verdeeld. De behaalde resultaten in de kwalificatie tellen niet mee, alle combinaties beginnen met nul strafpunten aan de individuele finale.
 

Meer Springen

»
LIER – Annelies Vorsselmans was prima op dreef tijdens het concours bij De Azelhof in het Belgische Lier. De partner van Jeroen Dubbeldam klasseerde... (08-09-2024)
»
WARSCHAU – Hessel Hoekstra was tijdens het concours in Warschau, waar de finale van de van de EEF Series werd verreden, prima op dreef met zijn... (08-09-2024)
»
LANGEVEEN – Peter Olthof bleef zondag baas in eigen huis tijdens de finale van de eerste editie van de Twentse Grascompetitie. De Langevener bleek... (02-09-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra is met de tienjarige donkerbruine hengst Comthago VDL (v. Comme il Faut) een van de ruiters van TeamNL in de finale van de... (02-09-2024)
»
RIJSSEN – BIJ TCN Sporthorses in Rijssen staat voor dinsdag 3 september de voorlaatste wedstrijd uit de cyclus van de TCN Jumping Tour 2024 op het... (01-09-2024)
»
ERMELO - Lize van Benthem van de Grensruiters uit De Lutte veroverde afgelopen weekend met haar pony Zero H tijdens de Hippiade in Ermelo de gouden... (27-08-2024)
»
VRAGENDER – Steven Veldhuis sloot Outdoor Vragender prima af op de laatste dag voor de paarden. De Haaksbergenaar bezette zaterdag een tweede, twee... (25-08-2024)
»
VRAGENDER – Vincent Geerink was vrijdag de meest opvallende deelnemer op de tweede dag van Outdoor Vragender. De ruiter uit Gelselaar zegevierde over... (24-08-2024)
»
VRAGENDER – Twentse ruiters maakten donderdag de dienst uit op de eerste dag van Outdoor Vragender. Van hoog tot laag reden Remco Been, Steven... (23-08-2024)
»
ERMELO – Stijn Roelink legde donderdag tijdens de Hippiade, de strijd om de nationale titels van de KNHS, beslag op een achtste plaats over 1,35... (22-08-2024)
»
TUBBERGEN – Bas van der Aa mag tot komende winter weer even gebruik maken van de diensten van Shanroe Barney omdat berijder Hansel Chen na een... (20-08-2024)
»
Twee dagen nadat de Schröder Masterclass is afgesloten, moet het plein voor de Sint-Pancratiusbasiliek er weer uitzien alsof er niet pas een... (19-08-2024)
»
TUBBERGEN – De Ladies Cup tijdens de Schroder Masterclass in Tubbergen werd zaterdag gewonnen door Team Chummy. Tess Verver en Nienke Veldhof zetten... (19-08-2024)
»
Met het bedrijf Riwald Recycling, dat hij oprichtte met zijn broer Richard en na diens overlijden in 2013 voortzette met zijn tussentijds toegetreden... (17-08-2024)
»
Al sinds de start van het evenement in 2001 is Nijwa als sponsor verbonden met de Schröder Masterclass. Voor Jogé Nijhof en zoon Bart Haselbekke van... (16-08-2024)
»
ALBERGEN – Tijdens de zondag afgesloten Olympische Spelen in Parijs kwam in de hippische disciplines geen enkele Twentse deelnemer aan de start. Dat... (16-08-2024)
»
Een jaar of veertig geleden maakte Gerhard ten Berge in zijn eigen woonplaats Wierden onverwachts zijn debuut als omroeper bij een springconcours.... (16-08-2024)
»
Het idee was er al een jaar of vijf, zes. In 2021 werd het eindelijk werkelijkheid en had initiatiefnemer Bart Plegt uit Geesteren zijn gewenste... (15-08-2024)
»
Het programma van de Schröder Masterclass biedt volop ruimte voor de jeugd om zich te laten zien. Op drie van de vier dagen zijn er activiteiten voor... (15-08-2024)
»
Peter Olthof stond al twee keer als nummer twee op het podium na de Schröder Masterclass, maar een zege zat er voor de ruiter uit Langeveen nog niet... (14-08-2024)