JESSE BERKERS, MART IJLAND, THIJMEN EN FAYE LOUISE VOS 

Twents kwartet is klaar voor EK

De junioren: vanaf links Milan Morssinkhof, Nick Nanning, Emma Bocken, Mart IJland en Thijmen Vos.

OLIVA - Vier Twentse deelnemers zijn vanaf dinsdag van de partij als in het Spaanse Oliva het EK voor de jeugd wordt afgewerkt. Thijmen Vos en Mart IJland vertegenwoordigen Oranje bij de junioren, Jesse Berkers en Fay Louise Vos maken deel uit van de selectie bij de children. De Nederlandse paarden kenden maandag bij de keuring geen problemen.

Mart IJland
Mart IJland is met zijn zeventien jaar de oudste van het kwartet. De Hengeloër reed al twee keer mee in de Europese titelstrijd bij de ponyruiters, maar veroverde nog geen medaille. “Hopelijk lukt dat dit keer wel”, aldus Nijland, die sinds een jaar met veel plezier als stalruiter optreedt voor Daan en Mareille van Geel. 

In de aanloop naar het EK was Mart IJland actief in twee landenwedstrijden. In het Duitse Hagen reed hij alleen een foutloze eerste ronde, waarna een door pech geplaagd TeamNL de tweede omloop niet bereikte. In Zuidwolde was hij in beide manches foutloos. Het moet ook nu gebeuren met de tienjarige ruin Hero (v. Cantos), met wie hij nu twee jaar een combinatie vormt.

Mart IJland, die zich na het afsluiten van zijn opleiding Havo geheel op het paardrijden richt en wiens mooiste zege tot dusver de Grote Prijs van de Acherhoek is: “Cantos is heel getalenteerd, heeft veel vermogen en potentie. Ik heb geprobeerd me zo goed mogelijk voor te bereiden, afwachten hoe het gaat.”

Thijmen Vos
Wierdenaar Thijmen Vos is een jaar jonger dan zijn streekgenoot, maar start al voor de tweede keer bij het EK voor junioren. Vorig jaar maakte hij deel uit van de selectie, maar niet van de equipe die goud veroverde. “Ik was toen vijfde man, maar heb er wel van genoten. Hopelijk zijn het team en ik nu in vorm. We hebben er allemaal een goed gevoel over. We hebben een leuke groep en kunnen prima met elkaar overweg, dus ik heb er veel vertrouwen in dat het goed komt.

“Vos, drie jaar geleden goed voor goud met Theo in de landenwedstrijd voor children in Zuidwolde, start dit keer met Ive Got the Key (v. Womanizer x Ekstein). In tegenstelling tot Mart IJland heeft hij van de paardensport nog niet zijn beroep gemaakt. Maar dat gaat in de toekomst wel gebeuren, als het aan hem ligt. “Ik moet nog een jaar verder voor Havo 3 en wil dan naar het zone.College voor een opleiding in de paardensport. “Ik wil hoe dan ook verder met paarden. Ja, inderdaad, mijn ouders (Robert Vos en Annet Willems, red.) achterna.”

Faye Louise Vos 
Net als broer Thijmen hoopt ook de 12-jarige Faye Louise Vos op eremetaal in Spanje. De benjamin van het Twentse kwartet: “Het gaat tot nu toe goed en ik denk dat we er wel klaar voor zijn. We hebben een sterk team en we verwachten er veel van. Je  weet natuurlijk nooit hoe het loopt, maar ik denk dat we in elk geval mogen hopen op een medaille.”

Faye Louise Vos rijdt een sterk seizoen. Met haar elfjarige bruine merrie Monica LH (v. Verdi TN) greep de scholiere Havo 2 aan Het Noordik in Almelo zilver in het NK children. Dit jaar maakte ze haar debuut in de landenploeg. In het Oostenrijkse Lamprechtshausen bleef ze in beide ronden foutloos, in het Belgische Opglabbeek liet ze een fout en een nulronde noteren en in het Duitse Hagen herstelde ze zich na twee balken in de eerste omloop met een overtuigende rit zonder fouten. In Hagen won ze voorts een rubriek met Calgary 56, die eerder werd gereden door broer Thijmen.

Jesse Berkers
Ook Jesse Berkers kende een voortreffelijke aanloop naar het EK. De veertienjarige Lattropper kijkt  vooral met veel plezier terug op de zege in de landenwedstrijd van Zuidwolde, waar hij na twee foutloze ritten alleen in de barrage een balk liet vallen. “Dat was mijn mooiste wedstrijd tot nu toe. Maar ook de finale van de Hartog Trophy met Kerina en Peelbergen, waar ik met Happhira H. eerste werd in de Medium Tour, herinner ik me heel graag.”

De tienjarige Happhira (v. Corland) is zijn troef voor het EK. “Ze is een merrie met veel karakter. Ze is braaf, wil altijd graag springen en erover. “Ik hoop deze week gewoon mooie rondes te kunnen rijden en tevreden te zijn over mijn prestaties, individueel maar vooral met het team. We hopen dat we hetzelfde resultaat kunnen laten zien als in Zuidwolde.”

Ook voor Jesse Berkers ligt een loopbaan in de paardensport in verschiet. Niet verrassend als je Pieter-Jan Berkers en Ilse Schröder van Stal ’t Hofstee als ouders hebt. Daniel Deusser, Kevin Jochems en Marcus Ehning zijn voor hem voorbeelden. “Ik zit nu in het tweede jaar van de Havo. Als ik daarvoor geslaagd ben, word ik het liefst ruiter. En als dat niet kan, in elk geval iets in de paardensport.”

Voor de junioren begint het EK dinsdag, de children komen vanaf woensdag in actie.

Onderste foto: Jesse Berkers (midden), geflankeerd door vanaf links Faye Louise Vos, Emma Heijligers, Renske van Middendorp en Yoni van Santvoort. 

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)