WILLEM GREVE VOLDOET MET GRANDORADO TN NOP AAN KWALIFICATIE-EIS PARIJS

Springruiters TeamNL beste in Sopot

Jos Lansink laat de champagne knallen op het podium. Onder Willem Greve met Grandorado TN NOP op archieffoto.

SOPOT – De springruiters van TeamNL, met in de gelederen nationaal kampioen Willem Greve, wonnen vrijdag in het Poolse Sopot de viersterren landenwedstrijd. Een mooie opsteker voor bondscoach Jos Lansink, die op het podium de champagne liet knallen.

Veertien dagen geleden moest Lansink met zijn team de belangrijke wedstrijd in Sankt Gallen missen vanwege de hevige regenval. “Ik ben blij dat we gewonnen hebben”, is de reactie van Lansink. “De ruiters reden en de paarden sprongen goed.”

Jos Lansink had de landenwedstrijd van Sopot al op zijn planning staan, maar aanvankelijk met andere ruiters. “Ik wilde Leopold en Matthijs van Asten heel graag nog zien rijden en Willem Greve moest met Grandorado nog in actie komen voor zijn kwalificatie voor Parijs.” 

Met speels gemak
Nederlands kampioenen Willem Greve en Grandorado TN NOP kregen in de eerste omloop in Sopot een tijdfout omdat ze de toegestane tijd met slechts 0,1 seconde overschreden. In de tweede ronde bevestigden ze hun vorm van de afgelopen maanden. Met speels gemak sprong de twaalfjarige hengst foutloos. Voor Greve was deelname in Sopot belangrijk. “Grandorado moest nog aan de kwalificatie-eis van de FEI voldoen. Dat heeft hij na Sopot nu gedaan. Ook daar ben ik blij mee”, legt Lansink uit. “Willem heeft dat echt afgedwongen.” 
Willem Greve staat nu zelfs met twee paarden, want ook met Highway TN, op de longlist en bevindt zich daarmee in een luxe positie. De ruiter uit Markelo reed donderdag met de negenjarige vosmerrie Pretty Woman van 't Paradijs (v. Viigo d'Arsouilles) naar de negende plaats in de rubriek over 1,50 meter op tijd. 

Het winnende Nederlandse team van CSIO4* Sopot was op één positie gewijzigd ten opzichte van het kwartet dat in Sankt Gallen aan de start zou komen. De wedstrijd in Zwitserland werd twee weken geleden door de hevige regenval voortijdig afgelast. Toen wilde Lansink Mathijs en Leopold van Asten opstellen, samen met Willem Greve en Harrie Smolders. Henk Frederiks en Impian D vervingen Harrie Smolders en Uricas vd Kattevennen in Sopot. Het resultaat van Frederiks en zijn ijverige en voorzichtige hengst (4 en 8 stafpunten) telde in Sopot niet mee voor het team. 

Leopold van Asten en VDL Groep Iron zetten zich met twee overtuigende foutloze ronden in de kijker bij de bondscoach die zijn keuze voor het Olympische team nog moet bekendmaken. Van Asten staat met zijn schimmelruin op de Olympisch longlist voor Parijs. Ze waren eind april al vierde in de eindstand van het NK in Deurne. Daar schitterde zijn broer Mathijs ook met Sirocco. Hij eindigde finaal op plaats 6 op het NK. In Sopot reed Mathijs een foutloze tweede manche na twee tijdfouten in de eerste. Net als zijn broer en Willem Greve staat hij op de longlist voor Parijs. Drie weken geleden zorgden ze met twee foutloze omlopen wel mede voor de overwinning van TeamNL in de Longines EEF Nations Cup in Kronenberg. 

Goed gebouwde proef
Jos Lansink was tevreden over de landenwedstrijd van Sopot op viersterren (hindernissen op een hoogte van 1,\55 meter) niveau. “Het was prima sport met een goed gebouwde proef. De tijd stond heel kort. Daardoor worden er ook sneller fouten gemaakt.”

Dankzij de foutloze rit van Greve in de tweede manche kwam er druk te liggen bij de Denen, die toen nog op een foutloos resultaat stonden. De laatste balk viel, wat resulteerde in een totaal van vier strafpunten voor de Denen en daarmee was de winst voor TeamNL met drie strafpunten. Volgende week vrijdag tijdens CHIO Rotterdam is de FEI Longines League of Nations, waar de hindernissen nog vijf centimeter hoger zijn. Ook dan is Willem Greve lid van TeamNL. Na Rotterdam maakt Jos Lansink zijn definitieve team voor Parijs bekend. 

Uitslag Landenwedstrijd CSIO4* Sopot 
1. Nederland 3 strafpunten
    Leopold van Asten - VDL Groep Iron (v. Charisma), 0 – 0 
    Henk Frederiks - Impian D (v.Bubalu VDL) 4) – (8)
    Mathijs van Asten - Sirocco (v. Balou du Rouet) 2 – 0
    Willem Greve - Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) 1 – 0
2. Denemarken 4
3. Duitsland 10

Longines EEF Series
Dankzij de zesde plaats vandaag vrijdag in Samorin en de overwinning in Mannheim hebben de Nederlandse springruiters onder leiding van Vincent Voorn zich geplaatst voor de halve finale van de Longines EEF Series, de competitie landenwedstrijden over 1,45 meter. Nederland zal vanuit regio Centraal deelnemen aan de halve finale in Boedapest (11 tot en met 14 juli). 

KNHS-talententeamlid Mel Thijssen (Sevenum) was met twee foutloze omlopen van Imodo de topscorer voor TeamNL. met Joviality  reed ook haar broer Mans reed foutloos in de tweede ronde. Zijn vier strafpunten uit de eerste manche telden niet mee voor het team. Michael Greeve en Foxpit Grim kregen in beide omlopen een springfout, waarvan de eerste manche meetelde. Van eerste starter Iris Michels en Bugano de L’Abbye telden twee keer vier strafpunten voor de eindstand, die op twaalf strafpunten uitkwam.

Meer Springen

»
KRONENBERG – Thijmen Vos en Nederland zijn het EK springen voor junioren in het Limburgse Kronenberg goed begonnen. In de eerste rubriek op tijd over... (16-07-2024)
»
BOEDAPEST – Hessel Hoekstra ontpopt zich steeds meer tot een van de ‘rising stars’ van de springsport in ons land. Ook tijdens het CSI3* in Boedapest... (14-07-2024)
»
VALKENSWAARD  - Gerben Morsink en Willem Greve presteerden dit weekeinde verdienstelijk tijdens het Summer Festival op de fraaie terreinen van Jan... (14-07-2024)
»
GEESTEREN  De door St. Joris uit Geesteren georganiseerde strijd om de springtitels van de Regio Overijssel in de hoogste klassen werd zaterdag... (13-07-2024)
»
HAAKSBERGEN - Outdoor Lonneker wordt onder voorbehoud een week uitgesteld. Het evenement, dat al een aantal jaren gehouden in Haaksbergen, kan dit... (13-07-2024)
»
De Hagmolenruiters in Bentelo, de Grensruiters in Lattrop en de Molenruiters in Langeveen hebben de handen ineen geslagen voor een mooi nieuw... (10-07-2024)
»
OMMEN - Geen Olympische medaillewinnaars vooraan in de Grote Prijs van Ommen, maar de 24-jarige Hessel Hoekstra en de 22-jarige Mans Thijssen op... (07-07-2024)
»
OMMEN – Gerben Morsink moest zaterdag tijdens het CSI Ommen genoegen nemen met de tweede plaats in de rubriek over 1,45 meter met winning round. Met... (07-07-2024)
»
OMMEN - “Man, wat rijdt die jeugd hard. Ze maken het me lastig”, lacht Jeroen Dubbeldam na de kwalificatie over 1,50 meter met barrage voor de Grote... (06-07-2024)
»
AKEN – De Nederlandse springruiters moesten donderdag tijdens de landenwedstrijd in Aken genoegen nemen met de achtste plaats. Willem Greve behoorde... (05-07-2024)
»
OMMEN – Hessel Hoekstra slaagde er donderdag tijdens het CSI Ommen twee keer in bij de eerste tien te eindigen. Met de achtjarige vosruin VDL... (05-07-2024)
»
OMMEN – Lars Schröder reed woensdag tijdens CSI1* Ommen met zijn veertienjarige bruine hengst Colando 21 (v. Conthargos) naar een verdienstelijke... (04-07-2024)
»
ERMELO – Mart IJland bij de junioren en Thijmen Vos bij de junioren vertegenwoordigen Nederland bij de Europese kampioenschappen springen voor de... (03-07-2024)
»
OMMEN – Het CSI Twente is amper achter de rug of het volgende concours op drie sterren-niveau in eigen provincie dient zich alweer aan. Vanaf... (03-07-2024)
»
GEESTEREN – Na vier dagen hippische topsport en breedtesport op twee wedstrijdpistes maakt directeur Rob Maathuis de sportieve balans op van de... (02-07-2024)
»
Behalve in de internationale rubrieken werd er tijdens het CSI Twente ook een nationaal programma voor springruiters afgewerkt. Vier keer ging een... (01-07-2024)
»
GEESTEREN – Van de acht ruiters uit de regio die zondag van start gingen in de Grote Prijs van het CSI32* Twente slaagde alleen Gerco Schröder er in... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Het vijftigjarige CSI Twente kreeg zondag met Steve Guerdat de gedroomde winnaar. De Zwitser, die vrijdag met Looping Luna ook al de... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Acht regioruiters maken zondag bij het CSI3* Twente hun opwachting in de strijd om de Grote Prijs van het Equestrian Park Erve Maathuis... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Een dag na Steve Guerdat zette zaterdag een andere wereldtopper een van de twee kwalificaties voor de Grote Prijs van CSI3* Twente naar... (29-06-2024)