FOUTLOZE OPTREDENS VAN MAIKEL VAN DER VLEUTEN EN KIM EMMEN

Springruiters plaatsen zich voor finale

Maikel van der Vleuten.

PARIJS – Op de eerste dag van hun programma gaven de springruiters van TeamNL hun visitekaartje af. Het team van bondscoach Jos Lansink plaatste zich als vijfde land voor de teamfinale die vrijdag wordt verreden. In deze finale beginnen tien landen weer met een schone lei.

Maikel van der Vleuten met Beauville Z NOP en Kim Emmen met Imagine reden beiden een foutloze ronde. Harrie Smolders noteerde met met Uricas van de Kattevennen twee springfouten. De keuze van bondscoach Jos Lansink om na de warming up van woensdag Kim Emmen met haar paard Imagine, de vroegere troef van Conor Drain en mede eigendom van Conny en Joy Voscaal, in te zetten in plaats van Willem Greve met Grandorado TN NOP pakte daarmee goed uit.

Maikel van der Vleuten ging als eerste Nederlander van start en noteerde nul strafpunten. Van der Vleuten over zijn foutloze parcours met Beauville Z NOP: “Het stond hoog en lang met veel technische lijnen. Met dit parcours moet je je paard goed kennen. Mijn rit geeft me een goed gevoel naar de dagen die nog komen. Vandaag reed ik een fijne ronde en hopelijk kan ik er nog een paar laten zien de komende dagen.” 

Respect voor Willem
Kim Emmen: “Nul rijden bij mijn Olympisch debuut is super gaaf! Gisteren, toen we na de warming-up op stal waren, vroeg Jos of ik er klaar voor was. Want ik moest aan de bak. Het is nooit leuk als je iemands plek moet innemen. Respect voor Willem dat hij zijn plek heeft opgegeven voor het team. Ik denk wel dat ik mijn plaats goed heb verdedigd. Tijdens het parcourslopen vond ik het wel lang met veel lijnen. Imagine doet altijd super zijn best, ik moet het zelf wel heel erg verpesten mocht het niet lukken. Op het voorterrein sprong Imagine al super goed en dat deed hij ook in de ring.

Willem Greve (rechts) zelf gaf via de Facebook-pagina Team NL Paardensport een zeer volwassen reactie op zijn afhaken bij het landenteam. "Na de warming up van gisteren hebben we samen besloten dat we Grandorado TN NOP niet in de landenwedstrijd opstellen omdat de andere drie paarden beter sprongen. In dit format zonder wegstreepresultaat moet je met paarden starten die het best in vorm zijn. Het was een moeilijke beslissing, maar er is nog een kans dat dat Grandorado TN NOP in de ring verschijnt. Naar mijn paard en mijn collega’s toe heb ik verantwoording te nemen en die neem ik. Het gaat niet helemaal volgens plan, maar we blijven positief en gaan voor het hoogst haalbare.”
 

‘We zijn er weer bij’
Harry Smolders is tevreden na zijn rit met Uricas van de Kattevennen, hoewel die hem twee springfouten en daarmee acht strafpunten opleverde. “We zijn er weer bij. De paarden sprongen en de ruiters reden goed. Als ik er morgen nog een nulrondje erbij rijd, dan gaan we voor het podium. Mijn rit ging volgens plan en Uricas voelde goed aan. Er ontstond een fout op de driesprong, maar gelukkig reden mijn teamgenoten zo sterk dat er een klein beetje ruimte was voor een foutje vandaag. Hopelijk gebeurt dat morgen niet. Morgen beginnen we weer op nul en gaan we strijden.” 

In de teamfinale van vrijdag springen de drie ruiters per team een parcours over één ronde op tijd. Bij een gelijk aantal strafpunten volgt een barrage tegen de klok voor de verdeling van de teammedailles. Alle drie de combinaties van een land gaan in die extra omloop van start. Na twee rustdagen volgt de individuele kwalificatiewedstrijd op maandag 5 augustus, waaraan 75 combinaties mogen deelnemen: drie combinaties per team plus individueel startende ruiters.

Foto Willem Greve © Jantien van Zon/KNHS.
 

Meer Springen

»
LIER – Annelies Vorsselmans was prima op dreef tijdens het concours bij De Azelhof in het Belgische Lier. De partner van Jeroen Dubbeldam klasseerde... (08-09-2024)
»
WARSCHAU – Hessel Hoekstra was tijdens het concours in Warschau, waar de finale van de van de EEF Series werd verreden, prima op dreef met zijn... (08-09-2024)
»
LANGEVEEN – Peter Olthof bleef zondag baas in eigen huis tijdens de finale van de eerste editie van de Twentse Grascompetitie. De Langevener bleek... (02-09-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra is met de tienjarige donkerbruine hengst Comthago VDL (v. Comme il Faut) een van de ruiters van TeamNL in de finale van de... (02-09-2024)
»
RIJSSEN – BIJ TCN Sporthorses in Rijssen staat voor dinsdag 3 september de voorlaatste wedstrijd uit de cyclus van de TCN Jumping Tour 2024 op het... (01-09-2024)
»
ERMELO - Lize van Benthem van de Grensruiters uit De Lutte veroverde afgelopen weekend met haar pony Zero H tijdens de Hippiade in Ermelo de gouden... (27-08-2024)
»
VRAGENDER – Steven Veldhuis sloot Outdoor Vragender prima af op de laatste dag voor de paarden. De Haaksbergenaar bezette zaterdag een tweede, twee... (25-08-2024)
»
VRAGENDER – Vincent Geerink was vrijdag de meest opvallende deelnemer op de tweede dag van Outdoor Vragender. De ruiter uit Gelselaar zegevierde over... (24-08-2024)
»
VRAGENDER – Twentse ruiters maakten donderdag de dienst uit op de eerste dag van Outdoor Vragender. Van hoog tot laag reden Remco Been, Steven... (23-08-2024)
»
ERMELO – Stijn Roelink legde donderdag tijdens de Hippiade, de strijd om de nationale titels van de KNHS, beslag op een achtste plaats over 1,35... (22-08-2024)
»
TUBBERGEN – Bas van der Aa mag tot komende winter weer even gebruik maken van de diensten van Shanroe Barney omdat berijder Hansel Chen na een... (20-08-2024)
»
Twee dagen nadat de Schröder Masterclass is afgesloten, moet het plein voor de Sint-Pancratiusbasiliek er weer uitzien alsof er niet pas een... (19-08-2024)
»
TUBBERGEN – De Ladies Cup tijdens de Schroder Masterclass in Tubbergen werd zaterdag gewonnen door Team Chummy. Tess Verver en Nienke Veldhof zetten... (19-08-2024)
»
Met het bedrijf Riwald Recycling, dat hij oprichtte met zijn broer Richard en na diens overlijden in 2013 voortzette met zijn tussentijds toegetreden... (17-08-2024)
»
Al sinds de start van het evenement in 2001 is Nijwa als sponsor verbonden met de Schröder Masterclass. Voor Jogé Nijhof en zoon Bart Haselbekke van... (16-08-2024)
»
ALBERGEN – Tijdens de zondag afgesloten Olympische Spelen in Parijs kwam in de hippische disciplines geen enkele Twentse deelnemer aan de start. Dat... (16-08-2024)
»
Een jaar of veertig geleden maakte Gerhard ten Berge in zijn eigen woonplaats Wierden onverwachts zijn debuut als omroeper bij een springconcours.... (16-08-2024)
»
Het idee was er al een jaar of vijf, zes. In 2021 werd het eindelijk werkelijkheid en had initiatiefnemer Bart Plegt uit Geesteren zijn gewenste... (15-08-2024)
»
Het programma van de Schröder Masterclass biedt volop ruimte voor de jeugd om zich te laten zien. Op drie van de vier dagen zijn er activiteiten voor... (15-08-2024)
»
Peter Olthof stond al twee keer als nummer twee op het podium na de Schröder Masterclass, maar een zege zat er voor de ruiter uit Langeveen nog niet... (14-08-2024)