AMAZONE UIT DEN HAM ABSOLUTE UITBLINKSTER SALLANDSE RUITERDAGEN

Josta van Straaten in de hoofdrol

MARIËNHEEM – Josta van Straaten nam de absolute hoofdrol voor haar rekening tijdens de Sallandse Ruiterdagen in Mariënheem. Na haar zege in de Grote Prijs over 1,40 meter op vrijdag zette ze twee dagen later de kroon op haar werk door met haar elfjarige bruine merrie Ciao Bella S (v. Triomphe de Muze x Calvados) ook de finale om de Gouden Aar op haar naam te schrijven.

De twintigjarige amazone uit Den Ham sloot daarmee een voor haar prima jaar af, nadat ze eerder in 2018 ook al de beste was in de Grote Prijs van Lichtenvoorde. “Ik heb veel mooie wedstrijden mogen rijden, waaronder een over 1,50 meter in Houten en gelukkig vaak met goede resultaten. Ik ben heel blij hoe het in Mariënheem ging. Mooie trofee trouwens, die Gouden Aar.”

Scherp en snel
In haar laatste concours van het jaar viel alles voor Josta van Straaten op z’n plek. Vrijdag plaatste ze zich behalve met Ciao Bella S ook met haar tweede troef, de negen jaar oude donkerbruine merrie Erachelle-S (v. Toulon x Silverstone), voor de barrage van de Grote Prijs. Met haar werd ze derde, achter Sven Peters. “Ciao Bella is echt heel scherp en snel, ze kan ongelooflijk kort wenden. In de finale waren voor mij al enkele combinaties echt snel geweest, dus wist ik dat ik een heel goede rit moest rijden om te kunnen winnen. Ik had vooraf de lijnen in mijn  hoofd en kon al bij de eerste een galopsprong minder maken. In de laatste lijn lukte dat nog een keer.” Ze was de enige van de vier barrageklanten die foutloos bleef. Sven Peters met Channel en zijzelf met Erachelle-S waren sneller, maar maakten een springfout, bij Micky Morssinkhof vielen als nummer vier met Elianca twee balken uit de beugels.

Vrijdag troefde Josta van Straaten al twaalf concurrenten af in de barrage van het 1,40. Alleen Elike Morsink kon haar met Dakina met een achterstand van 0,79 enigszins bijbenen. Jan Diepman gaf met Honorissa 1,5 seconde toe. Sven Peters eindigde als vijfde met Chanel, Josta van Straaten bezette met Dior ook nog een zevende plek. De jonge amazone rijdt de thuis op Stal Hazelhorst in Den Ham geboren merrie Ciao Bella nu ongeveer tweeënhalf jaar, nadat eerder broer Fred haar onder het zadel had. “Het is een geweldig paard, met een super karakter en een perfecte instelling, ze pakt zo goed aan en doet alles voor je.”

Dromen van Spelen en Aken
Josta van Straaten is fulltime actief in het bedrijf van haar ouders. De drukte daar noopt haar zorgvuldig haar wedstrijdprogramma samen te stellen. “Maar ik probeer zeker mooie wedstrijden op te zoeken als de mogelijkheden zich voordoen, zoals bij de young riders. We hebben goede paarden en ik zie wel waar het schip strandt. Want natuurlijk heb ook ik ambities om nog verder te komen in de sport. Ik wil me in elk geval elke dag verbeteren. Wat mijn grootste droom is? Ik zou heel graag een keer willen meedoen aan de Olympische Spelen of in Aken willen rijden.”

De jeugd heeft ze ervoor. En heeft die niet de toekomst?

UITSLAGEN SALLANDSE RUITERDAGEN
 

Meer Springen

»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de laagste dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)