MET COMTHAGO VDL WINNAAR GROTE PRIJS, OOK NOG TWEEDE OVER 1,40 METER BIJ CSI OMMEN

Hessel Hoekstra pakt de hoofdprijs

Hessel Hoekstra en Comthago VDL omringd door vanaf links Sally, Hendrik-Jan, Jan en Marian Schuttert bij de prijsuitreiking, Foto © Fototrailer.

OMMEN - Geen Olympische medaillewinnaars vooraan in de Grote Prijs van Ommen, maar de 24-jarige Hessel Hoekstra en de 22-jarige Mans Thijssen op plaats één en twee. Waar de gevestigde orde zich zondag stukbeet op het moeilijke parcours reden zeven jongere combinaties zich in de barrage van de Grote Prijs van het Vechtdal. 

Met een paar duizend toeschouwers die bij elkaar op de schoenen stonden en elke galopsprong meeleefden, gaf Hessel Hoekstra alles met de pas tienjarige Comthago VDL (v. Comme il Faut x Carthago). Elke vraag die hij stelde, beantwoordde de hengst van VDL Stud op de juiste manier.

Met de zeer snelle Lars Kuster en Mans Thijssen nog na hem, bleef het spannend voor alle ‘Hoekstra-fans’. Kuster pakte een balk mee met Heaven of Romance (v. Andiamo Z) en werd vijfde. Thijssen kwam een kleine seconde te kort met Hello (v. Amber Gambler) en werd tweede. De Ier Alexander Butler was de beste buitenlander op de derde plaats met Jurry Blue K (v. Zirocco Blue VDL).

Concours zoals gehoopt
Een Nederlandse winnaar was de wens van al het publiek in Ommen, maar ook van de organisatie. “Kan niet mooier”, is Hendrik-Jan Schuttert enthousiast. “Topruiters aan de start en iemand uit de buurt die wint. Het concours is gegaan zoals gehoopt. Met gigantisch veel publiek, zelfs toen Nederland moest voetballen zat de tent vol, en een vibe waardoor ruiters er nog een schepje extra bovenop deden. Ik ben heel trots dat we dit met z’n allen hebben neergezet.”

De Grand Prix was niet voor iedereen een succes. “Het was een lang parcours met veel voorwaartse afstanden en een krappe tijd. Daardoor was de kans groot dat je paard wat vlak ging springen. Het was selectief, maar wel goed gebouwd”, vertelt Hendrik-Jan Schuttert.

Hessel Hoekstra mocht 19.800 euro in ontvangst nemen. “Maar het mooiste is dat dit onze eerste overwinning in een Grote Prijs is. Het is zo snel gegaan met Comthago VDL”, vertelt de stalruiter van Erik Wiefferink in Wierden. “Hij heeft me nooit teleurgesteld. Ik denk dat dit een toekomstig teampaard gaat zijn. Hij heeft de hele week al foutloos gesprongen. Op het mooiste concours hier in de buurt. Wat een sfeer hier.”

Succesverhaal
“We hebben de hengst iets meer dan een week voor Jumping Amsterdam, in januari, bij hun neergezet en ze werden direct tweede in de Grote Prijs pver 1,45 meter voor ruiters tot 25 jaar”, vertelt Comthago’s eigenaar Janko van de Lageweg over de start van dit succesverhaal. Hij sprong verheugd van z’n stoel toen de hengst foutloos finishte. “In april wonnen ze al zilver op het NK op het niveau van 1,60 meter. Fantastisch deze samenwerking. Hessel is één van de beste jonge ruiters van Nederland en krijgt topbegeleiding van Erik Wiefferink, een echte vakman. Hier doen we het voor.”

Ondertussen is Comthago VDL veel gevraagd door fokkers en moest hij zelfs tijdens CSI Ommen aan zijn dekverplichtingen voldoen. “Dat kon hier in de buurt en een steward ging mee”, vertelt Hessel Hoekstra over de bijzondere vrijstelling, aangezien internationale springpaarden tijdens een evenement op het terrein moeten blijven. De dubbelfunctie past de hengst blijkbaar goed. “Hij pakt sowieso altijd super aan”, lacht Hessel Hoekstra, die zich naar een biertje spoedt en nog even tegengehouden wordt om op de foto te gaan met twee jonge fans. Het eindfeest kan beginnen.

Tweede over 1,40 meter
Hessel Hoekstra sloot de rubriek over 1,40 meter op tijd als tweede af met zijn achtjarige voshengst VDL Legodermus Pp (v. Harley). In de door Pim Mulder met de schimmelhengst Jagger Srk gewonnen proef kwam Hoekstra 0,12 seconde te kort op de nummer één. Eric ten Cate belandde met de tienjarige bruine ruin Jr RAG (v. Voltaire Pref) op de achtste plaats.

Regina Leeuwen was met de veertienjarige vosmerrie Cherry Tania (v. Cellestial)  op de vierde plaats de beste ruiter uit de regio in de strijd om de ‘kleine’ Grote Prijs over 1,40 meter met barrage voor het CSI1*Hessel Hoekstra eindigde als vijfde met de twaalfjarige bruine merrie Helena van Perbeemd (v. Eldorado van de Zeshoek) en Rens Grootelaar als achtste met de achtjarige zwarte hengst Plot Royale (v. Plot Blue). De overwinning was voor Arienne Sternlicht met Kumina Dellas Caccia. Ze bleef Dennis van den Brink op La Rouge JT (v. Ducati van Schuttershof) één tiende seconde voor.

Meer info en uitslagen: www.csiommen.nl

Foto midden: Hessel Hoekstra met Comthago VDL. Onder: Regina Leeuwen met Cherry Tania.
 

Meer Springen

»
KRONENBERG – Thijmen Vos en Nederland zijn het EK springen voor junioren in het Limburgse Kronenberg goed begonnen. In de eerste rubriek op tijd over... (16-07-2024)
»
BOEDAPEST – Hessel Hoekstra ontpopt zich steeds meer tot een van de ‘rising stars’ van de springsport in ons land. Ook tijdens het CSI3* in Boedapest... (14-07-2024)
»
VALKENSWAARD  - Gerben Morsink en Willem Greve presteerden dit weekeinde verdienstelijk tijdens het Summer Festival op de fraaie terreinen van Jan... (14-07-2024)
»
GEESTEREN  De door St. Joris uit Geesteren georganiseerde strijd om de springtitels van de Regio Overijssel in de hoogste klassen werd zaterdag... (13-07-2024)
»
HAAKSBERGEN - Outdoor Lonneker wordt onder voorbehoud een week uitgesteld. Het evenement, dat al een aantal jaren gehouden in Haaksbergen, kan dit... (13-07-2024)
»
De Hagmolenruiters in Bentelo, de Grensruiters in Lattrop en de Molenruiters in Langeveen hebben de handen ineen geslagen voor een mooi nieuw... (10-07-2024)
»
OMMEN – Gerben Morsink moest zaterdag tijdens het CSI Ommen genoegen nemen met de tweede plaats in de rubriek over 1,45 meter met winning round. Met... (07-07-2024)
»
OMMEN - “Man, wat rijdt die jeugd hard. Ze maken het me lastig”, lacht Jeroen Dubbeldam na de kwalificatie over 1,50 meter met barrage voor de Grote... (06-07-2024)
»
AKEN – De Nederlandse springruiters moesten donderdag tijdens de landenwedstrijd in Aken genoegen nemen met de achtste plaats. Willem Greve behoorde... (05-07-2024)
»
OMMEN – Hessel Hoekstra slaagde er donderdag tijdens het CSI Ommen twee keer in bij de eerste tien te eindigen. Met de achtjarige vosruin VDL... (05-07-2024)
»
OMMEN – Lars Schröder reed woensdag tijdens CSI1* Ommen met zijn veertienjarige bruine hengst Colando 21 (v. Conthargos) naar een verdienstelijke... (04-07-2024)
»
ERMELO – Mart IJland bij de junioren en Thijmen Vos bij de junioren vertegenwoordigen Nederland bij de Europese kampioenschappen springen voor de... (03-07-2024)
»
OMMEN – Het CSI Twente is amper achter de rug of het volgende concours op drie sterren-niveau in eigen provincie dient zich alweer aan. Vanaf... (03-07-2024)
»
GEESTEREN – Na vier dagen hippische topsport en breedtesport op twee wedstrijdpistes maakt directeur Rob Maathuis de sportieve balans op van de... (02-07-2024)
»
Behalve in de internationale rubrieken werd er tijdens het CSI Twente ook een nationaal programma voor springruiters afgewerkt. Vier keer ging een... (01-07-2024)
»
GEESTEREN – Van de acht ruiters uit de regio die zondag van start gingen in de Grote Prijs van het CSI32* Twente slaagde alleen Gerco Schröder er in... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Het vijftigjarige CSI Twente kreeg zondag met Steve Guerdat de gedroomde winnaar. De Zwitser, die vrijdag met Looping Luna ook al de... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Acht regioruiters maken zondag bij het CSI3* Twente hun opwachting in de strijd om de Grote Prijs van het Equestrian Park Erve Maathuis... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Een dag na Steve Guerdat zette zaterdag een andere wereldtopper een van de twee kwalificaties voor de Grote Prijs van CSI3* Twente naar... (29-06-2024)
»
Bij tal van hippische evenementen is Siny Hagenvoort een welkome verschijning. De omroepster uit Harbrinkhoek geeft met haar heldere stem en kennis... (29-06-2024)