Gerco Schröder zesde in GP Parijs

PARIJS - Gerco Schröder eindigde zondag met Eurocommerce London als zesde in de Grote Prijs tijdens de Gucci Masters in Parijs. De tweevoudig winnaar van Olympisch zilver maakte een springfout in de barrage. Landgenoot Marc Houtzager won met Sterrehof's Tamino en pakte de premie van 99.000 euro. De Ier Denis Lynch volgde met Abbervail van het Dingeshof op 0,13 seconde. De Braziliaan Alvaro de Miranda Neto bezette de derde plek met AD Rahmannshof's Bogeno.

Zeven combinaties, waaronder beide Nederlanders, plaatsten zich voor de barrage. De Zwitserse Janika Sprunger, die als eerste van start ging, leek met haar paard Palloubet d'Halong op weg naar een toptijd, maar aan het eind bleek zij slechts vierde te zijn geworden. Als eerste dook de Braziliaan Alvaro de Miranda met AD Rahmannshof's Bogeno onder haar tijd en direct daarna was de Ier Dennis Lynch met Abbervail van het Dingeshof nog weer sneller. Daarna was het de beurt aan Houtzager en hij leek niet erg snel te vertrekken, maar Tamino dekte in de galop veel bodem en bleek in de laatste wending niet alleen zeer wendbaar te zijn, ook de één na laatste sprong werd katachtig overwonnen en toen gaf Houtzager de zoon van Numero Uno de sporen. In een steepletempo werd de laatste hindernis, een zware oxer, foutloos overwonnen.

Tot groot enthousiasme van het volgepakte ruiterstadion leek de Française Pénélope Leprovost op weg naar de overwinning, maar haar paard, de schimmelhengst Mylord Carthago, toucheerde net te zwaar de achterste paal van de laatste hindernis, die prompt viel. Daardoor eindigde zij uiteindelijk, hoewel bijna een halve seconde sneller dan Houtzager, slechts als vijfde.

Als één na laatste combinatie gingen Gerco Schröder en Eurocommerce London van start. Vanaf het eerste moment vroeg Gerco een zeer hoog tempo van de van Nabab de Reve afstammende hengst. Tot de uitsprong van de dubbel leek Gerco een hele kleine voorsprong te hebben, maar in de laatste lijn maakte de combinatie een galopsprong minder, waardoor ze  tegen een ongebruikelijk foutje op de laatste hindernis aanliep. Daardoor eindigden Schröder en London als zesde.

Gerco Schröder: "London sprong een fenomenale eerste ronde en was werkelijk super te pas. In de barrage ben ik voluit gegaan en was volgens mij op de uitsprong van de dubbelsprong de snelste van allemaal. Direct daarna kreeg ik op de volgende hindernis net niet een mooie afstand, waardoor ik even terug moest. Toen ik de laatste lijn in kwam, paste het perfect en daarom durfde ik het aan om de afstand naar de laatste hindernis met een galopsprong minder te overbruggen. Dat was een ingecalculeerd risico, dat soms goed uitpakt en soms net niet. Als het gelukt was, hadden we op de derde plek gestaan en nu staan we zesde. Jammer, maar ik vond dat ik het moest proberen, omdat London aangaf dat het echt kon", aldus Schröder. 

Marc Houtzager was in de wolken: "Sterrehof's Tamino was werkelijk in zeer goede doen hier in Parijs. In het basisparcours van de Grote Prijs wandelde hij als het ware over de hindernissen. Ik had het geluk dat ik niet als eerste in de barrage van start hoefde te gaan. Daarom kon ik goed kijken waar snelle ruiters als De Miranda en Lynch probeerden tijd te winnen. Ik besloot om direct snel van start te gaan en dan gebruik te maken van de mogelijkheden die Tamino heeft om zeer kort te wenden. Vanaf de start tot aan de finish hebben we samen alles gegeven en ook bijna alles geriskeerd. Bijna alles, want ook ik heb even overwogen om de laatste lijn in zeven galopsprongen te overwinnen. Achteraf ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan, want ik zag Gerco die afstand zo rijden en hij kreeg een fout op de laatste. Daaruit bleek voor mij dat na zeven galopsprongen de laatste hindernis nog heel ver weg stond", aldus een tevreden Houtzager, die concludeerde dat er op weg naar huis wel even tijd en geld zou zijn voor een Big Mac.

STARTLIJSTEN EN UITSLAGEN

Meer Springen

»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)