EERSTE EN DERDE IN BOEIENDE GROTE PRIJS VAN INDOOR AMBT-DELDEN 

Gerben Morsink dichtbij dubbelslag

Gerben Morsink met Carina Z

AMBT DELDEN – Het scheelde niet veel of Gerben Morsink had zaterdag in een prima gevulde manege De Hoffmeijer een dubbelslag geslagen in de strijd om de Grote Prijs van Indoor Ambt-Delden. De Enschedeër won na een magistrale rit met zijn razendsnelle negenjarige bruine vosmerrie Carina Z en tekende met de een jaar oudere vosruin Carsey Z voor de derde plek.

Het feestje was daarmee echter mooi genoeg voor Morsink, die de afgelopen zeven weken in slechts één wedstrijd uitkwam en er bewust voor koos om thuis met zijn paarden dressuurmatig aan de slag te gaan. “Het is fijn er zo weer in te komen. Het was een mooie proef. Hooguit had de tijd misschien vijf seconden scherper gezet kunnen worden, maar ik vind dat Jos Brinkman het hier super heeft gedaan. Zo’n wedstrijd moet ook blijven uitnodigen voor ruiters die van onderen opkomen. En vergeet niet dat er ook gewoon goed gesprongen werd.”

Van de 39 gestarte combinaties bleven er in het basisparcours liefst 21 foutloos, maar bniemand die er zich aan stoorde. Al vond ook Jos Brinkman zelf het aantal aan de hoge kant. “Het blijft altijd een kwestie van inschatten. Tien in de barrage was misschien heter geweest, maar je hebt ook te maken met een soms groot verschil in kwaliteit van de deelnemers. Diverse paarden hier hebben zelfs al 1,50 meter of zelfs hoger gesprongen. Iedereen moet wel safe aan de streep kunnen komen.”

Volle broer en zus
Onder die paarden die al aan een behoorlijk niveau gewend zijn ook die van Gerben Morsink, voor zijn zege beloond met 1500 euro. Carina Z en Carsey Z zijn een volle broer en zus van elkaar, afstammend van Carthino Z x Guidam x Columbus. “Met Carsey heb ik het bewust nog wat kalmer aan gedaan, omdat die nog wel eens de neiging heeft de controle van je over te nemen. Daarom heb ik hem ook het eerst gereden in de barrage. Het is ook meer een paard voor buiten. Ik wist dat het met Carina nog sneller kon. Dat is zo’n snel ding van zichzelf… Als je maar rustig blijft, gaat die vanzelf en hoef je alleen maar te sturen. Wanneer ze op hindernis 1 begint, weet ze gewoon dat ze in de barrage zit. Het is een super paard, dat het ook echt leuk vindt. Als het zo loopt, hoor je mij niet klagen.”

Gerben Morsink heeft hoge verwachtingen van zijn beide troeven. “Ik denk dat ze allebei ver kunnen komen. Het dressuurmatige trainen zie je nu al terug. Ik heb goede hoop dat ze dit jaar nog een drie sterren landenwedstrijd gaan rijden. En daarna een vier ster of misschien wel een vijf. De potentie hebben ze.” 

Morsink genoot zichtbaar van de slotdag van het concours van De Zeven Buurtschappen. “Het was hier prima voor elkaar. Heel fijn ook dat er goed wat publiek was. Dat enthousiasme aan de kant stimuleert enorm.”

Hessel Hoekstra
Hessel Hoekstra reed met de achtjarige donkerbruine hengst Cagaro (v. Stolzenberg, foto hiernaast) naar de tweede plaats. Achter Manon van der Sluis met Coco Chanel eindigde My Relander als vijfde. Ook Vincent Geerink met Gelster (zevende), broer Sander Geerink met Jacobus S (achtste), Conor Drain met Covehill Ellie May en Jasmin Seppälä met Jetski EB (tiende) haalden de top tien.

Iris Hakvoort bevestigde haar puike vorm door met Gustafson Z de rubriek over 1,35 meter op haar naam te schrijven. Claudia Morsink met Zabab B en Britt Wiefferink met Jon Jon hielden haar nog het best bij. Achter Marriet Smit-Hoekstra met Wadro’s Jerina eindigde Nuri Dijks als vijfde.

Smit-Hoekstra won met Lola Fomia wel over 1,30 meter en werd met Wadro’s Jelina ook nog vijfde. Nieks Brussen pakte met Myspeciallux de tweede en met Phoenix van het Rollebeek de vierde plek. Jack Ansems bezette met Queen van het Voorveld de derde positie.

Brussen greep met Lasvegas de eerste prijs over 1,20 meter, voor Jack Ansems met Celina Z en Marinda van Lagen met Kwickly.

Meer Springen

De internationale rubrieken van het CSI Twente zijn dit jaar voor het eerst live te volgen op H&C+, de livestream-app van Horse and Country. De... (06-06-2023)
Parcourshulpen vormt een onmisbaar onderdeel van de organisatie bij een concours hippique. In  Geesteren maakt René Maathuis (54) er al een kleine... (06-06-2023)
In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te... (05-06-2023)
Hessel Hoekstra schreef zondagmiddag in het Belgische Lier de Grote Prijs van het CSI1* De Azelhof over 1,30 meter op zijn naam. Met de achtjarige... (04-06-2023)
Hessel Hoekstra en Vincent Geerink schreven zaterdag in het Belgische Lier beiden een rubriek op hun naam. Hoekstra won over 1,30 meter op tijd met... (04-06-2023)
DRAMMEN – Eric ten Cate hielp TeamNL vrijdag in het Noorse Drammen aan de zege in de wedstrijd EEF Longines Nations Cup. Met Incredible sprong hij na... (03-06-2023)
SAINT TROPEZ – Wilton Porter is uitstekend op dreef in tijdens het CSI2 in Saint Tropez. De een groot deel van het jaar in Weerselo vertoevende... (03-06-2023)
VEENINGEN - Mart IJland reed vrijdag tijdens het CH De Wolden met de achtjarige bruine merrie Kaida CM (v. Kannan) naar een keurige vierde positie in... (03-06-2023)
GEESTEREN - Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste... (31-05-2023)
WIESBADEN – Jeroen Dubbeldam legde maandag met zijn tienjarige voshengst Investment (v. Kannan) na een springfout in de barrage beslag op de negende... (29-05-2023)
AALBORG – Eric ten Cate sloot zondag het CSI3* in het Deense Aalberg uitstekend af met de derde plaats in de strijd om de Grote Prijs over 1,55 met... (29-05-2023)
UGGERHALNE – Eric ten  Cate beleefde vrijdag een prima debuut voor TeamNL in het Deense Uggerhalne Aalborg). Als eerste starter van het kwartet van... (26-05-2023)
VRAGENDER - De KNHS-Hartog Trophy 2023 is zaterdag afgesloten met de finales. In de fraaie buitenpiste van Paardensportcentrum Lichtenvoorde wonnen... (22-05-2023)
NEEDE – Kristian Johannesson piekte dit weekend tijdens het Concours Berkelland van de Pasruiters in Neede. De in Deurningen residerende Zweed won de... (21-05-2023)
KRONENBERG – Remco Been reed donderdag naar een vierde en een negende plaats tijdens het CSI3* De Peelbergen in het Limburgse Kronenberg. (18-05-2023)
Gerco Schröder in het Slowaakse Samorin en Annelies Vorsselmans in het Duitse Hohen Wieschendorf reden afgelopen weekend naar de vijfde plaats in een... (15-05-2023)
Hessel Hoekstra op archieffoto
Hessel Hoekstra boekte zaterdag een dubbele zege tijdens het CSI in Kronenberg. Met de achtjarige bruine merrie Kathleen WV (v. Vigo d’Arsouilles)  ... (14-05-2023)
Gerben Morsink en Eric ten Cate herhaalden vrijdag hun kunstje van een dag eerder. Beiden wonnen opnieuw, ion respectievelijk Hogen-Wieschendorf en... (12-05-2023)
Gerben Morsink voegde donderdag weer een fraaie zege toe aan zijn erelijst. Morsink won met de tienjarige vosmerrie Carsey Z (v. Carthino Z) de... (11-05-2023)
MANNHEIM – Willem Greve sloot maandag en dinsdag het CSI3* in Mannheim prima af. Hij boekte een tweede, vijfde en tiende plaats. (10-05-2023)