TWEE ZEGES IN HELLENDOORN, OOK AMKE BEKHUIS PRIMA OP DREEF

Eric ten Cate: hoofdrol Winter Classics

Eric ten Cate tijdens de huldiging van de rubriek over 1,45 meter. Links Bas van der Aa.

HELLENDOORN – Eric ten Cate vervulde met verve de hoofdrol in de eerste wedstrijd van vier voor de Roelofsen Horse Trucks Winter Classics 2022. De ruiter uit Geesteren won twee van de vier rubrieken. Ook Amke Bekhuis deed het prima met een zege en een vierde plek.

Ten Cate begon en eindigde zijn succesvolle dag in de fraaie manege ’t Oale Spoor met een overwinning. Hij zette meteen de toon door met de achtjarige hengst Vigo Heywood HZ (v. Vigo d’Arsouilles) de rubriek over 1,30 meter op zijn naam te schrijven. Achter Wybe Scholten met Eveshka en Daan van Geel met Kahlua Carmen eindigde Stef Veldhuis met de zevenjarige merrie Karolitha (v. Carembar de Muze) als vierde, net voor Angelique Hoorn met Lucy M.

In de toprubriek over 1,45 meter met barrage pakte Eric ten Cate zijn tweede triomf met de negenjarige schimmelruin Incredible (v. Dalles). Hij was 0,88 seconde sneller dan Bas van der Aa, die met de even oude ruin Shanroe Barney (v. Dallas) als enige net als hij ook de lei schoon hield. Michiel Brusse met Duran TK, Sanne Thijssen met Con Quidam RB en Albert Zoer met Jayla maakten de top vijf vol. Frank Schuttert werd tiende met de achtjarige hengst Hero (v. Action Breaker).

Eric ten Cate was ook vorig jaar al de winnaar in de toprubriek van de eerste wedstrijd in de cyclus, toen met Ivoor in  Mariënheem. “Het is een mooie serie om aan mee te doen”, aldus de ruiter uit Geesteren. “Je kunt het een beetje vergelijken met internationale wedstrijden op een aardig niveau en bent er niet een heel weekend aan kwijt, omdat het zich op één dag afspeelt. Het is een super aanvulling voor de kalender.”

Net zo super was de manier waarop hij zich zaterdag weer liet zien. “Het was inderdaad een heel geslaagde dag, ik ben erg tevreden. Vigo Heywood heb ik nog niet zo lang, nog maar twee of drie maanden. Hij doet het heel goed. Ik heb hem een paar keer in de M gereden en nu doet hij het ook over 1,30 meter prima. Hij denkt en werkt super mee.”

Over Incredible is hij al evenzeer content. “Je merkt nu dat hij de laatste tijd veel internationaal heeft gelopen. Paarden hebben toch ritme nodig en veel hebben dat nog niet echt. Er waren er niet voor niets maar vier foutloos.”

Overtuigend
Amke Bekhuis reed overtuigend naar de winst over 1,35 meter met twee fasen. Op haar elfjarige ruin Condalou (v. Contendros) was ze ruim sneller dan de zeven andere foutloze combinaties. Achter Denny Olde Agterhuis met Fairwings bezette Robert Vos met de zevenjarige ruin Cadillac Z de derde positie. Frank Schuttert sloot als vierde aan met de negenjarige merrie Chelsea (v. Christian). De vijfde stek was voor Sally Hopkinson met Onslow.

Elike Morsink werd met de tweede prijs beloond na een moedige rit op haar veertienjarige merrie Dakina II (v. Indoctro) op het parcours over 1,40 meter met barrage. Tegen de ongenaakbare Melody Matheson met Carturo 2 kon ook zij niet op. Achter Jorinde Dolfijn met Ithaca bezette Amke Beklhuis met de achtjarige hengst Jamal EB een keurige vierde plek. Lucas Porter eindigde als vijfde met zijn dertienjarige merrie Hope Street (v. Casall).

Amke Bekhuis was na afloop zelf verrast met haar zege op Condalou. “Ik had nooit verwacht dat ik de snelste zou zijn. Ik heb hem nog niet zo lang, nog maar anderhalve maand. We moeten nog wat inspelen op elkaar en er waren er aardig wat in de barrage. Maar hij is super voorzichtig en ik hoef niet snel bang te zijn om een fout te maken. Ik denk dat hij heel veel in zich heeft, maar dat moet ik nog een beetje ontdekken.”

Jamal EB komt uit de veiling van Suus Kuyten en met de achtjarige hengst kwam ze voor het eerst op het niveau van 1,40 meter uit. “Voor mij reed Harrie Wiering hem en het is gewoon leuk met zulke paarden te mogen rijden.”

Amke Bekhuis doet alweer een tijdje prima mee, nadat ze twee jaar lang niet in wedstrijden uitkwam. “Ik wilde me niet alleen met paardrijden bezighouden en heb me daarom meer op ander werk gericht. Ondertussen heb ik een andere baan en doe ik de planning voor de monteurs van een bedrijf in vaatwastechniek. Begin dit jaar heb ik het rijden weer een beetje opgepakt. Mijn vriend Bart Haselbekke heeft er genoeg staan om te rijden. Maar fulltime ga ik er niet mee bezig. Ik vind het vooral leuk om een paar keer in de week op een paard te zitten en zo na het werk mijn zinnen te verzetten.”

De overige wedstrijden voor de Roelofsen Horse Trucks Winter Classics zijn in Luttenberg (12 november), Mariënheem (19 november) en Exloo (10 december).

Foto onder: Amke Bekhuis met Condalou bij de prijsuitreiking met medeorganisator en deelnemer Hendrik Jan Schuttert.

Meer Springen

»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)