TWEE ZEGES IN HELLENDOORN, OOK AMKE BEKHUIS PRIMA OP DREEF

Eric ten Cate: hoofdrol Winter Classics

Eric ten Cate tijdens de huldiging van de rubriek over 1,45 meter. Links Bas van der Aa.

HELLENDOORN – Eric ten Cate vervulde met verve de hoofdrol in de eerste wedstrijd van vier voor de Roelofsen Horse Trucks Winter Classics 2022. De ruiter uit Geesteren won twee van de vier rubrieken. Ook Amke Bekhuis deed het prima met een zege en een vierde plek.

Ten Cate begon en eindigde zijn succesvolle dag in de fraaie manege ’t Oale Spoor met een overwinning. Hij zette meteen de toon door met de achtjarige hengst Vigo Heywood HZ (v. Vigo d’Arsouilles) de rubriek over 1,30 meter op zijn naam te schrijven. Achter Wybe Scholten met Eveshka en Daan van Geel met Kahlua Carmen eindigde Stef Veldhuis met de zevenjarige merrie Karolitha (v. Carembar de Muze) als vierde, net voor Angelique Hoorn met Lucy M.

In de toprubriek over 1,45 meter met barrage pakte Eric ten Cate zijn tweede triomf met de negenjarige schimmelruin Incredible (v. Dalles). Hij was 0,88 seconde sneller dan Bas van der Aa, die met de even oude ruin Shanroe Barney (v. Dallas) als enige net als hij ook de lei schoon hield. Michiel Brusse met Duran TK, Sanne Thijssen met Con Quidam RB en Albert Zoer met Jayla maakten de top vijf vol. Frank Schuttert werd tiende met de achtjarige hengst Hero (v. Action Breaker).

Eric ten Cate was ook vorig jaar al de winnaar in de toprubriek van de eerste wedstrijd in de cyclus, toen met Ivoor in  Mariënheem. “Het is een mooie serie om aan mee te doen”, aldus de ruiter uit Geesteren. “Je kunt het een beetje vergelijken met internationale wedstrijden op een aardig niveau en bent er niet een heel weekend aan kwijt, omdat het zich op één dag afspeelt. Het is een super aanvulling voor de kalender.”

Net zo super was de manier waarop hij zich zaterdag weer liet zien. “Het was inderdaad een heel geslaagde dag, ik ben erg tevreden. Vigo Heywood heb ik nog niet zo lang, nog maar twee of drie maanden. Hij doet het heel goed. Ik heb hem een paar keer in de M gereden en nu doet hij het ook over 1,30 meter prima. Hij denkt en werkt super mee.”

Over Incredible is hij al evenzeer content. “Je merkt nu dat hij de laatste tijd veel internationaal heeft gelopen. Paarden toch ritme nodig en veel hebben dat nog niet echt. Er waren er niet voor niets maar vier foutloos.”

Overtuigend
Amke Bekhuis reed overtuigend naar de winst over 1,35 meter met twee fasen. Op haar elfjarige ruin Condalou (v. Contendros) was ze ruim sneller dan de zeven andere foutloze combinaties. Achter Denny Olde Agterhuis met Fairwings bezette Robert Vos met de zevenjarige ruin Cadillac Z de derde positie. Frank Schuttert sloot als vierde aan met de negenjarige merrie Chelsea (v. Christian). De vijfde stek was voor Sally Hopkinson met Onslow.

Elike Morsink werd met de tweede prijs beloond na een moedige rit op haar veertienjarige merrie Dakina II (v. Indoctro) op het parcours over 1,40 meter met barrage. Tegen de ongenaakbare Melody Matheson met Carturo 2 kon ook zij niet op. Achter Jorinde Dolfijn met Ithaca bezette Amke Beklhuis met de achtjarige hengst Jamal EB een keurige vierde plek. Lucas Porter eindigde als vijfde met zijn dertienjarige merrie Hope Street (v. Casall).

Amke Bekhuis was na afloop zelf verrast met haar zege op Condalou. “Ik had nooit verwacht dat ik de snelste zou zijn. Ik heb hem nog niet zo lang, nog maar anderhalve maand. We moeten nog wat inspelen op elkaar en er waren er aardig wat in de barrage. Maar hij is super voorzichtig en ik hoef niet snel bang te zijn om een fout te maken. Ik denk dat hij heel veel in zich heeft, maar dat moet ik nog een beetje ontdekken.”

Jamal EB komt uit de veiling van Suus Kuyten en met de achtjarige hengst kwam ze voor het eerst op het niveau van 1,40 meter uit. “Voor mij reed Harrie Wiering hem en het is gewoon leuk met zulke paarden te mogen rijden.”

Amke Bekhuis doet alweer een tijdje prima mee, nadat ze twee jaar lang niet in wedstrijden uitkwam. “Ik wilde me niet alleen met paardrijden bezighouden en heb me daarom meer op ander werk gericht. Ondertussen heb ik een andere baan en doe ik de planning voor de monteurs van een bedrijf in vaatwastechniek. Begin dit jaar heb ik het rijden weer een beetje opgepakt. Mijn vriend Bart Haselbekke heeft er genoeg staan om te rijden. Maar fulltime ga ik er niet mee bezig. Ik vind het vooral leuk om een paar keer in de week op een paard te zitten en zo na het werk mijn zinnen te verzetten.”

De overige wedstrijden voor de Roelofsen Horse Trucks Winter Classics zijn in Luttenberg (12 november), Mariënheem (19 november) en Exloo (10 december).

Foto onder: Amke Bekhuis met Condalou bij de prijsuitreiking met medeorganisator en deelnemer Hendrik Jan Schuttert.

Meer Springen

ROUEN – Een week na haar fraaie zege in de Grote Prijs van Lier was Annelies Vorsselmans ook in het hoofdnummer van het CSI4* in Rouen prima op dreef... (28-11-2022)
AMBT DELDEN – Pascalle Donders reed zaterdag overtuigend in manege De Hoffmeijer te Ambt Delden naar de snelste tijd in de zwaarste klassen van de... (27-11-2022)
SAASVELD -  Bij de midweekse springwedstrijden in de Ankerhal in Saasveld was Remco Been woensdag niet te kloppen in de klassen over 1,20 en 1,30... (24-11-2022)
LIER – Annelies Vorsselmans schreef zondag op knappe wijze de Grote Prijs van het CSI2* in het Belgische Lier op haar naam. Met de twaalfjarige... (20-11-2022)
MARIENHEEM – Eric ten Cate won vorig jaar de Grote Prijs van Mariënheem met Ivoor. Zaterdag ging hij op herhaling met zijn zege in de toprubriek over... (20-11-2022)
MARIENHEEM – De jonger Zweedse amazone Pernilla Josse verraste vrijdag de routiniers in de rubriek over 1,35 meter tijdens Nationaal Indoor Salland.... (19-11-2022)
MARIENHEEM – Elike Morsink was donderdag goed op dreef in de zwaarste klassen tijdens Nationaal Indoor Salland. De amazone uit De Lutte zegevierde... (18-11-2022)
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink eindigde zaterdag verdienstelijk als tweede in de Grote Prijs van het CSI2 De Peellbergen in het Limburgse Kronenberg... (13-11-2022)
LUTTENBERG  – Gerben Morsink was zaterdag de enige Twentse ruiter, die er in slaagde een van de vier rubrieken van de tweede aflevering van de... (13-11-2022)
TUBBERGEN – Wim Schröder is vanaf 1 januari 2023 niet langer actief voor de Japanse springruiters. Zijn taken als trainer, coach en manager in het... (07-11-2022)
MAASTRICHT - Lucas Porter was ook zondag weer goed voor een tweede plek bij Jumping Indoor Maastricht. Opnieuw met de dertienjarige bruine merrie... (06-11-2022)
MAASTRICHT – Lucas Porter en Annelies Vorsselmans haalden zaterdag het podium in de rubriek progressief over 1,45 meter tijdens CSI4* Indoor Jumping... (06-11-2022)
WIERDEN – Remco Been zegevierde zaterdag voor de derde maal in zijn loopbaan in de Nijwa Grote Prijs van Wierden. Dit keer flikte hij het met de... (05-11-2022)
Gerco Schröder en Gert-Jan Bruggink boekten vrijdag beiden een mooie zege in respectievelijk Samorin en Vragender. (05-11-2022)
WIERDEN – Steven Veldhuis kaapte vrijdagavond als laatste starter in de winning round van het Championat van Wierden alsnog de zege over 1,40 meter... (05-11-2022)
WIERDEN – Bas van der Aa was donderdagavond niet te kloppen in de rubriek over 1,40 meter met twee fasen tijdens Indoor Wierden. Met de negenjarige... (03-11-2022)
WIERDEN – Tijdens de 45ste editie van Indoor Wierden word deze dagen onder meer gereden om de Double Crown en de Triple Crown. De ruiter die behalve... (03-11-2022)
DENEKAMP - De Dinkelruiters hadden vrijdag tijdens Euregio Indoor Denekamp bezoek van Rob Ehrens. De voormalig bondscoach springen verzorgde in vijf... (30-10-2022)
DENEKAMP – Lars Schröder ontpopte zich vrijdagavond tot de verrassende winnaar van het masterspringen tijdens Euregio Indoor Denekamp. De jonge... (29-10-2022)
HELLENDOORN – Vader Steven en zoon Stef Veldhuis deden vrijdag nauwelijks voor elkaar onder tijdens het herfstspringen over twee fasen in ’t Oale... (28-10-2022)