OOK COLLEGA VIC VAN LOON NEEMT AFSCHEID VAN DE KNHS

Arie Hoogendoorn stopt bij TeamNL 

Arie Hoogendoorn

ERMELO - Arie Hoogendoorn en Vic van Loon van paardenkliniek De Watermolen stoppen met hun functie als teamveterinair bij de KNHS. Hoogendoorn was verantwoordelijk voor de paarden van TeamNL, Van Loon had de paarden van de Nederlandse jeugd onder zijn verantwoording.
 

Arie Hoogendoorn (53, Haaksbergen), was sinds 2011 teamveterinair van de springpaarden van TeamNL. Hoogendoorn begon in 2008 voor de KNHS als teamveterinair voor de dressuurruiters op de Olympische Spelen van Hong Kong. Daarna maakte hij de overstap naar de springruiters. In zijn functie als teamveterinair was Hoogendoorn actief bij vier Olympische Spelen, de Wereldruiterspelen van Caen en Tryon, meerdere EK’s en vele landenwedstrijden.

Hoogendoorn kan leven met zijn afscheid bij de hippische bond. “Met Rob Ehrens, die eind vorig jaar afscheid nam, heb ik jarenlang samen een fijn team gevormd. Nu hij weg is, snap ik dat er van beide kanten behoefte is aan nieuwe dingen. Ik zag ook wel dat er een keer wat anders moest gebeuren en ik denk dat de nieuwe bondscoach Jos Lansink met een helemaal schone lei wilde beginnen. Daar is van mijn kant ook alle begrip voor.”

Prima gevoel
Arie Hoogendoorn kijkt met een prima gevoel terug op een periode van ruim dertien jaren. “We hebben veel mooie dingen meegemaakt, altijd veel plezier gehad en super fijn samengewerkt met iedereen. Het was prettig om te doen en leuk om mee te maken. Ik hoop dat we met Nederland weer de goede kant opgaan en dat onze springsport weer nieuwe hoogtijdagen gaat beleven.”

Vic van Loon (40, Haaksbergen) gaf aan om persoonlijke redenen zijn taken bij de KNHS neer te leggen. Hij werd in 2017 aangesteld als teamveterinair bij de young riders, junioren en children springen. In die rol begeleidde de geboren Belg de springpaarden in de teams bij vele landenwedstrijden en Europese kampioenschappen. Ook reisde Van Loon bij diverse gelegenheden  mee naar landenwedstrijden met de senioren waar hij zijn collega Arie Hoogendoorn verving. De KNHS meldt Arie Hoogendoorn en Vic van Loon zeer dankbaar te zijn voor de jarenlange goede zorgen voor de Nederlandse toppaarden. 

Verhuisd naar Usselo
Arie Hoogendoorn en Vic van Loon zijn ondertussen verhuisd naar Usselo, waar ze met De Watermolen hun nieuwe onderkomen in de voormalige manege De Rutbeek in gebruik hebben genomen. “We zijn daar nog net niet klaar genoeg. Maar we hebben nu even wat meer tijd en dat is mooi, want er komt nog genoeg op ons af.”

Frank van Hoeck en Willem Verhaeghe van Sport Horse Clinic Belgium zijn, in samenspraak met de ruiters en Jos Lansink, aangesteld als teamveterinairs bij het springen voor de senioren en zullen ook de young riders, junioren en children begeleiden. Van Hoeck en Verhaeghe hebben een eigen praktijk in Lille en zijn gespecialiseerd in de begeleiding van sportpaarden. Daarmee hebben ze de afgelopen jaren al veel ervaring opgedaan bij sportstallen en als teamveterinair voor meerdere landen tijdens Olympische Spelen en internationale kampioenschappen. 
“Het is een voordeel dat ze een aantal van de teampaarden al kennen en heel veel ervaring hebben. Dat vind ik heel belangrijk en we zijn er met hun praktijk van verzekerd dat ze altijd op wedstrijden aanwezig zijn”, legt Lansink uit. 

Met de komende wedstrijden voor de FEI Nations Cup en het WK in augustus in het verschiet heeft de KNHS het team rondom de nieuwe bondscoach Jos Lansink compleet, zodat die zich volledig kan richten op zijn primaire taak: het coachen van zijn ruiters. 

Vorige maand werd al bekend dat Vincent Voorn Lansink gaat ondersteunen als bondscoach van de young riders en bij de wedstrijden in de EEF-serie (landenwedstrijden op driesterrenniveau). Op deze manier krijgen nieuwe combinaties en jonge ruiters eerder een kans om door te stromen naar een hoger internationaal niveau en deel uit te maken van een landenteam van Lansink.

Peter van der Waaij 
Peter van der Waaij krijgt de rol van teamassistent. Daarbij neemt hij ondersteunende taken op zich, tijdens de landenwedstrijden. Daardoor kan Jos Lansink zich volledig focussen op de begeleiding en coaching van zijn ruiters. Mocht de bondscoach in het weekend van de Nations Cup ook verplichtingen hebben op andere wedstrijden waar Nederlandse ruiters aan de start verschijnen, dan blijft Van der Waaij aanwezig om de ruiters te ondersteunen in het contact met de organisatie. De teamassistent is alleen tijdens de wedstrijden actief. De voorbereiding op de wedstrijden vindt plaats door de afdeling Topsport van de KNHS.  

“Het is belangrijk dat het team compleet is”, reageert Lansink positief. “We hebben de neuzen allemaal dezelfde kant op. Ik heb Peter zelf voorgesteld, in overleg met de ruiters uiteraard. Ik wil me echt kunnen richten op waar ik goed in ben, het begeleiden van de ruiters. Omdat er veel tijd gaat zitten in alles er omheen ben ik blij met de rol van teamassistent. Ik ga er vanuit dat toppaarden gezond naar de wedstrijd komen, dus hoef ik op deze manier niet bij bijvoorbeeld de veterinaire keuring voorafgaand aan de wedstrijd te zijn.”

Lees ook het eerdere interview met Arie Hoogendoorn, voorafgaande aan de Olympische Spelen in China: ‘Deel zijn van TeamNL is voorrecht’.

 

Meer Springen

»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)