AMAZONE UIT AMBT DELDEN FRAAI TWEEDE IN KLEINE GROTE PRIJS HIPPISCH GEESTEREN 

Amber van Marle maakt prima indruk

Amber van Marle in actie met Kansas.

GEESTEREN – Amber van Marle maakte zaterdag een prima indruk in de ‘kleine’ Grote Prijs van Hippisch Geesteren. De amazone uit Ambt-Delden hoefde op het traject over 1,30 meter met barrage op haar negenjarige vosruin Kansas (v. Baltic VDL) alleen haar meerdere te erkennen in Abdullah Alsharbatly. 

En dat mocht een puike prestatie heten van de amazone, die de sport naast haar studie marketing en communicatie aan het ROC van Twente naar eigen zeggen ‘met maar twee paardjes vooral voor de lol’ beoefent. “Het liep heel fijn. Ik heb Kansas sinds zijn vijfde en hij is heel voorzichtig. Hij maakt nauwelijks fouten en als dat wel gebeurt ben ik bijna verbaasd. Ik denk dat hij zoveel kan dat ik dat zelf niet helemaal uit hem krijg. Ik zou het daarom leuk vinden als een grote ruiter dat later wel voor elkaar krijgt.”

Steeds simpeler
De bescheiden amazone uit Ambt-Delden is eerstejaars young rider en vond zelf dat het NK van vorige week in Deurne voor haar en Kansas nog wat te vroeg kwam. “Hij is pas negen, dus lijkt het me beter nog even naar een hoger niveau toe te werken. Het zou wel mooi zijn om mee te mogen doen aan wedstrijden van tweesterren of een keer aan een rankingproef. Het gaat nu allemaal al wel gemakkelijker en Kansas kan steeds simpeler dikke proeven lopen. Het is fijn om nu over 1,30 en 1,35 meter routine te kunnen opdoen en vertrouwen op te bouwen  richting wedstrijden over 1,40 en 1,45 meter.”

Gerco Schröder nam de derde plaats voor zijn rekening met de achtjarige vosmerrie Chactula PS (v. Chac Boy) en Femke Meenhuis reed met de twaalfjarige bruine hengst Humphrey VDD knap naar de vierde positie. Op het selectieve traject van parcoursbouwers Wim Meuleman en Benjo Plegt bleven slechts zeven combinaties foutloos. Met één springfout klasseerden voorzitter Rob Scherphof van het organiserende Sint Joris met Miss Montreal en Wybe Scholten met La Quinta SW zich als vijfde en zesde.

Niet ook tweede
Winnaar Abdullah Alsharbatly plaatste zich ook met zijn tweede troef Atome des Etisses voor de extra omloop. Dat sorteerde na een foutloze rit in de tweede tijd. Het leverde hem echter niet de tweede prijs op, omdat hij met zijn paard niet over het juiste combinatienummer beschikte. Een poging dit alsnog te regelen sorteerde geen effect. De jury besloot nadat de organisatie het manco pas had ontdekt nadat de eerste start al achter de rug was hem wel een nin de barrage niet gebruikelijke rit ‘hors concours’ toe te staan. 

De vraag rees achteraf zelfs of Alsharbatly wel had mogen rijden met Extra Strong. Met de vijftienjarige bruine hengst (v. Diamant de Semilly) had hij een hengst onder het zadel, die nog geen anderhalf jaar geleden op hoog niveau internationaal sprong. Zijn zege in Geesteren leverde hem nu een startbewijs op voor het CSI1* Twente in juni en de vraag rees of dit niet aan Amber van Marle had moeten worden toegekend.

Overwinning volgens regels
Een woordvoerster van de KNHS liet desgevraagd weten, dat op de overwinning van Alsharbatly volgens de regels van de KNHS niets valt af te dingen. "In het kader van het welzijn van de paarden mag een combinatie die voor 1,50 meter is geklasseerd in meerdere lagere klassen uitkomen. Het is immers niet zo gek, dat een paard bijvoorbeeld door een blessure even een paar stappen terug heeft moeten doen."

Al Sharbatly ghad het combinatienummer voor Atome des Etisses de volgende dag wel binnen voor het bgegin van de hoofdrubriek om de Grote Prijs, maar kwam zondag alleen met zijn derde troef Dancing Wolfe OL in actie. Een weigering voorkwam een hoge positie.

Vijf- en vierjarig
Fabienne Lichtenvoort Cats werd door de juryleden Peter Olthof en Ben Schröder uitgeroepen tot nummer een van de rubriek voor vijfjarige paarden. Met Tattoo TN werd ze door het tweetal beloond met 24 punten. Joost Luttikhuis werd tweede met Dom Perignon (23,6) en Kim Gudmundsson derde met Okay (23,3).

Voor Tom Brinkman en Wim Schröder leed het geen twijfel dat Purple Rain van Ashley Spiele-te Wierik tot winnaar moest worden uitgeroepen bij de vierjarigen. Met 25 punten was de combinatie overtuigend de beste. Willem Verdonk met Picasso(23,6) en Pia-Luise Steggink met Pater Noster (23.5) volgden op afstand als tweede en derde.

Na de barrage werden in Geesteren, alvorens de prjjsuitreiking werd gehouden, op waardige wijze twee minuten stilte in acht gehouden in het kader van de nationale dodenherdenking. 

Onderste foto: winnaar Abdullah Alsharbatly met Extra Strong.

 

Meer Springen

»
De regio Twente mag zich gelukkig prijzen met een behoorlijk aantal jeugdige talenten dat op weg lijkt naar een mooie loopbaan als ruiter. Een van de... (25-06-2024)
»
ERMELO – Nationaal kampioen Willem Greve maakt zoals verwacht deel uit van TeamNLdat Nederland vertegenwoordigt bij het springen tijdens de... (25-06-2024)
»
Bij de onlangs in Deurne gehouden strijd om het nationaal kampioenschap was een opvallende rol weggelegd voor Bas van der Aa. Met Gaen eindigde de... (24-06-2024)
»
Het Equestrian Park Erve Maathuis is een week na het CSI Twente opnieuw het decor van een interessant concours. Dan staat de door PSV St. Joris... (23-06-2024)
»
GEESTEREN – Het internationaal concours hippique CSI Twente, dat van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum viert, mag zich... (21-06-2024)
»
ROTTERDAM – Willem Greve komt vrijdag toch niet met Grandorado TN NOP in actie voor TeamNL in de derde en laatste wedstrijd van de League of Nations... (17-06-2024)
»
VRAGENDER - Gerben Morsink en Gerco Schröder kregen het publiek zondag op de banken met hun tweede en derde plaats in de strijd om de Grote Prijs van... (16-06-2024)
»
VRAGENDER – Het beste resultaat voor een regioruiter tijdens Outdoor Gelderland in de toprubrieken van de twee voorlaatste dagen van het concours in... (16-06-2024)
»
HAGEN – Evi Wiefferink maakte vrijdag tijdens haar tweede optreden in het nationale team bij de junioren een prima indruk. Ze had met alleen één... (16-06-2024)
»
RIJSSEN – De net vijftien jaar geworden Rens Grootelaar maakt mooie tijden door. Tijdens Outdoor Rijssen boekte het talent uit Manderveen alweer zijn... (15-06-2024)
»
SOPOT – De springruiters van TeamNL, met in de gelederen nationaal kampioen Willem Greve, wonnen vrijdag in het Poolse Sopot de viersterren... (14-06-2024)
»
OUD-OOTMARSUM – Caroline Müller is na een gedwongen afwezigheid van een halfjaar sterk teruggekeerd in de wedstrijdsport. Met als voorlopige... (14-06-2024)
»
VRAGENDER – Lucas Porter gaf donderdag weer eens zijn visitekaartje af op Nederlandse bodem. Tijdens Outdoor Gelderland zegevierde de Amerikaan met... (13-06-2024)
»
DENEKAMP  - Lars Schröder was afgelopen weekeinde niet te kloppen in de strijd om de titel van Kring Twente over 1,,35 meter. De jonge Tubbergenaar... (10-06-2024)
»
RIJSSEN – De rubriek over 1,30 meter leverde woensdag de meeste spanning op tijdens de TCN Jumping Tour in Rijssen. Eric ten Cate won met Métrix J... (07-06-2024)
»
Gerben Morsink en zijn vijftienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve) verkeren in goede vorm. In het Duitse Riesenbeck eiste de ruiter... (02-06-2024)
»
HAAKSBERGEN - Met drie zeges speelde Remco Been de absolute hoofdrol tijdens Jumping Haaksbergen. De Wierdenaar won zaterdag de twee belangrijkste... (02-06-2024)
»
KESSEL - Amke Bekhuis legde zaterdag tijdens het concours hippique in Kessel met haar negenjarige donkerbruine hengst Kordon VDL (v. Glenfiddich VDL... (01-06-2024)
»
VEENINGEN - Het lijkt voor de toekomst wel snor te zitten met de Nederlandse springsport, tenminste wanneer je afgaat op de Nations Cups die vrijdag... (31-05-2024)
»
SAMORIN – Ashley Spiele-te Wierik verkeert in bloedvorm. Donderdag voegde de amazone in het Slowaakse Samorin twee fraaie zeges toe aan haar erelijst... (30-05-2024)