AMAZONE UIT AMBT DELDEN FRAAI TWEEDE IN KLEINE GROTE PRIJS HIPPISCH GEESTEREN 

Amber van Marle maakt prima indruk

Amber van Marle in actie met Kansas.

GEESTEREN – Amber van Marle maakte zaterdag een prima indruk in de ‘kleine’ Grote Prijs van Hippisch Geesteren. De amazone uit Ambt-Delden hoefde op het traject over 1,30 meter met barrage op haar negenjarige vosruin Kansas (v. Baltic VDL) alleen haar meerdere te erkennen in Abdullah Alsharbatly. 

En dat mocht een puike prestatie heten van de amazone, die de sport naast haar studie marketing en communicatie aan het ROC van Twente naar eigen zeggen ‘met maar twee paardjes vooral voor de lol’ beoefent. “Het liep heel fijn. Ik heb Kansas sinds zijn vijfde en hij is heel voorzichtig. Hij maakt nauwelijks fouten en als dat wel gebeurt ben ik bijna verbaasd. Ik denk dat hij zoveel kan dat ik dat zelf niet helemaal uit hem krijg. Ik zou het daarom leuk vinden als een grote ruiter dat later wel voor elkaar krijgt.”

Steeds simpeler
De bescheiden amazone uit Ambt-Delden is eerstejaars young rider en vond zelf dat het NK van vorige week in Deurne voor haar en Kansas nog wat te vroeg kwam. “Hij is pas negen, dus lijkt het me beter nog even naar een hoger niveau toe te werken. Het zou wel mooi zijn om mee te mogen doen aan wedstrijden van tweesterren of een keer aan een rankingproef. Het gaat nu allemaal al wel gemakkelijker en Kansas kan steeds simpeler dikke proeven lopen. Het is fijn om nu over 1,30 en 1,35 meter routine te kunnen opdoen en vertrouwen op te bouwen  richting wedstrijden over 1,40 en 1,45 meter.”

Gerco Schröder nam de derde plaats voor zijn rekening met de achtjarige vosmerrie Chactula PS (v. Chac Boy) en Femke Meenhuis reed met de twaalfjarige bruine hengst Humphrey VDD knap naar de vierde positie. Op het selectieve traject van parcoursbouwers Wim Meuleman en Benjo Plegt bleven slechts zeven combinaties foutloos. Met één springfout klasseerden voorzitter Rob Scherphof van het organiserende Sint Joris met Miss Montreal en Wybe Scholten met La Quinta SW zich als vijfde en zesde.

Niet ook tweede
Winnaar Abdullah Alsharbatly plaatste zich ook met zijn tweede troef Atome des Etisses voor de extra omloop. Dat sorteerde na een foutloze rit in de tweede tijd. Het leverde hem echter niet de tweede prijs op, omdat hij met zijn paard niet over het juiste combinatienummer beschikte. Een poging dit alsnog te regelen sorteerde geen effect. De jury besloot nadat de organisatie het manco pas had ontdekt nadat de eerste start al achter de rug was hem wel een nin de barrage niet gebruikelijke rit ‘hors concours’ toe te staan. 

De vraag rees achteraf zelfs of Alsharbatly wel had mogen rijden met Extra Strong. Met de vijftienjarige bruine hengst (v. Diamant de Semilly) had hij een hengst onder het zadel, die nog geen anderhalf jaar geleden op hoog niveau internationaal sprong. Zijn zege in Geesteren leverde hem nu een startbewijs op voor het CSI1* Twente in juni en de vraag rees of dit niet aan Amber van Marle had moeten worden toegekend.

Overwinning volgens regels
Een woordvoerster van de KNHS liet desgevraagd weten, dat op de overwinning van Alsharbatly volgens de regels van de KNHS niets valt af te dingen. "In het kader van het welzijn van de paarden mag een combinatie die voor 1,50 meter is geklasseerd in meerdere lagere klassen uitkomen. Het is immers niet zo gek, dat een paard bijvoorbeeld door een blessure even een paar stappen terug heeft moeten doen."

Al Sharbatly ghad het combinatienummer voor Atome des Etisses de volgende dag wel binnen voor het bgegin van de hoofdrubriek om de Grote Prijs, maar kwam zondag alleen met zijn derde troef Dancing Wolfe OL in actie. Een weigering voorkwam een hoge positie.

Vijf- en vierjarig
Fabienne Lichtenvoort Cats werd door de juryleden Peter Olthof en Ben Schröder uitgeroepen tot nummer een van de rubriek voor vijfjarige paarden. Met Tattoo TN werd ze door het tweetal beloond met 24 punten. Joost Luttikhuis werd tweede met Dom Perignon (23,6) en Kim Gudmundsson derde met Okay (23,3).

Voor Tom Brinkman en Wim Schröder leed het geen twijfel dat Purple Rain van Ashley Spiele-te Wierik tot winnaar moest worden uitgeroepen bij de vierjarigen. Met 25 punten was de combinatie overtuigend de beste. Willem Verdonk met Picasso(23,6) en Pia-Luise Steggink met Pater Noster (23.5) volgden op afstand als tweede en derde.

Na de barrage werden in Geesteren, alvorens de prjjsuitreiking werd gehouden, op waardige wijze twee minuten stilte in acht gehouden in het kader van de nationale dodenherdenking. 

Onderste foto: winnaar Abdullah Alsharbatly met Extra Strong.

 

Meer Springen

»
MARTOFTE - Gerben Morsink had een mooi aandeel in de vijfde plaats die het Nederlandse springteam vrijdag bezette in de wedstrijd voor de EEF... (17-05-2024)
»
WIERDEN – Het fraaie terrein van De Vossenbos in Wierden was afgelopen weekeinde drie dagen lang het decor van het druk bezette concours van De... (14-05-2024)
»
DENEKAMP - De pas veertienjarige Rens Grootelaar was zaterdag de complete concurrentie de baas in het hoofdnummer van het concours van de Berg en... (14-05-2024)
»
EINDHOVEN – Ook bij het CSI Eindhoven liet Hessel Hoekstra zich goed van voren zien. Met de door Bart Wolbers uit Weerselo gefokte schimmelruin Max... (13-05-2024)
»
LUMMEN – Gerco Schröder boekte zondag een fraaie overwinning in het Belgische Lummen. Met zijn jongste aanwinst Jackpot, de tienjarige schimmelruin (... (12-05-2024)
»
ERMELO - De springruiters van TeamNL, met onder anderen nationaal kampioen Willem Greve in de gelederen, wonnen zondag op overtuigende wijze de... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – De Grote Prijs van Hippisch Geesteren over 1,40 meter met barrage werd zondag een prooi voor Albert Zoer en zijn achtjarige vosmerrie... (05-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam mocht zaterdag hopen op een zege in de eerste Grote Prijs van het CSI2* Ermelo. Laatste starter Pim Mulder ging echter in  ... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – Eric ten Cate schreef vrijdag in eigen woonplaats de rubriek over 1,35 meter van Hippisch Geesteren op zijn naam. Met de schimmelmerrie... (03-05-2024)
»
GEESTEREN – Robert Vos mocht zich donderdag winnaar noemen van de toprubriek van de dag tijdens Hippisch Geesteren. De Wierdenaar werd over 1,35... (02-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam reed donderdag met zijn elfjarige bruine ruin Trezeguet naar een keurige derde plek in de rubriek over 1,45 meter met... (02-05-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)