TEAM VAN JOS LANSINK VEROORDEELD TOT INHAALRACE

Springruiters voorlopig achtste

Maikel van der Vleuten en Beauville Z op archieffoto

HERNING - De springruiters van TeamNL staan als team na eerste onderdeel van het WK in Herning op een voorlopige achtste plaats.

Maikel van der Vleuten en zijn paard Beauville Z NOP, waarmee hij vorig jaar olympisch brons won, boekte het beste Nederlandse resultaat en staat individueel op de veertiende plaats in het tussenklassement.
Op de eerste dag van het kampioenschap stond er een jachtparcours, waarbij strafpunten werden omgezet in strafseconden. Jur Vrieling en zijn schimmel Long John Silver 3 gingen als eerste combinatie voor Oranje van start en zagen een  balk vallen. "Ik weet dat ik met Long John Silver niet de snelste ben. Daarom is het extra zuur van de fout, ik moet het van morgen en overmorgen hebben”, sprak de ervaren teamruiter na zijn rit.

Uitstekend begin
Maikel van der Vleuten en de 12-jarige Beauville Z NOP zijn hun WK uitstekend begonnen door foutloos te blijven in het openingsparcours. De tweede combinatie die voor TeamNL aan de start kwam galoppeerde in een vlot tempo rond en kwam nergens in de problemen. De winnaar van de bronzen olympische medaille in Tokio staat met 82,99 seconde voorlopig op de veertiende plaats in het tussenklassement.
Van der Vleuten reed het rondje zoals hij dat gepland had. “Ik kwam een beetje riskant naar de een-na-laatste oxer omdat ik een galopsprong weg wilde laten. Ik reed hem op acht galopsprongen en de meeste doen er negen. Toen kwam ik wat dicht op die oxer, waardoor mijn paard wat harder moest werken dan gepland. Tot aan dat moment liep het super en voelde het goed. Wat dat betreft hoef ik niet veel te veranderen de komende dagen en moet ik proberen deze vorm vast te houden. Ik had in de hele aanloop naar het WK al het gevoel dat hij zich goed voelt en dat geeft vertrouwen om een beetje risico te nemen om vandaag al het verschil te maken. Vanaf nu moet je toch geen fouten meer maken.”

Debuut Sanne Thijssen
Sanne Thijssen en haar 16-jarige Con Quidam RB gingen er vol voor in hun WK-debuut. Ze kwamen in de zeer snelle tijd van 82,74 seconden over de finish, één van de snelste ritten van de dag. Helaas maakte ze een fout op de insprong van de eerste combinatie, hetgeen vier strafseconden opleverde. Door haar snelle tijd heeft Sanne Thijssen toch een goede klassering in het vizier.
De amazone was tevreden over haar debuut: “Alles verliep volgens plan, het enige dat ik iets minder goed deed was de laatste lijn. Ik reed mezelf iets voorbij op de een-na-laatste oxer. Daar sprong mijn paard wel goed op terug, maar ik kreeg daar negen galopsprongen terwijl ik er acht gepland had. Dan moet je even improviseren, de rest liep volgens plan.”

Harrie Smolders
Anchorman Harrie Smolders ging als laatste ruiter voor Oranje van start. Op hindernis 4, een oxer, maakte Monaco NOP een ongebruikelijke voorbeenfout, waardoor de witte plank viel en er vier strafseconden op het scorebord verschenen. Onverschrokken en in een vlot tempo voltooide Smolders zijn rit verder foutloos, in een snelle tijd van 82,12. Daarmee staat Smolders net voor Sanne Thijssen in het tussenklassement.

Smolders baalde van zijn rondje: “We hadden er één af, dat is in een kampioenschap altijd spijtig. Ik weet niet precies waarom de balk viel. Hij sprong te laag, dat weet ik wel”, lacht Smolders zuur. “Het tempo was goed, ik heb niet super agressief gereden, maar wel vlot om een goed resultaat te hebben. Ik mikte op een top tien positie, dat is niet gelukt. We lopen nu gelijk achter de feiten aan. We moeten het nu van de inhaalrace hebben.”

Uitslag eerste onderdeel WK
1.   Julien Epaillard (Fra) - Caracole de la Roque (v. Zandor Z) - 0 strafpunten.
2.   Scott Brash (Gbr) - Hello Jefferson (v. Cooper van de Heffinck) – 0,23  
3.   Martin Fuchs (Zwi) - Leone Jei (v. Baltic VDL) – 0,36  
14. Maikel Van der Vleuten - Beauville Z NOP (v. Bustique) – 1,96 
34. Harrie Smolders - Monaco N.O.P. (v. Cassinni II) – 3,52  
36. Sanne Thijssen - Con Quidam RB (v. Quinar Z) – 3,83  
64. Jur Vrieling - Long John Silver 3 (v. Lasino) – 6,29 

Tussenstand landenwedstrijd
1. Zweden – 3,69
2. Frankrijk – 5,44
3. België – 5,49
8. Nederland – 9,31

Zie ook www.herning2022.com

Meer Springen

»
Hilde Woudstra legde zondag knap beslag op goud en zilver in de finale van de nieuwe titelstrijd over 1,45 meter van de World Breeding Federation for... (02-10-2023)
»
BARCELONA - De springruiters van TeamNL zijn er in de eerste ronde van de finale om de FEI Nations Cup in Barcelona niet in geslaagd zich te plaatsen... (28-09-2023)
»
RIJSSEN – Breed lachend inhaleerde Britt Wiefferink woensdag bij het invallen van de avond haar fraaie zege tijdens de afsluitende wedstrijd voor de... (26-09-2023)
»
DEURNE – Matt Garrigan legde zondag met zijn tienjarige schimmelruin Quantum Robin (v. Carambole) beslag op een keurige derde plaats in de... (24-09-2023)
»
ALMELO – Loes Cevaal en Maud Haarhuis haalden zaterdag twee keer het podium tijdens de eerste selectiewedstrijd voor de KNHS Paradressuur Trophy 2023... (24-09-2023)
»
DEURNE - Matt Garrigan troefde donderdag op de terreinen van Green Valley Estate in Deurne Gerco Schröder net af in de rubriek over 1,45 meter op... (22-09-2023)
»
WIERDEN – Thijmen en Faye Louise Vos beleefden afgelopen weekend een mooi feestje in het Belgische Opglabbeek. Thijmen (17) won met het Nederlands... (19-09-2023)
»
ZUIDWOLDE – Ruiters van Stal Wiefferink deden in het weekend goede zaken tijdens Outdoor Zuidwolde. Vooral de rubriek over 1,35 meter met barrage op... (18-09-2023)
»
ZUIDWOLDE – De eerste drie dagen van Outdoor Zuidwolde leverden evenveel Twentse overwinningen op. Bas van der Aa won een rubriek over 1,40 meter,... (16-09-2023)
»
LEEUWARDEN – Jeroen Dubbeldam is de nieuwe ambassadeur van Indoor Friesland. De Olympisch, wereld- en Europees kampioen is de opvolger van Jur... (13-09-2023)
»
ERMELO – Willem Greve maakt zoals verwacht met Highway M TN deel uit van de natiuonale ploeg springruiters, die van 28 september tot en met 1 oktober... (12-09-2023)
»
PADERBORN – Gerben Morsink eindigde zaterdag met zijn tienjarige vosruin Carsey Z (v. Carthino Z)  keurig als derde in de kwalificatie voor de Grote... (09-09-2023)
»
OUD-OOTMARSUM – Op Stoeterij De Wiemselbach in Oud-Ootmarsum is maandagochtend de tophengst Numero Uno (v. Libero H x Lord Calando) op 28-jarige... (05-09-2023)
»
MILAAN – Willem Greve sloot het EK voor springruiters zondag met zijn hengst Highway M TN (v. Eldorado van de Zeshoek) na een knappe opmars alsnog... (03-09-2023)
»
EXLOO – Robert Vos eindigde vrijdag met zijn achtjarige bruine ruin Cadillac Z als derde in de rubriek over 1,40 meter met twee fasen tijdens het... (02-09-2023)
»
MILAAN – De Nederlandse springruiters hebben tijdens het EK in Milaan beslag gelegd op de zevende plaats, de positie die het team van bondscoach Jos... (01-09-2023)
»
EXLOO – Madée Schuttenbeld bleef donderdag met haar vijftienjarige bruine ruin Piccolo R (v. Centauer Z) liefst 94 tegenstanders voor in de rubriek... (01-09-2023)
»
MILAAN – De Nederlandse springruiters werkten zich donderdag op de tweede dag van het EK in Milaan op van de twaalfde naar de zevende plaats. Ze... (01-09-2023)
»
MILAAN - De Nederlandse springruiters zijn het EK in Milaan woensdag matig begonnen. Het team van Jos Lansink staat na het eerste onderdeel van de... (30-08-2023)
»
DEURNE – Hessel Hoekstra reeg dit weekend na zijn triomf in de Schröder Masterclass in Tubbergen op dinsdag de prijzen aaneen tijdens het drie dagen... (28-08-2023)