TEAM VAN JOS LANSINK VEROORDEELD TOT INHAALRACE

Springruiters voorlopig achtste

Maikel van der Vleuten en Beauville Z op archieffoto

HERNING - De springruiters van TeamNL staan als team na eerste onderdeel van het WK in Herning op een voorlopige achtste plaats.

Maikel van der Vleuten en zijn paard Beauville Z NOP, waarmee hij vorig jaar olympisch brons won, boekte het beste Nederlandse resultaat en staat individueel op de veertiende plaats in het tussenklassement.
Op de eerste dag van het kampioenschap stond er een jachtparcours, waarbij strafpunten werden omgezet in strafseconden. Jur Vrieling en zijn schimmel Long John Silver 3 gingen als eerste combinatie voor Oranje van start en zagen een  balk vallen. "Ik weet dat ik met Long John Silver niet de snelste ben. Daarom is het extra zuur van de fout, ik moet het van morgen en overmorgen hebben”, sprak de ervaren teamruiter na zijn rit.

Uitstekend begin
Maikel van der Vleuten en de 12-jarige Beauville Z NOP zijn hun WK uitstekend begonnen door foutloos te blijven in het openingsparcours. De tweede combinatie die voor TeamNL aan de start kwam galoppeerde in een vlot tempo rond en kwam nergens in de problemen. De winnaar van de bronzen olympische medaille in Tokio staat met 82,99 seconde voorlopig op de veertiende plaats in het tussenklassement.
Van der Vleuten reed het rondje zoals hij dat gepland had. “Ik kwam een beetje riskant naar de een-na-laatste oxer omdat ik een galopsprong weg wilde laten. Ik reed hem op acht galopsprongen en de meeste doen er negen. Toen kwam ik wat dicht op die oxer, waardoor mijn paard wat harder moest werken dan gepland. Tot aan dat moment liep het super en voelde het goed. Wat dat betreft hoef ik niet veel te veranderen de komende dagen en moet ik proberen deze vorm vast te houden. Ik had in de hele aanloop naar het WK al het gevoel dat hij zich goed voelt en dat geeft vertrouwen om een beetje risico te nemen om vandaag al het verschil te maken. Vanaf nu moet je toch geen fouten meer maken.”

Debuut Sanne Thijssen
Sanne Thijssen en haar 16-jarige Con Quidam RB gingen er vol voor in hun WK-debuut. Ze kwamen in de zeer snelle tijd van 82,74 seconden over de finish, één van de snelste ritten van de dag. Helaas maakte ze een fout op de insprong van de eerste combinatie, hetgeen vier strafseconden opleverde. Door haar snelle tijd heeft Sanne Thijssen toch een goede klassering in het vizier.
De amazone was tevreden over haar debuut: “Alles verliep volgens plan, het enige dat ik iets minder goed deed was de laatste lijn. Ik reed mezelf iets voorbij op de een-na-laatste oxer. Daar sprong mijn paard wel goed op terug, maar ik kreeg daar negen galopsprongen terwijl ik er acht gepland had. Dan moet je even improviseren, de rest liep volgens plan.”

Harrie Smolders
Anchorman Harrie Smolders ging als laatste ruiter voor Oranje van start. Op hindernis 4, een oxer, maakte Monaco NOP een ongebruikelijke voorbeenfout, waardoor de witte plank viel en er vier strafseconden op het scorebord verschenen. Onverschrokken en in een vlot tempo voltooide Smolders zijn rit verder foutloos, in een snelle tijd van 82,12. Daarmee staat Smolders net voor Sanne Thijssen in het tussenklassement.

Smolders baalde van zijn rondje: “We hadden er één af, dat is in een kampioenschap altijd spijtig. Ik weet niet precies waarom de balk viel. Hij sprong te laag, dat weet ik wel”, lacht Smolders zuur. “Het tempo was goed, ik heb niet super agressief gereden, maar wel vlot om een goed resultaat te hebben. Ik mikte op een top tien positie, dat is niet gelukt. We lopen nu gelijk achter de feiten aan. We moeten het nu van de inhaalrace hebben.”

Uitslag eerste onderdeel WK
1.   Julien Epaillard (Fra) - Caracole de la Roque (v. Zandor Z) - 0 strafpunten.
2.   Scott Brash (Gbr) - Hello Jefferson (v. Cooper van de Heffinck) – 0,23  
3.   Martin Fuchs (Zwi) - Leone Jei (v. Baltic VDL) – 0,36  
14. Maikel Van der Vleuten - Beauville Z NOP (v. Bustique) – 1,96 
34. Harrie Smolders - Monaco N.O.P. (v. Cassinni II) – 3,52  
36. Sanne Thijssen - Con Quidam RB (v. Quinar Z) – 3,83  
64. Jur Vrieling - Long John Silver 3 (v. Lasino) – 6,29 

Tussenstand landenwedstrijd
1. Zweden – 3,69
2. Frankrijk – 5,44
3. België – 5,49
8. Nederland – 9,31

Zie ook www.herning2022.com

Meer Springen

RIJSSEN – Met een eerste en een derde plaats in de rubriek over 1,30/1,35 meter en een derde plek over 1,20 meter vertolkte Claudia Morsink afgelopen... (22-03-2023)
TOLBERT - Robert Vos en Jesse Berkers waren op de slotdag van Indoor Tolbert uitstekend op dreef. Beiden wonnen zaterdag een rubriek op Groningse... (19-03-2023)
PARIJS - Willem Greve voelt zich prima thuis op het CSI5* in Parijs. Hij bewees het zaterdag andermaal, via een tweede plaats in de rubriek over 1,50... (19-03-2023)
Thijmen Vos en Vasco Campana haalden vrijdag het podium in de rubriek over 1,40 met winning round tijdens Indoor Tolbert. Vos werd tweede met de... (18-03-2023)
AMBT DELDEN – Frank Buitenhuis mocht woensdag de eerste prijs afhalen na de rubriek over 1,30/1,35 meter tijdens het midweekse springen in De... (16-03-2023)
AMBT DELDEN – Jessie Wiefferink ging afgelopen weekend met de overwinning in de gecombineerde klassen over 1,20 en 1,30 meter in handicap aan de haal... (13-03-2023)
Eric ten Cate reed zondag naar een mooie derde plaats in de rankingproef over 1,45 meter met barrage tijdens het internationale concours in Herning. (13-03-2023)
Gerben Morsink was zaterdag met de tienjarige vosruin Carsey Z (v. Carthino Z) weer eens niet te kloppen. In het Deense Herning zette de combinatie... (12-03-2023)
DEN BOSCH – Jeroen Dubbeldam liet zich zaterdagavond in de rubriek over 1,50 meter met barrage goed van voren zien. Met zijn tienjarige voshengst... (12-03-2023)
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
Frank Schuttert kwam vrijdag slechts 0,26 seconde te laat door de finish om de zege te mogen opeisen in de rubriek over 1,50 meter op tijd tijdens de... (11-03-2023)
DEN BOSCH – Willem Greve was vrijdagavond een klasse apart in de rubriek over 1,55 meter tijdens The Dutch Masters in Den Bosch. (11-03-2023)
Evi Wiefferink reed donderdag tijdens The Dutch Masters in Den Bosch naar een mooie vierde plek bij het regiospringen over 1,35 meter met barrage.... (10-03-2023)
BALKBRUG – Conor Drain besliste zaterdag tijdens Paard Balkbrug met zijn achtjarige bruine merrie Covehill Ellie May (v. Emerald van ’t Ruytershof)... (05-03-2023)
KRONENBERG – En opnieuw sloeg Remco Been zijn slag. De Wierdenaar schreef zaterdag maar weer eens een Grote Prijs op zijn naam. Dit keer deed hij dat... (26-02-2023)
OPGLABBEEK – Annelies Vorsselmans reed zondag met haar dertienjarige schimmelhengst Kurly van de Gorten (v. Thunder van de Zuuthoeve) naar een... (19-02-2023)
NEUMÜNSTER – Gerben Morsink won zaterdag op fraaie wijze het Championat van Neumünster over 1,55 meter met barrage. Met zijn tienjarige vosruin... (18-02-2023)
VEJER – Willem Greve was vrijdag goed op dreef met twee van zijn talenten tijdens de Sunshine Tour in het Spaanse Vejer de la Frontera. (18-02-2023)
AMBT DELDEN – Het scheelde niet veel of Gerben Morsink had zaterdag in een prima gevulde manege De Hoffmeijer een dubbelslag geslagen in de strijd om... (05-02-2023)
DEN BOSCH - Al enkele weken werd de hengst Grandorado TN NOP uitgeroepen tot Springpaard van het Jaar 2022. Dat maakte de officiële huldiging... (03-02-2023)