MET WILLEM GREVE MIST TEAMNL TWEEDE STERKHOUDER BIJ WK IN HERNING

Slechts één dag later is alles anders…

Toen alles er nog rooskleurig uitzag. Willem Greve en Jos Lansink vol optimisme tijdens de presentatie van het team, woensdag in België.

VEENINGEN – Een schriller contrast was bijna niet denkbaar. Willem Greve en bondscoach Jos Lansink verkeerden woensdag samen in opperbeste stemming na het bekendmaken van de springploeg van TeamNL voor het WK in Herning. Nog geen dag later is van de euforie geen enkele sprake meer.

door Willem Pfeiffer

De zware val van Willem Greve tijdens het CH de Wolden hakt er fors in. De ruiter kan met een arm- en enkelbreuk het WK vergeten. Allereerst natuurlijk een enorme klap voor de dit seizoen zo succesvolle Markeloër zelf. Greve was in alle drie landenwedstrijden die hij reed, goud waard voor Oranje met twee dubbele nulrondes en dus een zekerheidje voor Herning. Tot het noodlot donderdag toesloeg.

We spreken hem woensdag op de dag van de bijeenkomst op de erven van Jos Lansink in Meeuwen. Willem Greve is ook dan de nuchterheid zelve, zoals bijna altijd. Geconfronteerd met de plagerige opmerking dat zijn selectie wel uiterst verrassend was, reageert hij. “Het moet allemaal nog wel eerst gebeuren.” Zoals de bondscoach van nu in zijn eigen loopbaan steevast opmerkte: ‘Een foutje is snel gemaakt.”

De realiteitszin van het duo kreeg donderdag een bizarre wending. Willem Greve kwam ongelukkig ten val met zijn paard Karelien en belandde met een arm- en enkelbreuk in het Zwolse ziekenhuis. Weg WK. Terwijl alles in de voorbereiding erop gericht was met Grandorado TN naar een hoogtepunt bij de mondiale titelstrijd toe te groeien.

Alles gedaan en gelaten
Woensdag, nog onwetend van het onfortuin: “Begin dit jaar heeft Jos contact opgenomen met Team Nijhof, de eigenaar van Grandorado. Samen hebben we er alles aan gedaan en gelaten om ons maximaal de kans te geven het WK te halen. De familie Nijhof heeft heel erg meegewerkt door de hengst dit jaar niet te laten dekken om vol de focus op het WK te kunnen leggen. Het plan was om in de landenwedstrijden in Rome, Sankt Gallen en Rotterdam te pieken. Door mijn ruiterspierblessure werd Sankt Gallen vervangen door Knokke. Alles is gelukkig goed gekomen.”

Tot donderdag de val in Veeningen roet in het eten gooit. Een hard gelag, vooral voor Greve zelf. Maar ook voor bondscoach Jos Lansink, die met Greve een sterkhouder van zijn team ziet wegvallen. “Dit is verschrikkelijk. Natuurlijk vooral voor Willem zelf en de familie Nijhof. We hadden echt een goed schema opgesteld en een planning gemaakt. Willem heeft dit jaar perfecte uitslagen laten zien, was absoluut de beste man tot nu toe. Resultaten liegen nooit. Voor Nijhof betekende het een enorme inkomstenderving, want Grandorado dekt normaal honderd merries per jaar. Al die inzet leek zich terug te betalen. De resultaten waren zó goed. En dan nu dit.”

Tweede forse domper
Voor de geboren Lemseloër met de Belgische nationaliteit de tweede forse domper in 36 uur tijd. Woensdagmorgen kreeg Lansink een telefoontje van Marc Houtzager, die hem meldde dat de hoefontsteking van Sterrehof’s Dante maar niet wilde genezen. De ruiter uit Rouveen besloot na overleg met de dierenartsen en Lansink zijn zekere kandidatuur voor het WK op te geven. 

Marc Houtzager (foto rechts): “Dante heeft die ontsteking al een tijdje en we krijgen die maar niet weg. Het is op en af. De communicatie tussen Jos, de doctoren en de ruiters is heel goed. Iedereen was op de hoogte. Uiteindelijk hebben we de knoop woensdag doorgehakt. Het zou tegenover anderen niet fair zijn er langer mee te wachten. Natuurlijk is het vreselijk jammer, maar ik moet denken aan het welzijn van mijn paard. En wat Willem nu overkomt is nog vele malen erger. Zo snel kan het allemaal veranderen. Het is niet anders, op naar volgend jaar.”

Lees ook: Geen WK voor Willem Greve

Meer Springen

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)
»
Gerco Schröder was zaterdag dichtbij een plek in de top drie na de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in... (24-03-2024)
»
OCALA - De springruiters van TeamNL eindigden in de tweede wedstrijd van de FEI Longines League of Nations in Ocala (Florida) van dit seizoen op de... (24-03-2024)
»
Conor Drain liet de afgelopen dagen een uitstekende indruk achter tijdens de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera (Andalusië). De Ier klasseerde... (22-03-2024)
»
Diverse regioruiters waren afgelopen weekend actief bij concoursen in het buitenland. De beste prestatie kwam op naam van Annelies Vorsselmans, die... (19-03-2024)
»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)