MET WILLEM GREVE MIST TEAMNL TWEEDE STERKHOUDER BIJ WK IN HERNING

Slechts één dag later is alles anders…

Toen alles er nog rooskleurig uitzag. Willem Greve en Jos Lansink vol optimisme tijdens de presentatie van het team, woensdag in België.

VEENINGEN – Een schriller contrast was bijna niet denkbaar. Willem Greve en bondscoach Jos Lansink verkeerden woensdag samen in opperbeste stemming na het bekendmaken van de springploeg van TeamNL voor het WK in Herning. Nog geen dag later is van de euforie geen enkele sprake meer.

door Willem Pfeiffer

De zware val van Willem Greve tijdens het CH de Wolden hakt er fors in. De ruiter kan met een arm- en enkelbreuk het WK vergeten. Allereerst natuurlijk een enorme klap voor de dit seizoen zo succesvolle Markeloër zelf. Greve was in alle drie landenwedstrijden die hij reed, goud waard voor Oranje met twee dubbele nulrondes en dus een zekerheidje voor Herning. Tot het noodlot donderdag toesloeg.

We spreken hem woensdag op de dag van de bijeenkomst op de erven van Jos Lansink in Meeuwen. Willem Greve is ook dan de nuchterheid zelve, zoals bijna altijd. Geconfronteerd met de plagerige opmerking dat zijn selectie wel uiterst verrassend was, reageert hij. “Het moet allemaal nog wel eerst gebeuren.” Zoals de bondscoach van nu in zijn eigen loopbaan steevast opmerkte: ‘Een foutje is snel gemaakt.”

De realiteitszin van het duo kreeg donderdag een bizarre wending. Willem Greve kwam ongelukkig ten val met zijn paard Karelien en belandde met een arm- en enkelbreuk in het Zwolse ziekenhuis. Weg WK. Terwijl alles in de voorbereiding erop gericht was met Grandorado TN naar een hoogtepunt bij de mondiale titelstrijd toe te groeien.

Alles gedaan en gelaten
Woensdag, nog onwetend van het onfortuin: “Begin dit jaar heeft Jos contact opgenomen met Team Nijhof, de eigenaar van Grandorado. Samen hebben we er alles aan gedaan en gelaten om ons maximaal de kans te geven het WK te halen. De familie Nijhof heeft heel erg meegewerkt door de hengst dit jaar niet te laten dekken om vol de focus op het WK te kunnen leggen. Het plan was om in de landenwedstrijden in Rome, Sankt Gallen en Rotterdam te pieken. Door mijn ruiterspierblessure werd Sankt Gallen vervangen door Knokke. Alles is gelukkig goed gekomen.”

Tot donderdag de val in Veeningen roet in het eten gooit. Een hard gelag, vooral voor Greve zelf. Maar ook voor bondscoach Jos Lansink, die met Greve een sterkhouder van zijn team ziet wegvallen. “Dit is verschrikkelijk. Natuurlijk vooral voor Willem zelf en de familie Nijhof. We hadden echt een goed schema opgesteld en een planning gemaakt. Willem heeft dit jaar perfecte uitslagen laten zien, was absoluut de beste man tot nu toe. Resultaten liegen nooit. Voor Nijhof betekende het een enorme inkomstenderving, want Grandorado dekt normaal honderd merries per jaar. Al die inzet leek zich terug te betalen. De resultaten waren zó goed. En dan nu dit.”

Tweede forse domper
Voor de geboren Lemseloër met de Belgische nationaliteit de tweede forse domper in 36 uur tijd. Woensdagmorgen kreeg Lansink een telefoontje van Marc Houtzager, die hem meldde dat de hoefontsteking van Sterrehof’s Dante maar niet wilde genezen. De ruiter uit Rouveen besloot na overleg met de dierenartsen en Lansink zijn zekere kandidatuur voor het WK op te geven. 

Marc Houtzager (foto rechts): “Dante heeft die ontsteking al een tijdje en we krijgen die maar niet weg. Het is op en af. De communicatie tussen Jos, de doctoren en de ruiters is heel goed. Iedereen was op de hoogte. Uiteindelijk hebben we de knoop woensdag doorgehakt. Het zou tegenover anderen niet fair zijn er langer mee te wachten. Natuurlijk is het vreselijk jammer, maar ik moet denken aan het welzijn van mijn paard. En wat Willem nu overkomt is nog vele malen erger. Zo snel kan het allemaal veranderen. Het is niet anders, op naar volgend jaar.”

Lees ook: Geen WK voor Willem Greve

Meer Springen

RIJSSEN – Met een eerste en een derde plaats in de rubriek over 1,30/1,35 meter en een derde plek over 1,20 meter vertolkte Claudia Morsink afgelopen... (22-03-2023)
TOLBERT - Robert Vos en Jesse Berkers waren op de slotdag van Indoor Tolbert uitstekend op dreef. Beiden wonnen zaterdag een rubriek op Groningse... (19-03-2023)
PARIJS - Willem Greve voelt zich prima thuis op het CSI5* in Parijs. Hij bewees het zaterdag andermaal, via een tweede plaats in de rubriek over 1,50... (19-03-2023)
Thijmen Vos en Vasco Campana haalden vrijdag het podium in de rubriek over 1,40 met winning round tijdens Indoor Tolbert. Vos werd tweede met de... (18-03-2023)
AMBT DELDEN – Frank Buitenhuis mocht woensdag de eerste prijs afhalen na de rubriek over 1,30/1,35 meter tijdens het midweekse springen in De... (16-03-2023)
AMBT DELDEN – Jessie Wiefferink ging afgelopen weekend met de overwinning in de gecombineerde klassen over 1,20 en 1,30 meter in handicap aan de haal... (13-03-2023)
Eric ten Cate reed zondag naar een mooie derde plaats in de rankingproef over 1,45 meter met barrage tijdens het internationale concours in Herning. (13-03-2023)
Gerben Morsink was zaterdag met de tienjarige vosruin Carsey Z (v. Carthino Z) weer eens niet te kloppen. In het Deense Herning zette de combinatie... (12-03-2023)
DEN BOSCH – Jeroen Dubbeldam liet zich zaterdagavond in de rubriek over 1,50 meter met barrage goed van voren zien. Met zijn tienjarige voshengst... (12-03-2023)
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
Frank Schuttert kwam vrijdag slechts 0,26 seconde te laat door de finish om de zege te mogen opeisen in de rubriek over 1,50 meter op tijd tijdens de... (11-03-2023)
DEN BOSCH – Willem Greve was vrijdagavond een klasse apart in de rubriek over 1,55 meter tijdens The Dutch Masters in Den Bosch. (11-03-2023)
Evi Wiefferink reed donderdag tijdens The Dutch Masters in Den Bosch naar een mooie vierde plek bij het regiospringen over 1,35 meter met barrage.... (10-03-2023)
BALKBRUG – Conor Drain besliste zaterdag tijdens Paard Balkbrug met zijn achtjarige bruine merrie Covehill Ellie May (v. Emerald van ’t Ruytershof)... (05-03-2023)
KRONENBERG – En opnieuw sloeg Remco Been zijn slag. De Wierdenaar schreef zaterdag maar weer eens een Grote Prijs op zijn naam. Dit keer deed hij dat... (26-02-2023)
OPGLABBEEK – Annelies Vorsselmans reed zondag met haar dertienjarige schimmelhengst Kurly van de Gorten (v. Thunder van de Zuuthoeve) naar een... (19-02-2023)
NEUMÜNSTER – Gerben Morsink won zaterdag op fraaie wijze het Championat van Neumünster over 1,55 meter met barrage. Met zijn tienjarige vosruin... (18-02-2023)
VEJER – Willem Greve was vrijdag goed op dreef met twee van zijn talenten tijdens de Sunshine Tour in het Spaanse Vejer de la Frontera. (18-02-2023)
AMBT DELDEN – Het scheelde niet veel of Gerben Morsink had zaterdag in een prima gevulde manege De Hoffmeijer een dubbelslag geslagen in de strijd om... (05-02-2023)
DEN BOSCH - Al enkele weken werd de hengst Grandorado TN NOP uitgeroepen tot Springpaard van het Jaar 2022. Dat maakte de officiële huldiging... (03-02-2023)