NA OLYMPISCHE SPELEN MET BEAUVILLE Z OOK DERDE BIJ WK IN HERNING

Maikel van der Vleuten pakt brons

Maikel van der Vleuten (rechts) op het podium met wereldkampien Henrik von Eckermann (midden) en Jérome Guery. Foto © FEI
Maikel van der Vleuten (rechts) op het podium met wereldkampien Henrik von Eckermann (midden) en Jérome Guery. Foto © FEI

HERNING - Na zijn bronzen olympische medaille won Maikel van der Vleuten ook brons bij het WK in Herning. Hij leverde deze uitzonderlijk goede prestatie door met zijn 12-jarige Beauville Z NOP beide finalerondes foutloos te blijven.

“Buitenaards. Nu kun je zien wat een goede kampioenschapsruiter Maikel is”, klonk het compliment van bondscoach Jos Lansink. Maikel van der Vleuten en Beauville Z NOP begonnen vanaf de achtste plek aan de individuele finale. De goed op elkaar ingespeelde combinatie reed een sterke foutloze ronde in de eerste manche. Daarmee steeg Van der Vleuten naar de zesde plek en mocht hij nogmaals terugkeren in de piste van Herning voor het allesbeslissende loodzware parcours. 

Van der Vleuten en Beauville Z NOP persten er in de tweede finaleronde alles uit wat ze nog in zich hadden en dat werd beloond met een geweldige foutloze ronde. “Ik zei gisteren nog dat je met dubbel nul op het podium zou komen”, zegt Van der Vleuten, nog bijkomend van zijn uitzonderlijke prestatie. “Mijn kleine rijfoutje van vrijdag heb ik vandaag super omgezet. Vooraf hoopte ik bij de laatste twaalf te komen, maar ik durfde er niet op te rekenen. Twee kampioenschappen op rij en twee individuele medailles is gewoon geweldig.”

Goed debuut
Jos Lansink kan terugkijken op een mooi kampioenschapsdebuut als bondscoach van TeamNL. “Er stond druk op Maikel, want hij moest nul rijden. In het eerste parcours had de parcoursbouwer zich denk ik een beetje verkeken, want ze sprongen er allemaal zo makkelijk overheen. We wisten dat de tweede ronde extreem zou worden en dat zag je ook aan de uitslagen. Maikel reed van start tot finish op de millimeter. We hebben ons gekwalificeerd voor Parijs en dat daar nu twee medailles bijgekomen zijn is geweldig”. 

De Zweed Henrik von Eckermann mocht plaatsnemen op de hoogste trede van het podium. Zijn paard King Edward raakte in vijf parcoursen geen balk aan. Het zilver was voor de Belg Jérome Guery. 

Tevreden naar huis
Jur Vrieling met Long John Silver en Harrie Smolders met Monaco NOP maakten allebei één springfout in de eerste finaleronde en slaagden er daardoor niet in voor de tweede finaleronde te plaatsen. Toch toonden beide ruiters zich tevreden over de prestaties van hun paarden. 
Jur Vrieling betreurt de gevallen balk, maar kijkt terug op een heel goed kampioenschap dat eindigde op de achttiende plaats.

“Mijn paard sprong van begin af aan heel goed. Op woensdag in het jachtparcours al. Dan hoop je dat je de twee dagen erna veel voor het team kunt doen en dat hebben we gelukkig gedaan. Ik had gehoopt vandaag in de finale meer te kunnen doen, maar ik ben heel tevreden.” 

Ook Harrie Smolders keert tevreden huiswaarts na een vijftiende plek. “Monaco heeft fantastisch gesprongen, echter hebben we, op de vrijdag na , net niet het niveau aangetikt om individueel een hoofdrol te spelen. We kwamen om ons te kwalificeren voor de Olympische Spelen, we nemen team-zilver mee naar huis, dus we moeten tevreden zijn.”

Eindstand WK springen individueel
1.   Henrik von Eckermann (Zwe) - King Edward (v. Edward) - 0,58/0/0/0/0 – 0,58 strafpunt.
2.   Jérôme Guery (Bel) - Quel Homme de Hus (v. Quidam de Revel) – 2,35/0/1/0/0 – 3,35.
3.   Maikel van der Vleuten - Beauville Z NOP (v. Bustique) - 1,96/0/4/0/0 – 5,96.
15. Harrie Smolders - Monaco NOP (v. Cassini II) - 3.52/4/0/4 – 11,52.
18. Jur Vrieling - Long John Silver 3 (v. Lasino), 6,29/0/2/4 – 12,29.

Meer Springen

»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)