NA OLYMPISCHE SPELEN MET BEAUVILLE Z OOK DERDE BIJ WK IN HERNING

Maikel van der Vleuten pakt brons

Maikel van der Vleuten (rechts) op het podium met wereldkampien Henrik von Eckermann (midden) en Jérome Guery. Foto © FEI
Maikel van der Vleuten (rechts) op het podium met wereldkampien Henrik von Eckermann (midden) en Jérome Guery. Foto © FEI

HERNING - Na zijn bronzen olympische medaille won Maikel van der Vleuten ook brons bij het WK in Herning. Hij leverde deze uitzonderlijk goede prestatie door met zijn 12-jarige Beauville Z NOP beide finalerondes foutloos te blijven.

“Buitenaards. Nu kun je zien wat een goede kampioenschapsruiter Maikel is”, klonk het compliment van bondscoach Jos Lansink. Maikel van der Vleuten en Beauville Z NOP begonnen vanaf de achtste plek aan de individuele finale. De goed op elkaar ingespeelde combinatie reed een sterke foutloze ronde in de eerste manche. Daarmee steeg Van der Vleuten naar de zesde plek en mocht hij nogmaals terugkeren in de piste van Herning voor het allesbeslissende loodzware parcours. 

Van der Vleuten en Beauville Z NOP persten er in de tweede finaleronde alles uit wat ze nog in zich hadden en dat werd beloond met een geweldige foutloze ronde. “Ik zei gisteren nog dat je met dubbel nul op het podium zou komen”, zegt Van der Vleuten, nog bijkomend van zijn uitzonderlijke prestatie. “Mijn kleine rijfoutje van vrijdag heb ik vandaag super omgezet. Vooraf hoopte ik bij de laatste twaalf te komen, maar ik durfde er niet op te rekenen. Twee kampioenschappen op rij en twee individuele medailles is gewoon geweldig.”

Goed debuut
Jos Lansink kan terugkijken op een mooi kampioenschapsdebuut als bondscoach van TeamNL. “Er stond druk op Maikel, want hij moest nul rijden. In het eerste parcours had de parcoursbouwer zich denk ik een beetje verkeken, want ze sprongen er allemaal zo makkelijk overheen. We wisten dat de tweede ronde extreem zou worden en dat zag je ook aan de uitslagen. Maikel reed van start tot finish op de millimeter. We hebben ons gekwalificeerd voor Parijs en dat daar nu twee medailles bijgekomen zijn is geweldig”. 

De Zweed Henrik von Eckermann mocht plaatsnemen op de hoogste trede van het podium. Zijn paard King Edward raakte in vijf parcoursen geen balk aan. Het zilver was voor de Belg Jérome Guery. 

Tevreden naar huis
Jur Vrieling met Long John Silver en Harrie Smolders met Monaco NOP maakten allebei één springfout in de eerste finaleronde en slaagden er daardoor niet in voor de tweede finaleronde te plaatsen. Toch toonden beide ruiters zich tevreden over de prestaties van hun paarden. 
Jur Vrieling betreurt de gevallen balk, maar kijkt terug op een heel goed kampioenschap dat eindigde op de achttiende plaats.

“Mijn paard sprong van begin af aan heel goed. Op woensdag in het jachtparcours al. Dan hoop je dat je de twee dagen erna veel voor het team kunt doen en dat hebben we gelukkig gedaan. Ik had gehoopt vandaag in de finale meer te kunnen doen, maar ik ben heel tevreden.” 

Ook Harrie Smolders keert tevreden huiswaarts na een vijftiende plek. “Monaco heeft fantastisch gesprongen, echter hebben we, op de vrijdag na , net niet het niveau aangetikt om individueel een hoofdrol te spelen. We kwamen om ons te kwalificeren voor de Olympische Spelen, we nemen team-zilver mee naar huis, dus we moeten tevreden zijn.”

Eindstand WK springen individueel
1.   Henrik von Eckermann (Zwe) - King Edward (v. Edward) - 0,58/0/0/0/0 – 0,58 strafpunt.
2.   Jérôme Guery (Bel) - Quel Homme de Hus (v. Quidam de Revel) – 2,35/0/1/0/0 – 3,35.
3.   Maikel van der Vleuten - Beauville Z NOP (v. Bustique) - 1,96/0/4/0/0 – 5,96.
15. Harrie Smolders - Monaco NOP (v. Cassini II) - 3.52/4/0/4 – 11,52.
18. Jur Vrieling - Long John Silver 3 (v. Lasino), 6,29/0/2/4 – 12,29.

Meer Springen

RIJSSEN – Met een eerste en een derde plaats in de rubriek over 1,30/1,35 meter en een derde plek over 1,20 meter vertolkte Claudia Morsink afgelopen... (22-03-2023)
TOLBERT - Robert Vos en Jesse Berkers waren op de slotdag van Indoor Tolbert uitstekend op dreef. Beiden wonnen zaterdag een rubriek op Groningse... (19-03-2023)
PARIJS - Willem Greve voelt zich prima thuis op het CSI5* in Parijs. Hij bewees het zaterdag andermaal, via een tweede plaats in de rubriek over 1,50... (19-03-2023)
Thijmen Vos en Vasco Campana haalden vrijdag het podium in de rubriek over 1,40 met winning round tijdens Indoor Tolbert. Vos werd tweede met de... (18-03-2023)
AMBT DELDEN – Frank Buitenhuis mocht woensdag de eerste prijs afhalen na de rubriek over 1,30/1,35 meter tijdens het midweekse springen in De... (16-03-2023)
AMBT DELDEN – Jessie Wiefferink ging afgelopen weekend met de overwinning in de gecombineerde klassen over 1,20 en 1,30 meter in handicap aan de haal... (13-03-2023)
Eric ten Cate reed zondag naar een mooie derde plaats in de rankingproef over 1,45 meter met barrage tijdens het internationale concours in Herning. (13-03-2023)
Gerben Morsink was zaterdag met de tienjarige vosruin Carsey Z (v. Carthino Z) weer eens niet te kloppen. In het Deense Herning zette de combinatie... (12-03-2023)
DEN BOSCH – Jeroen Dubbeldam liet zich zaterdagavond in de rubriek over 1,50 meter met barrage goed van voren zien. Met zijn tienjarige voshengst... (12-03-2023)
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
Frank Schuttert kwam vrijdag slechts 0,26 seconde te laat door de finish om de zege te mogen opeisen in de rubriek over 1,50 meter op tijd tijdens de... (11-03-2023)
DEN BOSCH – Willem Greve was vrijdagavond een klasse apart in de rubriek over 1,55 meter tijdens The Dutch Masters in Den Bosch. (11-03-2023)
Evi Wiefferink reed donderdag tijdens The Dutch Masters in Den Bosch naar een mooie vierde plek bij het regiospringen over 1,35 meter met barrage.... (10-03-2023)
BALKBRUG – Conor Drain besliste zaterdag tijdens Paard Balkbrug met zijn achtjarige bruine merrie Covehill Ellie May (v. Emerald van ’t Ruytershof)... (05-03-2023)
KRONENBERG – En opnieuw sloeg Remco Been zijn slag. De Wierdenaar schreef zaterdag maar weer eens een Grote Prijs op zijn naam. Dit keer deed hij dat... (26-02-2023)
OPGLABBEEK – Annelies Vorsselmans reed zondag met haar dertienjarige schimmelhengst Kurly van de Gorten (v. Thunder van de Zuuthoeve) naar een... (19-02-2023)
NEUMÜNSTER – Gerben Morsink won zaterdag op fraaie wijze het Championat van Neumünster over 1,55 meter met barrage. Met zijn tienjarige vosruin... (18-02-2023)
VEJER – Willem Greve was vrijdag goed op dreef met twee van zijn talenten tijdens de Sunshine Tour in het Spaanse Vejer de la Frontera. (18-02-2023)
AMBT DELDEN – Het scheelde niet veel of Gerben Morsink had zaterdag in een prima gevulde manege De Hoffmeijer een dubbelslag geslagen in de strijd om... (05-02-2023)
DEN BOSCH - Al enkele weken werd de hengst Grandorado TN NOP uitgeroepen tot Springpaard van het Jaar 2022. Dat maakte de officiële huldiging... (03-02-2023)