JOS LANSINK MOET BIJ WK MET ZIJN TEAM PLAATSING VOOR OLYMPISCHE SPELEN AFDWINGEN

Cruciale krachtproef springruiters

Jos Lansink: "Vorm van de dag zal beslissend zijn." Foto © Ashley Claus.

HERNING - Het WK springen, dat woensdag begint in het Deense Herning, is voor Jos Lansink de eerste titelstrijd als bondscoach. Het is meteen een cruciale krachtproef, omdat de plaatsing van TeamNL voor de Olympische Spelen in Parijs van 2024 ervan afhangt.

Nederland moet in Denemarken bij de eerste zes landen eindigen als het zondag zeker wil zijn  van een ticket voor de Spelen. En dat is zeker geen sinecure, vindt Jos Lansink zelf. “In principe hebben we een goed team, maar we zijn niet de enige. De vorm van de dag zal beslissend zijn. België, Duitsland, Engeland, Ierland en de Fransen zijn erg sterk en de Amerikanen laten zich meestal op kampioenschappen ook wel zien. Op een kampioenschap moet het zeker niet tegenzitten. Want tegen pech kun je niet rijden.”

Het portie tegenslag kreeg Oranje al een dag na de teampresentatie op zijn eigen accommodatie in het Belgische Meeuwen. Nationaal kampioen Willem Greve brak een enkel en een arm en is er niet bij. Een dag eerder haakte ook Marc Houtzager al definitief af omdat zijn paard Sterrehof’s Dante niet rad genoeg bleek. Eerste reserve Jur Vrieling maakt nu deel uit van de ploeg. Met Jur Vrieling moeten nu Harrie Smolders, Maikel van der Vleuten en Sanne Thijssen de kolen voor Nederland uit het vuur halen.

Enorme domper
“Dat na Marc ook Willem nog wegviel, was een enorme domper. In de aanloop naar het WK was hij onze beste man. Voor hemzelf is het echter nog vele malen erger dan voor ons. Zo zie je hoe snel iets kan veranderen in deze sport. De dag van vandaag geeft geen garanties voor die van morgen.”

Het werken met de beste ruiters van Nederland bevalt de in Lemselo geboren Jos Lansink uitstekend. “Het is mooi werk. Ruiters vertrouwen geven en ze wat aangeven als ik wat zie waaraan ze moeten denken. Daar kunnen ze profijt van hebben. Rijden kunnen ze allemaal wel, hun hoeven ze niet aan te passen. Ik train sowieso graag mensen en dit is echt topsport. Ik probeer met het beste team onderweg te zijn en resultaten te boeken. Dat gaat tot nu toe beter dan gehoopt. In Falsterbo hebben we ons al geplaatst voor de finale van de Nations Cup in Barcelona. In Knokke hoorden we bij de vier landen, die een barrage om de zege moesten rijden. We werden vierde en dat geeft aan hoe dicht alles bij elkaar zit.”

Stelen met de ogen
Jos Lansink beloonde Hessel Hoekstra na een serie aansprekende resultaten aanvankelijk met een plaats als tweede -thuis blijvende- reserve voor zijn team. De Lelystedeling is er nu als eerste reserve toch bij in Denemarken. "Hessel gaf me veel vertrouwen en heeft met Icoon VDL een pas negenjarig paard met veel vermogen. Zelf is hij koel, hij weet wat hij doet. Je kunt hem om een boodschap sturen. Hessel is bovendien heel leergierig en het eind is voor hem nog niet in zicht. Hij is jong en kan nog veel leren, hij moet deze dagen vooral stelen met zijn ogen…”

Het WK begint woensdag met het jachtspringen. Jos Lansink: “Dat wordt meteen heel belangrijk, omdat het zwaar meetelt voor het klassement. We moeten er dus direct staan.”

Onderste foto: Jos Lansink (links) met zijn team bij de presentatie, toen nog met Willem Greve (midden). Verder vanaf links Harrie Smolders, Sanne Thijssen en Maikel van der Vleuten. 

Meer Springen

RIJSSEN – Met een eerste en een derde plaats in de rubriek over 1,30/1,35 meter en een derde plek over 1,20 meter vertolkte Claudia Morsink afgelopen... (22-03-2023)
TOLBERT - Robert Vos en Jesse Berkers waren op de slotdag van Indoor Tolbert uitstekend op dreef. Beiden wonnen zaterdag een rubriek op Groningse... (19-03-2023)
PARIJS - Willem Greve voelt zich prima thuis op het CSI5* in Parijs. Hij bewees het zaterdag andermaal, via een tweede plaats in de rubriek over 1,50... (19-03-2023)
Thijmen Vos en Vasco Campana haalden vrijdag het podium in de rubriek over 1,40 met winning round tijdens Indoor Tolbert. Vos werd tweede met de... (18-03-2023)
AMBT DELDEN – Frank Buitenhuis mocht woensdag de eerste prijs afhalen na de rubriek over 1,30/1,35 meter tijdens het midweekse springen in De... (16-03-2023)
AMBT DELDEN – Jessie Wiefferink ging afgelopen weekend met de overwinning in de gecombineerde klassen over 1,20 en 1,30 meter in handicap aan de haal... (13-03-2023)
Eric ten Cate reed zondag naar een mooie derde plaats in de rankingproef over 1,45 meter met barrage tijdens het internationale concours in Herning. (13-03-2023)
Gerben Morsink was zaterdag met de tienjarige vosruin Carsey Z (v. Carthino Z) weer eens niet te kloppen. In het Deense Herning zette de combinatie... (12-03-2023)
DEN BOSCH – Jeroen Dubbeldam liet zich zaterdagavond in de rubriek over 1,50 meter met barrage goed van voren zien. Met zijn tienjarige voshengst... (12-03-2023)
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
Frank Schuttert kwam vrijdag slechts 0,26 seconde te laat door de finish om de zege te mogen opeisen in de rubriek over 1,50 meter op tijd tijdens de... (11-03-2023)
DEN BOSCH – Willem Greve was vrijdagavond een klasse apart in de rubriek over 1,55 meter tijdens The Dutch Masters in Den Bosch. (11-03-2023)
Evi Wiefferink reed donderdag tijdens The Dutch Masters in Den Bosch naar een mooie vierde plek bij het regiospringen over 1,35 meter met barrage.... (10-03-2023)
BALKBRUG – Conor Drain besliste zaterdag tijdens Paard Balkbrug met zijn achtjarige bruine merrie Covehill Ellie May (v. Emerald van ’t Ruytershof)... (05-03-2023)
KRONENBERG – En opnieuw sloeg Remco Been zijn slag. De Wierdenaar schreef zaterdag maar weer eens een Grote Prijs op zijn naam. Dit keer deed hij dat... (26-02-2023)
OPGLABBEEK – Annelies Vorsselmans reed zondag met haar dertienjarige schimmelhengst Kurly van de Gorten (v. Thunder van de Zuuthoeve) naar een... (19-02-2023)
NEUMÜNSTER – Gerben Morsink won zaterdag op fraaie wijze het Championat van Neumünster over 1,55 meter met barrage. Met zijn tienjarige vosruin... (18-02-2023)
VEJER – Willem Greve was vrijdag goed op dreef met twee van zijn talenten tijdens de Sunshine Tour in het Spaanse Vejer de la Frontera. (18-02-2023)
AMBT DELDEN – Het scheelde niet veel of Gerben Morsink had zaterdag in een prima gevulde manege De Hoffmeijer een dubbelslag geslagen in de strijd om... (05-02-2023)
DEN BOSCH - Al enkele weken werd de hengst Grandorado TN NOP uitgeroepen tot Springpaard van het Jaar 2022. Dat maakte de officiële huldiging... (03-02-2023)