Wierden uitvalsbasis ruiters Belarus

BOEKELO – De delegatie uit Wit-Rusland, die dezer dagen van de partij is bij Military Boekelo-Enschede, heeft sinds vorige week Wierden als uitvalsbasis. Coach Sergej Muhin en de ruiters Alena Tseliapushkina en Viachaslau Poita stalden al een week voor het evenement hun paarden bij Ruben Rouweler, die op zijn beurt met het drietal uit Belarus in contact kwam via zijn kennis Frank Wiefferink. De Belarussen overnachten 500 meter van hem vandaan, in de Reggedalhoeve in Enter.

De Witrussen kwam al vorige week naar Nederland, omdat ze vorig jaar geen beste ervaring opdeden met een late aankomst. Viachaslau Poita: “De paarden waren toen nog erg moe, op het moment dat ze aan de wedstrijd begonnen. Nu konden we ze mooi nog enkele dagen fit trainen.”

Frank Wiefferink doet veel zaken met landen uit de voormalige Sovet-Unie en leerde zo ook Muhin kennen, die vanuit St. Petersburg in Minsk werd aangesteld om de eventingruiters naar een hoger plan te tillen. De Denekamper, broer van Erik, die Stal De Huurne in Wierden bestiert: “Een jaar of vier geleden verkocht ik een paard voor een meisje in St. Petersburg, dat hij trainde. Sindsdien hebben we altijd een beetje contact gehouden. Ook aan hemzelf heb ik wat paarden geleverd. Hij is hier intussen al een paar keer met mensen van de bond geweest. Vorig jaar vroeg hij me om ze te helpen met het regelen van de papieren om in Boekelo te mogen starten.”

Muhin zelf was in 1972 nog twaalfde bij de Olympische Spelen van München. Een jaar eerder won hij met de Sovjet-Unie zilver bij het EK in Burghley. Na de dressuur stond hij individueel ook tweede, achter de leidende Prinsess Anne van Engeland. Nu moet hij Wit-Rusland weer opstuwen in de vaart der volkeren, nadat het vanaf Barcelona 1992 tot 2008 niet meer bij de Olympiade vertegenwoordigd was.

Ruben Rouweler: “Frank vroeg me of ik wat stalruimte ter beschikking kon stellen. Daar ben ik op ingegaan. Sowieso met het oog op de handel. Uiteindelijk komt hier verkoop van. Ook omdat het me interessant leek eens met mensen uit een totaal andere cultuur te maken te krijgen. Het grappige is dat we in beide landen over paarden dezelfde ideeën hebben. Dan spreek je dezelfde taal.”
 
Rouweler staat vooral bekend als een paardenman, die jonge paarden zadelmak maakt en deze op concoursen uitbrengt. “Maar langzamerhand ga ik steeds meer over op de handel. Die moet het uiteindelijk overnemen.”

Viachaslau Poita (27) rijdt voor de staatstoeterij Ratoma in Minsk en was eerder in Boekelo actief in 2000 en 2009. Hij hoopt zich in Boekelo met zijn veertienjarige paard Arbat te kwalificeren voor het EK van 2011. Arbat was van een vriend en Poita heeft hem nu een halfjaar onder het zadel. Onlangs won hij in Moskou nog een internationale wedstrijd. Goed rondkomen op de terreinen aan en rond de Broekmaatweg beschouwt hij als een succes.

Alena Tseliapushkina (41), actief voor het regionaal Olympisch centrum in Mogilev, legt de lat wat hoger. De amazone heeft met het oog op 2011 dezelfde doelstelling, maar mikt in Boekelo - waar ze ook in 2002 en 2009 deelnam - op een plaats bij de eerste tien. “Passat is een moeilijk paard, een beetje gek en heel nerveus. We hebben nog wel eens problemen met de dressuur en het springen omdat hij overal naar toe kijkt. Dit is voor ons een heel goede training voor de grote competities.”

Drie jaar geleden vond Tseliapushkina de nu dertienjarige viervoeter nog te onervaren om deel te nemen aan het WK in Aken. Beide ruiters waren overigens twee jaar geleden wel actief bij de Olympische Spelen in Hongkong. Daar eindigden ze direct achter elkaar als 53ste en 54ste.

“Het is moeilijk in Belarus”, geeft Poita aan. “We hebben sterke paarden nodig voor deze sport, maar die hebben we bij ons niet.” In die leemte zullen Frank Wiefferink en Ruben Rouweler stellig gaarne voorzien. Maar eerst wacht Boekelo. De twee ruiters zijn het eens: “We houden van de organisatie hier, vriendelijke mensen die veel goeds doen voor ruiters en grooms. Maar het belangrijkste is hier goed te presteren. Want het zou erg mooi zijn als we na het EK van volgend jaar in 2012 met drie man naar de Spelen in Londen zouden mogen.”

Poita staat op de helft van de dressuur netjes gedeelde zestiende, zijn landgenote komt vrijdagochtend vroeg in actie.

Vanaf links op de foto Sergej Muhin, Alena Tseliapushkina, Viachaslau Poita en Ruben Rouweler.

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)