NINA HUT EN TARIK VAN BOGGELEN BELEVEN ONDANKS REGEN PRACHTIG EK LANDELIJK RUITERS

Zilver eventingteam in Europa Cup

Tarik van Boggelen met Conquest tijdens de natte cross.

SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd om de Europa Cup, die in het verleden bekend stond als het EK voor landelijke ruiters. Oranje moest tevreden zijn met zilver, de Belgen waren net iets beter.

Tot de zeven ruiters tellende afvaardiging van TeamNL behoorden Tarik van Boggelen en Nina Hut uit Rijssen. Ze kijken met een prima gevoel terug op de titelstrijd, die gepaard ging met overvloedige regenval. Van Boggelen daarover: “Het was een super mooi EK, waar alles ontzettend goed voor elkaar was. Maar ook ontzettend zwaar met extreem veel water dat uit de hemel kwam. Zaterdag viel er 30 millimeter regen tijdens de cross. Het was gewoon een kwestie van hopen dat je ook kon springen als je er al in geslaagd was bij een hindernis te komen. Want de paarden gleden echt alle kanten op.”

Op zondag bij het springen waren de omstandigheden nog niet veel beter.  “Toen zakten de paarden nog tien tot vijftien centimeter de drek in.” Volgens Tarik van Boggelen had de organisatie te maken met pure overmacht. “Ze heeft er alles aan gedaan om het door te kunnen laten gaan, het zag er allemaal echt netjes uit en de accommodatie op zich was ook prachtig rond een kasteel.”

Als verkenner
Zelf was Van Boggelen de enige Nederlander die door bondscoach Fried van Stiphout niet in de zeskoppige ploeg was opgenomen. “Daar had ik absoluut geen probleem mee. Juist vanwege het weer en mijn ervaring bij kampioenschappen vroeg hij me of ik als een soort verkenner als eerste starter voor Nederland wilde rijden, zodat ik informatie aan de anderen kon doorgeven. Voor het individuele klassement telden mijn resultaten gewoon mee.”

Tarik van Boggelen kwam uiteindelijk met Conquest (v. Canturano) als vierde Nederlander door de finish, op de 21ste plaats in het veld van 34 deelnemers. Zijn partner Nina Hut (op foto rechts in actie) eindigde met Carthageno (v. Chelltago) net voor hem, als twintigste. Beiden bleven foutloos in de cross en kwamen in actie met een twaalfjarige bruine ruin, door Van Boggelen’s vader Rick gefokt uit dezelfde stam. “Dat maakte het wel extra mooi.”

Sarah van Leeuwen met It Takes Two (vijfde) en Maartje van Riel met Eppo (zevende) nestelden zich in de top tien. Jan Matthijsen werd zestiende met Geronimo, Claire van Riel 27ste met Condex. Carolina Moesbergen haalde met Falco de finish van de cross niet.

Onwijs spannend
Bij het kampioenschap werken de nationale teams niet alleen de drie gangbare disciplines van de eventing af (dressuur, crosscountry en springen), maar komen ook vier, vijf of zes ruiters in actie tijdens een dressuurproef voor meertallen. De titelstrijd heeft het niveau van een korte CCI3*.

Het verschil tussen België en Nederland was uiteindelijk slechts 0,24 strafpunt. De Duitsers gaven op Oranje 1,7 punt toe. “Tarik van Boggelen: “Het was onwijs spannend. Alles zat heel dicht bij elkaar. Het is te hopen dat dit resultaat in ons land een beetje een boost geeft aan onze mooie sport.”

Naar EK jeugd
Claresse Kolkman is met haar paard Royal Flush opgenomen in de Nederlandse ploeg van de young riders voor het EK eventing, van 13 tot en met 17 september in het Italiaanse Montelibretti.

Voor de juniorenploeg selecteerde bondscoach onder anderen Sophie Weening uit Raalte met Jimmy Choo M. In die categorie neemt Pip van der Salm met Debby individueel deel aan de titelstrijd. Alle drie worden ze getraind door Tarik van Boggelen. 

Zie ook de website van het EK jeugd.

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)