BLOG VAN VARESSE KOLKMAN, TIENDE IN CCI2-S BIJ NORTH HOLLAND HORSE TRIALS

‘Wat hadden we dat crossen gemist’

Foto's Caresse Kolkman © Ashley Claus
Foto's Caresse Kolkman © Ashley Claus

OUDKARSPEL - Voor Caresse Kolkman stond afgelopen weekend voor het eerst sinds lange tijd weer eens een samengestelde wedstrijd op het programma. De 15-jarige amazone uit Hengelo, in 2019 actief bij het EK eventing voor junioren,  ging van start tijdens de North Holland Horse Trials in Oudkarspel. Voor Hippisch Twente schreef ze een blog.

Door Caresse Kolkman

“Zoals iedereen wel weet heeft onze sport heel lang stil gelegen in verband met de coronacrisis. Toen eindelijk weer groen licht werd gegeven voor de topsport brak ‘rhino’ uit waardoor ook de eerste wedstrijden van dit seizoen kwamen te vervallen. De wedstrijd in Oudkarspel werd door de rhino-uitbraak twee weken opgeschoven. Wat waren we blij eindelijk weer iets aan onze sport te kunnen doen in wedstrijdverband.
Ik zou de wedstrijd ingaan met twee paarden, mijn kaderpaard Diamant in de korte twee ster en een van mijn jongere paarden in de één ster intro. Helaas kwam ik tijdens de kadertraining een week voor de wedstrijd ten val in een hindernis en werd ik per ambulance afgevoerd naar het UMC met rugklachten. Gelukkig niets gebroken of gescheurd, maar wel veel rug- nek, hoofdpijn en erg snel moe. Het advies van iedereen om me heen was om niet te starten in Oudkarspel,  maar dat ging er bij mij natuurlijk niet in. Als compromis dus alleen Diamant meegenomen, wat achteraf gezien ook een goede beslissing bleek.

Complete volksverhuizing
“Wat je allemaal wel niet mee moet nemen… Het lijkt op een complete volksverhuizing. Alles voor de verzorging van het paard, extra strooisel, voer, het zadeltuig, rijkleding voor het trainen en voor de wedstrijd en niet te vergeten voldoende proviand om de dagen door te komen: van snoep en chips tot broodjes en warme maaltijden. Voor mij is het altijd een feestje, maar mijn moeder heeft het er altijd maar druk mee. 

Door de corona en rhino moesten we deze keer ook allerlei extra formulieren hebben, waaronder een negatieve coronatest voor onszelf en een temperatuurlijst van de afgelopen tien dagen van het paard in verband met de aangescherpte eisen van de FEI in verband met de recente rhino-uitbraken. Donderdagmorgen was het dan zover, we vertrokken om 10.00 uur richting Oudkarspel. Nog een laatste check of alles wel aan boord was en toen reden we de poort uit.
In Oudkarspel aangekomen was er anders dan anders een zeer strenge controle op alle veiligheidseisen vanwege corona en rhino. Dit om voor zowel mens als dier een veilige ‘bubbel’ te creëren. Dit was echt perfect geregeld!

Een internationale wedstrijd loopt altijd volgens een strakke agenda. Bij aankomst een VET-check en het afgeven van de paspoorten, daarna mogen de paardjes op stal en kunnen we alles uitladen en inrichten voor de komende dagen. Ter voorbereiding Diamant nog even lekker gereden op het wedstrijdterrein en ’s avonds de eerste kennismaking met de cross. Deze liepen we samen met bondscoach eventing Marcelle de Kam. De organisatie had bijzonder zijn best gedaan er iets moois van te maken. Een uitdagende maar eerlijke cross op een perfecte bodem.

Ondertussen waren ook de starttijden voor de dressuur bekend. Lekker, pas aan het einde van de middag. s’ Avonds nog even bij gekletst met alle bekenden die we al zo lang niet meer hadden gezien. Om 23.00 uur nog een laatste check of op stal alles in orde was, paard temperaturen en toen naar bed.”

Als een zonnetje
“De volgende dag na het voeren nog een keer op mijn gemak de cross verkend en Diamantje losgereden. Anderhalf uur voordat ik de proef moest rijden begonnen aan het vlecht- en poetswerk, waarna ik de baan inreed. Diamant liep als een zonnetje en had er zin in. Door een stomme fout van mezelf (ik was de proef even kwijt en reed een ongeoorloofde volte) kreeg ik 2x2 aftrekpunten. Het was de eerste keer dat dit me overkwam en ik baalde verschrikkelijk. Ondanks deze misser tocht nog een score van 65%, waarmee ik supertevreden was.
Zaterdag was de dag voor de cross en het springen, Bij een korte twee ster eerst springen en daarna crossen. Bij een lange twee ster is dat andersom. Ook het parcours verkennen voor het springen doen we in de groep, samen met de bondscoach. Diamant deed het wederom super met een foutloos springparcours binnen de tijd. Hierdoor steeg ik een paar plaatsen op de tussenuitslag, een fijn gevoel. Om 17.16 uur dan eindelijk datgene waar we het allemaal voor doen en wat ik ook het leukste onderdeel vind, de cross. Vlak voordat ik moest starten werd de wedstrijd nog stilgelegd doordat er een hindernis volledig omver was gesprongen, dat is nooit fijn.” 

Vliegend van start
“De laatste tien seconden in de startbox en gaan…..De tijd stond best krap, dus we moesten een behoorlijk grondtempo aanhouden. Diamant, altijd minstens even blij als ik in de cross, ging vliegend van start en gaf tijdens de hele cross een supersafe gevoel. Wat hadden we dit gemist!! We finishten een seconde buiten de tijd, maar waren verder foutloos. Door dit mooie resultaat stegen we uiteindelijk naar een mooie tiende plaats in de einduitslag.
Na enig overleg besloten we dezelfde avond weer terug naar huis te rijden om Diamant alle verzorging te geven om te herstellen en om de zondag te kunnen gebruiken voor het uitpakken, schoonmaken en opruimen van alle rotzooi die weer uit de vrachtwagen moest.

Terugkijkend op een supergave wedstrijd met een heel fijn resultaat om het seizoen mee te starten. Alle hulde aan de organisatie en alle vrijwilligers die deze wedstrijd mogelijk maakten en uiteraard de bondscoach Marcelle de Kam, de teamveterinair Justin Maarse en mijn ouders voor alle ondersteuning.”

Natuurlijk is deelnemen aan de Military Boekelo-Enschede een droom voor het jonge talent uit Hengelo. Lachend: "Daar wil ik heel graag rijden, zo dichtbij huis. Met twee jaar moet dat wel lukken."

 

Meer Eventing

BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)
BOEKELO - De 51ste editie van Military Boekelo-Enschede, die van 6 tot en met 9 oktober wordt gehouden, heeft een deelnemersveld om van te... (28-09-2022)
BOEKELO – Na een zinderende ontknoping werd de Duitse Sophie Leube, die met de elfjarige bruine merrie Jadore Moi (v. Conthargos) al vanaf de... (10-10-2021)
BOEKELO – Met twaalf foutloze combinaties binnen de tijd werd tijdens de crosscountry van de 49ste editie van Military Boekelo-Enschede een hogere... (09-10-2021)
BOEKELO – De Military Boekelo-Enschede krijgt een ongekend spannende apotheose. Na de crosscountry staan liefst zes combinaties met het afsluitende... (09-10-2021)
BOEKELO – De Fransman Benjamin Massie vertrok zaterdag om 11.00 uur met Climaine de Cacao als eerste starter vertrokken voor de crosscountry van de... (09-10-2021)
BOEKELO - In de vijftig jaar van Military Boekelo-Enschede namen slechts twaalf Twentse ruiters deel. De laatste van hen was Madeleiner Brugman in... (08-10-2021)
BOEKELO - Dé verrassing van de tweede dressuurdag tijdens Military Boekelo-Enschede kwam vrijdag van de 49-jarige Willemina van der Goes-Petter. De... (08-10-2021)
BOEKELO – Edith Howard, in het verleden jarenlang wedstrijdsecretaresse van Military Boekelo-Enschede, had donderdag een leuke verrassing in petto... (08-10-2021)
BOEKELO – De gemeente Enschede heeft de jubilerende Military Boekelo-Enschede de Enschede Penning toegekend. De pas aangetreden waarnemend... (08-10-2021)
BOEKELO – Tim Lips bezorgde zichzelf donderdag een aardig verjaardagscadeautje. De 36 jaar geworden Brabander staat na de eerste dag van de dressuur... (07-10-2021)
BOEKELO – Alle paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire inspectie werden fit genoeg bevonden voor de 49ste editie van Military... (06-10-2021)
BOEKELO - Military Boekelo-Enschede is van donderdag tot 7 en met zondag 10 oktober geen gastheer van de strijd om het Europees kampioenschap... (17-03-2021)
BOEKELO – Military Boekelo-Enschede is een van de drie kandidaten voor de organisatie van het EK eventing van dit jaar. Concurrenten voor ‘Boekelo’... (20-01-2021)
BOEKELO – De kans op doorgaan lijkt minimaal, maar als de vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede al in 2020 gehouden kan worden, zal het van... (07-05-2020)
MADE – De onder Tim Lips zeer succesvolle schimmel is overleden. De 14-jarige ruin overleed aan de gevolgen van koliek. De combinatie Lips en Bayro... (29-03-2020)