Historisch WK-brons voor Oranje

CAEN - Het Nederlandse eventingteam heeft zondag tijdens de Alltech FEI World Equestrian Games in Frankrijk een unieke prestatie geleverd door brons te winnen. Nooit eerder haalde Nederland in deze Olympische discipline een medaille op een WK. Nu was brons de beloning voor keihard werken en teamspirit.

Bondscoach Martin Lips is sinds zijn aanstelling in 2005 met tomeloze energie aan het werk geweest om de Nederlandse eventingsport op de kaart te krijgen. Deze medaille is een zeer welverdiende beloning voor de coach die altijd heeft verkondigd dat we het in Nederland als team moeten doen. Lips vertelt: “We kwamen hier om een plaats in de top te realiseren, deze medaille is helemaal geweldig. Vooraf had ik dit echt niet verwacht, ik moet eerlijk zeggen dat het gisteravond wel een beetje begon te kriebelen. Ik wist hoe onze paarden kunnen springen en de achterstand op brons was te overbruggen. Ik heb daarom tegen Andrew Heffernan gezegd dat zijn paard mee moest voor het geval we een medaille zouden winnen. We hebben een goed programma gedraaid met vooraf een top trainingskamp. Je doet het uiteindelijk met een heel team aan begeleiders en we hebben super hulp gehad van de bondscoaches Rob Ehrens en Wim Ernes. Dit succes is absoluut te danken aan de teamspirit.”

Met het winnen van brons heeft het eventingteam na het dressuur- en paradressuurteam als derde voldaan aan de kwalificatie-eis van sportkoepel NOC*NSF voor de Olympische/ Paralympische Spelen van Rio de Janeiro 2016.

Nooit voor mogelijk gehouden 
Uiteraard was er ook enorme vreugde bij de ruiters. Elaine Pen werd met haar geweldige Vira de beste Nederlandse combinatie op plaats dertien. De amazone had pas laat door dat het brons binnen was. Dat werd haar verteld door de pers die ze na haar rit te woord stond. Waarop de tranen vloeiden bij de altijd zo koele Elaine. “Ik had een medaille nooit voor mogelijk gehouden. Op het voorterrein bij het springen was Vira al superscherp. Ik ging samen met het team voor de kwalificatie-eis, dus een plek bij de beste zes. Dit brons is echt fantastisch!”

Tim Lips was zaterdag met Keyflow NOP in de cross de laatste starter voor Nederland en voelde toen al de enorme druk dat hij het voor het team moest afmaken. Een opdracht die hij super volbracht. Nu was hij weer de laatste teamruiter en de druk was zeker niet minder. Tim kon zich twee fouten permitteren, maar dat wist hij niet op het moment dat hij de ring in reed. Tim: “Ik dacht aan het begin van mijn rit echt dat ik nul moest rijden. Keyflow heeft altijd wel iets moeite met het springen. Na die eerste balk dacht ik, rustig blijven, gewoon mijn parcours afmaken.”

Merel Blom was enorm blij met de hulp van springbondscoach Rob Ehrens die de eventers ook in de training regelmatig helpt en nu op het WK aanwezig was om de ruiters te begeleiden. Merel: “Ik had vooraf samen met Rob Ehrens een plan getrokken en daar heb ik me aan gehouden. Ik ben ook heel trots op Andrew. Door als eerste van ons team te starten in de cross heeft hij ons veel waardevolle informatie kunnen geven.”

Andrew Heffernan deelt als vierde man in het team ook zeker mee in de prestatie. Hij reed de cross met zijn jonge getalenteerde Bollybawn Ace niet uit, maar zijn informatie en tips over het traject waren van enorme waarde voor het team. Van zijn teamgenoten en de bondscoach dan ook niets dan lof voor de in Engeland wonende Heffernan. “We kwamen hier met één doel en hebben heel wat meer gedaan. Het is een fantastische ervaring”, vertelt de teamcaptain.

Eventing potentialsport
Technisch Directeur van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) Maarten van der Heijden is ontzettend blij dat het Nederlandse eventingteam zo goed gepresteerd heeft. “Eventing is door het NOC*NSF twee jaar geleden benoemd tot potentialsport. Dat betekent dat je binnen vier jaar, dus in Rio, wordt geacht in of dichtbij de medailles te zitten. De KNHS heeft daarom beleid ontwikkeld om de eventing naar een hoger plan te brengen. Je kunt nu al zien dat we in één keer van potentialsport naar medaillesport kunnen gaan. Ik ben ongelooflijk trots op deze sporters.”

Met de prestatie op dit WK heeft het Nederlandse eventingteam ook voldaan aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF voor deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016. De eventers zijn daarmee na de dressuurruiters de tweede sport in Nederland die dit realiseert. De formele voordracht voor kwalificatie zal binnenkort door de KNHS bij NOC*NSF ingediend worden.

Uitslag WK eventing teams
Goud) Duitsland - 177.9
Zilver) Groot-Brittannië - 198.8
Brons) Nederland - 246.8

Uitslag WK eventing individueel
Goud) Sandra Auffarth (Dui) - Opgun Louvo - 52.00
Zilver) Michael Jung (Dui) - Fischerrocana FST - 52.30
Brons) William Fox-Pitt (Eng) - Chilli Morning - 55.30
13) Elaine Pen (Voorschoten) - Vira - 72.30
18) Tim Lips (Made) - Keyflow NOP - 79.90
26) Merel Blom (Aalten) - Rumour Has It - 94.60

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)