HENGELOSE JUNIORE IN NEDERLANDS TEAM YOUNG RIDERS BIJ EUROPESE TITELSTRIJD EVENTING

Caresse Kolkman Twentse hoop bij EK

Foto's Caresse Kolkman met Royal Flush © Ashley Claus

HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start Caresse Kolkman uit Hengelo deze week als lid van het Nederlandse team bij de young riders. Voor haar wordt het al haar tweede Europese titelstrijd als teamlid.

Vier jaar geleden eindigde Caresse Kolkman op haar dertiende, als jongste Nederlandse ooit bij het kampioenschap, als 21ste bij de junioren. In 2022 was ze eerste reserve. Dit jaar werd ze uitverkoren in de nationale equipe voor young riders van bondscoach Marcelle de Kam na prima observatiewedstrijden in Maarsbergen en het Belgische Arville. “In Maarsbergen werd ik overall derde in de lange drie ster en was ik de beste jeugdruiter. In de cross en het springen bleven we foutloos en dat lukte in Arville in de cross opnieuw.”

Op een pinkie
Als Caresse Kolkman het heeft over ‘we’ gaat het over haar samenwerking met de tienjarige bruine ruin Royal Flush (v. Zirocco Blue VDL).  “Eind 2020 heeft mijn vader hem gekocht van Henk Wieberdink en Helga van de Bunt van H & H Sporthorses in Garderen. Aan het begin was hij met zijn 1,78 meter best lastig. Hij wist nog niet zo goed waar zijn rem zat. In onze eerste wedstrijd in Wierden maakte hij bij het springen de ene volte na de andere. Het was een kwestie van heel veel doorzetten. Mijn vader zei dat hij abnormaal goed zou worden. Hij heeft gelijk gekregen. Hij is nu echt op een pinkie te rijden.”

Ze vervolgt: “Royal Flush weet wat hij wil en gaat er altijd voor. Hij is heel erg werkwillig. Als hij het gevoel heeft dat hij iets fout doet, raakt hij in paniek. Maar in de cross is hij abnormaal goed en ook springen kan hij super. ”

Ontspanning behouden
De kwaliteit van Royal Flush bezorgt haar ook vertrouwen voor een puik optreden in Italië. “Eigenlijk zijn de verwachtingen best hoog. Punt is alleen dat, als je daaraan niet kunt voldoen, je zo ver naar beneden stuitert. Ik hoop vooral dat ik in de dressuur mijn ontspanning kan behouden. Gelukkig is het bij de young riders een heel andere wedstrijd dan bij de junioren, voor wie het toch veel meer een dressuurevenement is.”

Caresse Kolkman besteedt niet vele uren aan het oefenen in de springbak of van dressuuroefeningen, al onderwerpt ze zich graag aan de dressuurlessen van Frank Hosmar. “Want als je de dressuur goed voor elkaar hebt, heb je daar ook in de andere onderdelen voordeel van. Maar de kick van eventing zit voor mij vooral in de cross en die fris door komen. Dan kun je ook veel meer kanten van jezelf laten zien.”

Met veel vertrouwen
Ook in Italië weet ze haar trainer Tarik van Boggelen in haar buurt. “Tarik kwam lang geleden al bij ons op de stoeterij. Hij kan je met heel veel vertrouwen de cross in laten gaan. Hij is enorm enthousiast, heeft passie en kan je geweldig motiveren. In de cross rent en fiets hij ook altijd met je mee.”
 
Ze beseft dat het in Montelibretti geen simpele opgave wordt, mede door de temperaturen die de dertig graden te boven zullen gaan. “Omdat we niet wisten of onze paarden in vaste stallen of een tent ondergebracht zouden worden, heeft iedereen voor de zekerheid ventilatoren op accuutjes en voor de grote skycoolers voor de paarden meegenomen. Vooral voor na de cross, want in zo’n tent is het heel snel benauwd. In de ochtenduren en in de avond is het allemaal best te doen, maar we zijn blij dat de paarden gewoon in een stal staan. ”

Aan een prognose over haar positie in het eindklassement waagt ze zich niet. “Voor mezelf hoop ik dat ik in de dressuurproef op een score boven de 65 procent uitkom. Dan heb ik een mooie kans om hoog te eindigen. Aan Royal Flush zal het niet liggen. Ondanks dat hij nog niet zoveel ervaring heeft, weet hij wat hij moet doen. Hij is niet alleen erg groot en vooral daardoor imponerend, maar in het veld ook echt een kanon.”

Volgend jaar Boekelo
Een mooie prestatie in Montelibretti zal haar alleen maar sterken in haar wens om al volgend jaar te mogen meerijden in de Military Boekelo-Enschede in haar eigen Twente. “Dat zou fantastisch zijn. Omdat ik dan achttien ben, heb ik dan de leeftijd om daar mee te mogen doen. Het komt goed uit, dat ik daarvoor nog eerst kan starten in mijn eerste vier ster op De Peelbergen.”
En wat verder in de toekomst? “Het zou natuurlijk geweldig zijn als ik in het Nederlands seniorenteam terecht zou komen en een keer naar de Olympische Spelen zou mogen.”

Het betekent niet, dat Caresse Kolkman zich volledig op de paardensport zal storten. Ze studeert momenteel als tweedejaars rechten aan het TIO in Hengelo en hoopt over een aantal jaren in de voetsporen te treden van haar vader Eddy, die in Almelo een advocatenkantoor voor ondernemers leidt en net als zijn vrouw Sytske ervaring heeft in de hippische wereld.

Dinsdag bezochten de Nederlandse deelnemers Rome. Vanaf donderdag wordt het menens bij het EK. Alle paarden kwamen woensdag fit door de veterinaire keuring. Caresse Kolkman komt met Royal Flush als eerste ruiter van TeamNL voor haar dressuurproef om 15.35 uur in actie.

Zie ook website EK Montelibretti

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)