TIM LIPS OOK NA TWEEDE DAG NOG TWEEDE IN KLASSEMENT

Willemina van der Goes dé verrassing

Willemina van der Goes-Petter met Ekino tijdens haar prima dressuurproef. Onder Merel Blom met Ceda NOP. Foto’s © Ashley Claus/Claus Close Up

BOEKELO - Dé verrassing van de tweede dressuurdag tijdens Military Boekelo-Enschede kwam vrijdag van de 49-jarige Willemina van der Goes-Petter. De debutante galoppeerde met haar twaalfjarige bruine ruin Ekino (v. Carthino Z) brutaal op een voorlopige achtste plek de top tien binnen.

Even zag het er zelfs naar uit dat zij de leidende positie zou overnemen. Dat had zij vooral te danken aan de enorm sterk uitgevoerde stap en drafreprises. In normaal gesproken haar sterkste onderdelen die in galop uitgevoerd dienen te worden liet zij enige steekjes vallen, die door de jury zwaar werden afgestraft. “Het was mijn droom om voor mijn vijftigste in Boekelo van start te mogen gaan en ik ben er trots op dat ik dat nu heb bereikt”, vertelt Van der Goes. 

Haar paard Ekino, in Nederland gefokt, werd eerst door haar man Maurits bereden. Maar nadat de de ruin op vier jarige leeftijd haar echtgenoot een aantal malen tot zandruiter had gepromoveerd, besloot Willemina hem te gaan rijden. “Ik heb mij en Ekino heel geleidelijk aan via vele wedstrijden voorbereid op deze wedstrijd. En eerlijk gezegd waren we er vorig jaar ook klaar voor om in Boekelo van start te kunnen gaan. Maar toen gooide Covid-19 roet in het eten. Je kunt je dus voorstellen dat ik erg blij ben dat ik mijn droom kan waarmaken.”

Startnummer 50
Leuk detail is dat Willemina van der Goes-Petter, kasteelvrouwe op landgoed Maarsbergen, van start gaat met nummer 50. Niet alleen vanwege haar droom voor haar vijftigste in Boekelo in actie te mogen komen, ook omdat het gebeurt in het jaar dat de military in het Twentse coulisselandschap vijftig jaar bestaat.

Van der Goes vertelt met een doordacht plan in de cross van start te zullen gaan met als uiteindelijk doelstelling op zondag een goede eindklassering te realiseren. Op de vraag wanneer ‘Boekelo’ voor haar geslaagd is, klinkt het gevat: “Dat is het al omdat mijn droom is uitgekomen. Ik heb nooit gereden om ergens te winnen, wel om hier mee te mogen doen. En natuurlijk zou het helemaal geweldig zijn als ik zondag in het klassement voorkom.”

Galopwissels
Regerend Nederlands kampioen Merel Blom kwam als laatste deelnemer in de dressuurbaan met Ceda NOP. Ook zij leek lange tijd op weg naar een top drie klassering tot de galopwissels roet in het eten gooiden, waardoor zij zich uiteindelijk als negende eindigde in de dressuur.

In de tussenstand van Military Boekelo-Enschede is, nadat alle combinaties de dressuurproef hebben gereden in de kop van het klassement na de dressuur niets veranderd. De Duitse Sophie Leube met Jadore Moi houdt de leiding vast in handen, nipt voor Tim Lips met Lady Chin van ’t Moerven Z. De Amerikaanse Tamra Smith bleef derde met Danito.

Na de dressuur zijn de verschillen marginaal, want het verschil tussen Leube (24,4 minpunt) en de nummer 42 in de tussenstand, de Fransman Gireg de Croz, is minder dan tien punten. Daardoor lijkt het dan ook meer dan waarschijnlijk dat na de cross het klassement enorme verschuivingen te zien gaat geven. Onder deze 42 combinaties bevinden zich onder anderen de Nederlanders Laura Hoogeveen met Wicro Quibus (21ste), Sanne de Jong met Enjoy (38), Jordy Wilken met Curacao (40), debutant Thierry van Reine met ACSI Harry Belafonte (41), terwijl Merel Blom met haar teampaard Crossborder Radar Love NOP op de 43ste plek staat. 

Vertrouwen
Bondscoach Andrew Heffernan toonde zich zeer tevreden over de prestaties van de Nederlandse ruiters. ”We hebben niet het beste jaar achter de rug, maar wat ik heb gezien geeft vertrouwen voor de toekomst. Ik heb genoten van de ritten van Tim Lips, Willemina van der Goes en Merel Blom. Voor morgen hoop ik dat de ruiters in de cross hun verstand blijven gebruiken. Dan moet het mogelijk zijn dat ze allemaal zonder hindernisfouten over de eindstreep komen. Al zal de ene ruiter daarvoor iets meer tijd nodig hebben dan de ander.”

De Nederlandse Brit, die na een tiental deelnames als ruiter debuteert als bondscoach, is verder van mening is dat de Nederlandse eventingsport een ‘turnaround’ nodig heeft om de aansluiting bij de Europese top te hervinden. “Er ligt druk op, maar meer op mij dan op de ruiters”, aldus de man die bij de KNHS nog een contract heeft tot en met volgend jaar.

Omdat op de eerste dag van Military Boekelo-Enschede alleen de ruiters in actie kwamen, die deel uitmaken van een landenteam, trad in het landenklassement waarin Oranje vijfde is geen wijziging op.

Startlijsten en uitslagen

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)