TOPPERS IN INDIVIDUELE KLASSEMENTEN GEVEN ELKAAR NAUWELIJKS IETS TOE

Spanning verzekerd op slotdag

Sanne de Jong begint met Global Faerlie Flashy alsnog als nummer twee van het NK aan het afsluitende onderdeel. Foto © Ashley Claus.

BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd om het nationaal kampioenschap zijn de verschillen in de top van het klassement zeer gering.

Op de slotdag komen nog tachtig combinaties in de hoofdring. Van de 112 die er donderdag op de startlijst stonden, zijn er na de crosscountry van zaterdag en de veterinaire inspectie van zondag 32 uit de strijd.

Na de dressuur trokken al twee deelnemers zich terug. In de crosscountry vielen er nog eens 26 af. Negen van hen omdat ze zelf de beslissing namen hun rit vroegtijdig te beëindigen, zeventien omdat ze onder meer na weigeringen en valpartijen uit de strijd werden gehaald. Daar kwam zondag nog eens een kwartet combinaties bij. Het paard Song du Magay van de Fransman Cedric Lyard werd niet fit genoeg geacht aan het springen te beginnen. De Duitse Brandon Schäfer-Gehrau (met Fräulein Frieda 10), de Ier Robbie Kearns (Pisco Sour) en Beau Posthumus (de dertienjarige schimmelruin Smokie) namen vooraf zelf het welzijn van hun niet geheel fitte paarden te laten prevaleren boven het uitrijden van de wedstrijd.

Belangrijke verschuivingen
De individuele klassementen ondergingen zaterdag enkele uren na de crosscountry nog enkele belangrijke wijzigingen, omdat de jury besloot aan een aantal ruiters uitgedeelde strafpunten na ingediende protesten alsnog als niet gegeven te beschouwen. De Engelse Laura Collett bezet daardoor nu met de veertienjarige hengst Dacapo (v. Diarado) de derde plaats achter de leidende Fransman Nicolas Touzaint met Diabole Menthe en de Belgische Lara de Liedekerke met Ducati d’Arville.

In de strijd om het nationaal kampioenschap is Sanne de Jong met Global Faerlie Flashy alsnog de belangrijkste uitdager van Merel Blom-Hulsman met Vesuve d’Aveyron en is ook Janneke Boonzaaijer met I’m Special N nog allerminst kansloos.
Door de ‘rehabilitatie’ van Sanne de Jong rukte Nederland in het landenklassement op naar de vierde plaats, achter de ruim leidende Fransen, Groot-Brittannië en België. Dat land is al zeker van de eindzege in de strijd om de FEI Nations Cup.

Voor de afsluitende springproef, die om 11.30 uur begint, heeft parcoursbouwer Kris van Gelder twaalf hindernissen in de hoofdring geposteerd, waaronder één dubbel- en één driesprong.

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)