MEREL BLOM-HULSMAN TWEEDE, SANNE DE JONG DERDE. NEDERLAND ZESDE IN FEI NATIONS CUP

Janneke Boonzaaijer prolongeert titel

De huldiging van de top drie van het nationaal kampioenschap met achter vanaf links Merel Blom-Hulsman, Janneke Boonzaaijer en Sanne de Jong.

BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m Special de Muze) passeerde ze op de slotdag alsnog Merel Blom-Hulsman met de veertien jaar oude vosruin Vesuve d’Aveyron (v. Jaguar Mail). De derde plaats was voor Sanne de Jong met de Global Faerlie Flashy.

Janneke Boonzaaijer, een jaar eerder al winnares met Bouncer, voerde de druk op Merel Blom behoorlijk op met een foutloos parcours, waar ze slechts 0,8 strafpunt wegens het overschrijden van de toegestane tijd noteerde.  Sanne de Jong verspeelde haar kans op de titel met twintig strafpunten. Merel Blom hield de schade weliswaar beperkt tot een enkele springfout, maar die betekende wel dat ze met zilver genoegen moest nemen.

In haar nopjes
Janneke Boonzaaijer was uiteraard in haar nopjes met haar tweede nationale titel op rij. “Het kon alle kanten nog op. Van de eerste drie moest ik als eerste springen. Ik weet dat ik een goed springpaard heb en ik dus wel kon proberen de druk op Merel en Sanne op te voeren. Dat viel goed uit. Ik had een beetje tijdfouten, maar verder ging het geweldig.”

Als ze echter derde zou zijn gebleven in het NK en Nederland daarmee aan eenzelfde klassering in de landenwedstrijd had kunnen helpen, had ze daarmee prima kunnen leven. “Dat zou een mooie kers op de taart zijn geweest. Maar toen dat er niet meer inzat, wilde ik natuurlijk wel graag kampioen worden. We gunnen elkaar alle drie het beste, hebben veel respect voor elkaar en hebben ook samen gestreden om Parijs te halen.”

In voetsporen vader
Ambities heeft de dochter van Gert Boonzaaijer, in 2003 winnaar van de Nederlandse titel in Boekelo, meer dan genoeg. “Ik wil echt heel goed en met meerdere paarden  een van de beste ruiters van de wereld worden en een vaste waarde zijn voor het team.” En met de blik vooruit op de Olympische Spelen van 2024: “Als alle toppaarden er ready voor zijn, kunnen we wel eens onverwachts uit de hoek kunnen komen. Maar we moeten meteen ook al verder kijken naar Los Angeles in 2028 en moeten doorbouwen met de teamsport en een nog bredere basis leggen om constant bij een EK en WK te zijn.”

Over ‘Boekelo’ heeft ze niets dan lof. “De cross hier is altijd waanzinnig. Als je de lijnen goed had, kwam je prima aan de finish. Misschien ben ik zelf wel iets te fanatiek begonnen, waardoor mijn merrie eerder moe was dan normaal. Maar het was heel erg fijn  hoe ze voor me bleef vechten.”

Vrede met tweede plaats
Merel Blom was zeer tevreden met haar positie als runner-up. “Het is goed zo. Ik had graag gewonnen, maar dat paard van Janneke springt zo goed dat ik hiermee absoluut vrede kan hebben. Mijn ruin heeft het hele jaar al klasse gepresteerd in zes vier sterren, waarvan drie lange. Dit geeft heel veel vertrouwen voor volgend jaar.”

Doordat voor Nederland de resultaten van alle drie overgebleven teamleden meetelden, kwam de formatie van bondscoach Andrew Heffernan in de laatste wedstrijd uit op de zesde plaats in de laatste wedstrijd voor de FEI Nations Cup. Die was al een prooi geworden voor de Belgen, die dit keer tweede werden achter Frankrijk en Groot-Brittannië. Op de laatste dag werd Nederland ook nog gepasseerd door de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.

Voor alle uitslagen, zie https://military-boekelo.nl/actueel/startsresults

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)