GOUD NEDERLAND MET FRANK HOSMAR EN LOTTE KRIJNSEN BIJ EK PARADRESSUUR

Europese titel én een wereldrecord

Frank Hosmar met Alphaville

RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met een wereldrecord van 79,930 procent in Grade IV met EHL Daula NOP. 

Frank Hosmar reed een geweldige proef in Grade V en dat wist hij ook. Zijn armen gingen in de lucht na het afgroeten. “Aphaville was zo fijn. Goed hè”, is het eerste wat Frank uitbrengt, als hij van zijn paard stapt. “Ik ben zo blij. Woensdag moest ik er meer aan werken. Nu was Alphaville helemaal gefocust op mij. Hij was bij mij. Ik was al super blij met het zilver op woensdag. Wie had ooit gedacht dat Alphaville hier op zijn achttiende zo zou lopen na zijn ziekte. Ze wilden hem laten inslapen, zo slecht was hij er aan toe en moet je nu eens zien”, reageert Frank geëmotioneerd, die met 76,447 procent de landentest in Grade IV won.

Lotte Krijnsen reed donderdagochtend in de landenproef naar 71,767 procent met haar trouwe Rosenstolz NOP. “Nu nog en beetje puzzelen om nog wat meer ontspanning te krijgen. Ik weet dat de kür echt mijn ding is. Dat heb ik vorig jaar in Herning met de derde plaats bewezen. Ik ga er honderd procent voor om die medaille te pakken. Dat is vorig jaar ook gelukt. Op naar zaterdag.”

Bijna 80 procent
Demi Haerkens reed als eerste in Grade IV de teamtest en zette een geweldig resultaat neer van 79,730 procent. “Een wereldrecord”, was de reactie van bondscoach Joyce van Rooijen. Dat leverde de nodige tranen op bij Demi, die dolblij was. “Bij het uitstappen kwam het besef.” Vorig jaar won ze teamgoud op het EK. Afgelopen woensdag pakte Haerkens al goud in de individuele proef met haar prachtige merrie EHL Daula NOP op haar eerste Europese kampioenschap. 

“Dit is echt geweldig. Ik had niet verwacht dat het zo uit zou pakken en we na drie starts al teamgoud zouden hebben”, lacht Demi. “Daula was ondanks de hitte heel fijn bij mij en wist genoeg activiteit te houden. Het was gewoon genieten tijdens de proef. Maar ik heb ook nergens iets laten liggen. Zaterdag ga ik weer mijn best doen. Ik heb heel mooie muziek, dus we gaan ervoor.”

Sanne Voets kon zich op haar eigen rijden concentreren. Het teamgoud was al binnen voordat de meervoudig kampioene haar teamtest reed met Demantur RS2 NOP. “Goud blijft de mooiste kleur”, lacht Sanne.  Ik had Joyce belooft om alles te geven wat ik heb. Dat heb ik gedaan. Morgen dansen in de kür op muziek. Daar heb ik heel veel zin in.” Voets kreeg een mooi percentage van 74,460 procent in de teamtest.

“We hebben als land ook nog nooit zo’n hoog gemiddelde gehad. Dit is heel bijzonder”, aldus een gelukkige bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink. Het is al de vierde medaille op het EK voor TeamNL. Zaterdag kan er nog meer eremetaal bijkomen in de kür op muziek.

Sprakeloos
“Ik heb altijd heel veel tekst, maar ben nu echt sprakeloos”, lacht de winnende bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink. “Ik heb gewoon emotioneel de proeven staan kijken en ik stond echt te huilen aan het eind. De proeven van Demi, Frank en Sanne (Voets, red.), het was zo mooi. Zo moet het, zo licht, zo makkelijk, zo mooi en foutloos. Als iets me echt raakt, dan schieten de tranen in mijn ogen. Vandaag was dat zo. Demi rijdt hier de hoogste score die ooit gereden is in Grade IV. Dat is heel bijzonder. We hebben als land ook nog nooit zo’n hoog gemiddelde gehad. We rijden met hoge grades gemiddeld 77 procent en dat is niet normaal. Voor Sanne’s rit wisten we al dat we goud hadden, zelfs zonder de score van Frank of Sanne. Ook de score van Lotte (Krijnsen, red.) in Grade III was al genoeg geweest voor het goud. Dat is voor haar natuurlijk super leuk en fijn. Ze is al van heel veel waarde voor ons team.”

De focus ligt nu op de Paralympische Spelen in Parijs. “Daar moet ik tegen een van mijn combinaties in de hogere grades zeggen dat die er niet bij hoort, omdat ik dan maar drie resultaten heb in de landenwedstrijd. Zonder streepresultaat en zeker een combinatie uit een lagere Grade. Dat gaat één van mijn lastige beslissingen in mijn leven zijn. Hier in Riesenbeck was het gewoon genieten.”
Morgen op de finaledag van het EK paradressuur rijden alle vier de combinaties van TeamNL hun kür op muziek met reële medaillekansen.

Uitslag landen EK paradressuur
1. Nederland 232.637
Frank Hosmar - Grade V - Alphaville NOP (v .Sandreo) 76,447 procent
Demi Haerkens - Grade IV - EHL Daula NOP (v. Gribaldi) 79,730
Sanne Voets - Grade IV - Demantur RS2 NOP (v. Vivaldi 74,460
Lotte Krijnsen (Enschede), Grade III, Rosenstolz N.O.P. (v. Rotspon 71,767
2. Duitsland 226,979
3. Groot-Brittannië, 222,663

Meer Dressuur

»
ENSCHEDE - Als volgende week de namen worden bekend gemaakt van de Nederlandse afvaardiging voor de paradressuur tijdens de Paralympische Spelen in... (15-07-2024)
»
DENEKAMP – Linda Verwaal in de klasse ZZ Licht en Joyce Vegter in de klasse Z1 veroverden afgelopen weekend in Denekamp een titel dressuur van de... (08-07-2024)
»
ERMELO – Frank Hosmar was afgelopen weekend niet te kloppen in Grade V tijdens de wedstrijden paradressuur in het Limburgse Kronenberg. De ruiter uit... (16-06-2024)
»
WAREGEM – Loes Cevaal eindigde afgelopen weekend bij wedstrijden paradressuur in het Belgische Waregem met haar paard Dolce Gabana (v. Sunny Boy)... (23-04-2024)
»
HELLENDOORN – Linda Verwaal zorgde zaterdag voor de met afstand beste prestatie tijdens de wedstrijden subtop dressuur in manege ’t Oale Spoor in... (13-03-2024)
»
DEN BOSCH – Loes Cevaal en Maud Haarhuis lieten zich vrijdag van hun beste kant zien tijdens de finale van de strijd om de KNHS Para Dressuur Trophy... (09-03-2024)
»
DOHA - De amazones Claire Overweg, Maud Haarhuis, Lotte Krijnsen waren afgelopen week succesvol tijdens het internationale concours paradressuur in... (25-02-2024)
»
HELLENDOORN – Ashley Langevoort en Anouck Nuyen wisselden afgelopen weekend stuivertje in de klasse ZZ Licht tijdens de wedstrijden dressuur van De... (12-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Bij de wedstrijden voor de subtop dressuur van De Zeven Buurtschappen was de hoogste score maandag voor Linda Verwaal. Met haar... (01-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Nické Miskotte mag zich sinds zaterdag met de negenjarige donkerbruine merrie Kacie Vita (v. Goldberg x Welt Hit 2) kampioene dressuur... (29-01-2024)
»
AMSTERDAM – Frank Hosmar sloot zaterdag de kwalificatiewedstrijd van de KNHS Para Dressuur Trophy tijdens Jumping Amsterdam op Alphaville NOP (v.... (28-01-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
HELLENDOORN – Frank Hosmar is er afgelopen weekend in eigen omgeving niet in geslaagd de vijfde selectiewedstrijd in de strijd om de Para Dressuur... (27-12-2023)
»
GENEMUIDEN – Frank Hosmar boekte afgelopen weekend twee zeges tijdens de internationale wedstrijden paradressuur in de fraaie accommodatie van De... (18-12-2023)
»
KOOTWIJKERBROEK – Loes Cevaal, Claire Overweg en Maud Haarhuis konden ook in de vierde selectiewedstrijd van de strijd om de Para Dressuur Trophy... (10-12-2023)
»
KRONENBERG - Loes Cevaal en Marloes Haarhuis bezetten vrijdag de vierde en vijfde plaats tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de KNHS Para Dressuur... (02-12-2023)
»
DENEKAMP - Met de dressuurrubrieken voor paarden en pony’s is afgelopen weekend Euregio Indoor Denekamp 2023 van start gegaan. Er werden liefst ruim... (16-10-2023)
»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek... (09-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)