TOPPAARD FRANK HOSMAR WAS OPGEGEVEN, MAAR PRESTEERT BIJ NK ALS IN BESTE DAGEN

Alphaville weer helemaal opgeleefd

Archieffoto Frank Hosmar met Alphaville NOP © Ashley Claus

ERMELO - In de strijd om het Nederlands kampioenschap paradressuur bezet Frank Hosmar na het eerste onderdeel een tweede en een vierde plaats. Met Alphaville NOP hoefde hij in de teamtest alleen regerend kampioene Sanne Voets op Demantur RS2 NOP voor te laten gaan. Met Guetta staat hij voorlopig vierde.

Vooral de prestatie van Alphaville mag wonderbaarlijk worden genoemd. Bij de Paralympische Spelen in Tokyo in augustus van het afgelopen jaar verscheen de zeventienjarige donkerbruine ruin (v. Sandreo x Iglesias) voor het laatst in de wedstrijdring met Frank Hosmar. De combinatie verliet Japan met drie medailles, twee keer zilver en eenmaal brons.

In november was de gezondheid van de ruin dusdanig zwak dat Frank Hosmar het advies kreeg zijn topper te laten inslapen. “Op een gegeven moment kreeg hij overal ontstekingen. Het begon met een dikke neus, daarna kreeg hij een dikke voorknie en vervolgens had hij het ook in zijn keel. Bij hem zijn heel veel bloedtesten afgenomen, maar het gekke was dat daar niet uitkwam dat hij ontstekingen had. In Utrecht werd me verteld dat ze als dierenarts niet wisten wat hem mankeerde, maar dat ze als mens dachten dat zijn  immuunsysteem compleet in de war was. Alf was alleen nog een geraamte met wat vet eromheen, het was helemaal niks meer. Maar afscheid nemen van hem wilde en kon ik nog niet.”

Hosmar raadpleegde in België Rob Jan Zomer, natuurgeneeskundige voor paarden. “Hij is gespecialiseerd in homeopathie. “Die was er vooral op gericht het immuunsysteem te ondersteunen, niet om het tijdelijk plat te leggen. Achteraf kan ik alleen maar heel blij zijn dat ik mijn gevoel heb gevolgd dat hij nog niet klaar was. Op een gegeven moment ging hij weer eten en merkte ik dat hij er weer zin in kreeg de ring in te gaan. Gelukkig knapte hij steeds beter op. Ik ging elke dag met hem door het bos, heuveltjes op en af. Rob Jan zei op een dag dat ik het wel weer mocht opbouwen met Alf. Die gaf zelf aan wat hij wilde. Ik dacht: meneer krijgt er weer zin in.”

In Ermelo bewijst Alphaville allerminst versleten te zijn. “Vandaag kreeg hij de vlechtjes weer in en was hij heel blij. Ondanks een gebrek aan echte training en aan wedstrijdritme was het net of hem nooit wat heeft gemankeerd. Dat gaf echt een super fijn gevoel.”

Ook de elfjarige zwartbruine ruin Guetta (v. Sandro x Jazz) presteerde uitstekend op de eerste dag. “Die gaat steeds beter”, lacht Frank Hosmar, die zijn tweede troef echter in de ‘kleine finale’ moet starten omdat elke ruiter slechts met één paard een gooi naar de titel mag doen.

Lotte Krijnsen staat met haar zestienjarige zwartbruine ruin Rosenstolz (v. Rotspon) na de eerste dag zesde in de titelstrijd.

Uitslag teamtest NK
1) Sanne Voets met Demantur RS2 NOP 74,675 procent
2) Frank Hosmar met Alphaville NOP 73,674
3) Maud de Reu met Webron NOP 73,382
4) Frank Hosmar met Guetta 73,186
6. Lotte Krijnsen met Rosenstolz 72,970

STARTLIJSTEN EN UITSLAGEN NK DRESSUUR

 

Meer Dressuur

DEAUVILLE  – Lotte Krijnsen maakte dit weekend indruk in het Franse Deauville. De amazone uit Enschede scoorde in Grade III een hattrick met de... (03-04-2022)
SAASVELD - Joyce Vegter was afgelopen weekend de sterkste in de Lichte Tour tijdens het dressuurweekend in Saasveld. Met Figo werd ze voor haar... (15-03-2022)
SAASVELD – Michelle Canten-Weyl tekende vrijdag voor de beste prestatie in de zwaarste klassen tijdens het dressuurweekend in de Ankerhal van... (11-03-2022)
ERMELO – Yelin Kayalar was tijdens op de titelstrijd indoordressuur van de KNHS in Ermelo met haar pony Heidepeel’s Constantijn overduidelijk de... (06-03-2022)
DOHA – Lotte Krijnsen kijkt met een prima gevoel terug op haar optreden in Doha. De amazone paradressuur uit Enschede won in de hoofdstad van Qatar... (03-03-2022)
DENEKAMP – Linda Verwaal in de klasse ZZ Licht en Maybrett Schreur in de klasse Z2 veroverden dit weekend overtuigend de belangrijkste dressuurtitels... (27-02-2022)
DENEKAMP – Nikki Spaan veroverde zaterdag op superieure wijze de Overijsselse titel dressuur in de klasse Z1. Met Kantjil van ’t Zelfert kwam ze uit... (22-02-2022)
DENEKAMP - Manege De Zonnebeek in Denekamp is drie weekenden lang de locatie voor de kampioenschappen dressuur van de Regio Overijssel van de KNHS.... (17-02-2022)
SAASVELD – Joyce Vegter beleefde afgelopen weekend een mooie mijlpaal. In de Ankerhal van Saasveld veroverde de Enschedese haar 25ste dressuurtitel... (07-02-2022)
MARIENHEEM – Ashley Langevoort zegevierde zaterdag tijdens het meetmoment van de titelstrijd dressuur van Kring Salland op Luxor (v. Ebony) met een... (24-01-2022)
LONNEKER – Michelle Weyl beleefde vrijdag een dubbel feestelijke verjaardag. In manege De Twentse Marke reed ze met haar pas zevenjarige zwarte... (28-11-2021)
AMBT DELDEN – Marike Klok vertolkte tijdens wedstrijden dressuur in Ambt Delden vertolkte Marike Klok de absolute hoofdrol in de klasse Z1/Z2. Met... (17-11-2021)
HELLENDOORN  - Frank Hosmar beleefde afgelopen weekend in Hellendoorn een mooi debuut met de tienjarige zwartbruine ruin Guetta (v. Sandreo) in de... (17-11-2021)
LUTTENBERG – Ashley Langevoort won afgelopen weekend in Luttenberg met Le Charmeur de wedstrijden dressuur om het Gouden IJzer. De combinatie uit de... (25-10-2021)
DENEKAMP – Ruim 200 combinaties kwamen vorige week aan de start tijdens de wedstrijden dressuur van Euregio Indoor Denekamp. Vooral in de hoogste... (21-10-2021)
ENTER – Linda Verwaal reed vorige week vier proeven in Bathmen en won ze allemaal. Maar niet alleen haar succesvolle uitvoering van ‘Vier op een rij... (14-10-2021)
RIJSSEN – Ashley Langevoort was afgelopen weekend een klasse apart in de klasse Z1 tijdens de wedstrijden indoor dressuur in Rijssen. Met Kascade (v... (05-10-2021)
DENEKAMP – Jessie Wiefferink boekte afgelopen weekend twee zeges tijdens Outdoor Denekamp. De amazone uit Wierden won zowel de klasse Z met Giantum... (31-08-2021)
TOKIO – Frank Hosmar heeft de Paralympische Spelen in Tokio afgesloten met een tweede zilveren medaille. De ruiter Haarle moest toestaan, dat zijn... (30-08-2021)
TOKIO – Frank Hosmar heeft in Tokio brons veroverd in de individuele test tijdens de Paralympische Spelen in Tokio. De 53-jarige ruiter uit Daarle... (26-08-2021)