TUBBERGENAAR TEKENT EEN JAAR BIJ EN GAAT OOK TJSECHISCHE TALENTEN COACHEN

Wim Schröder gaat door met Japan

TUBBERGEN – Wim Schröder blijft ook in 2022 nauw betrokken bij de springruiters van Japan. De Tubbergenaar kwam met de Japanse hippische bond overeen zijn contract met een jaar te verlengen. Ook gaat hij twee jonge talenten uit Tsjechië begeleiden.

Schröder trad in 2018 op voorspraak van Paul Schöckemohle in dienst van de Japanners. Doel was de springruiters uit het land van de rijzende zon in eigen omgeving een goed figuur te laten slaan tijdens de Olympische Spelen in Tokyo. Dat lukte voortreffelijk. Drie Japanse ruiters plaatsten zich bij de een jaar uitgestelde Spelen voor de individuele finale. Daisuke Fukushima werd knap zesde in de barrage, waarin Maikel van der Vleuten het brons opeiste. Ook Koki Saito  (dertiende) en Eiken Sato (25ste) presteerden prima. De eindstrijd van de landenwedstrijd bij de landenteams werd slechts door domme pech gemist.

Wim Schröder: “Het paard van Koki Saito gleed met een been langs een staander van een hindernis en liep daarbij een klein bloedend wondje op. Het stelde helemaal niets voor, maar hij mocht daarom niet meer starten. Maar alles bij elkaar hebben ze optimaal gepresteerd, meer zat er ook niet in. Ook bij de bond waren ze goed te pas, anders hadden ze me denk ik niet opnieuw gevraagd. Het mooie aan het werken met de Japanners is dat ze enorm gemotiveerd zijn en echt naar je luisteren. Als je wat zegt, doen ze er ook wat mee. Je krijgt echt het gevoel dat ze willen. En zelf ben ik wel van het maken van afspraken en je daaraan houden.”

Past perfect
Voordeel van de nieuwe afspraken met Japan is, dat hij zijn werk vanuit Tubbergen kan blijven doen. “Ik hoef niet om de haverklap naar Japan, omdat Mister Nagano daar als chef’ d’ equipe de taken overneemt van Mister Higashira. Er zijn daar veel vergaderingen en door mijn werk voor onze eigen stal heb ik niet de tijd om daar elke keer voor die kant op te vliegen. Ik ben de manager, trainer en gemiddeld twee keer in de maand bondscoach bij wedstrijden in Europa. Alle contacten met de ruiters lopen verder via mij. Zo past het me perfect.”

Ook al omdat de Japanse topruiters op last van hun nationale bond domicilie hebben gekozen in Europa. Zo is Eiken Sato stalruiter bij Schockemöhle en traint Mike Kawai bij Jan Tops. “Dat zijn die jongens verplicht als ze mee willen doen aan  een internationaal kampioenschap”, weet Wim Schröder, voor wie in 2022 onder meer de Asian Games in het Chinese Hangzhou en het WK in het Deense Herning op de agenda staan.

Al plan uitgestippeld
“De Asian Games zijn minder zwaar dan de Olympische Spelen, maar tellen in Azië net zo zwaar”, weet Wim Schröder ondertussen uit ervaring. “Daarom moeten we wel een selectie hebben waaruit we twee teams kunnen samenstellen. Ik denk dat we straks een groepje van tien ruiters hebben. We zijn in gesprek met Daisuke Fukushima of hij bereid is terug te komen op zijn besluit te stoppen en hebben al een heel plan uitgestippeld voor de concoursen van volgend jaar.”

Schröder: “De kwalificaties voor de Asian Games beginnen in april in Lanaken, bij het WK in Denemarken moeten we ons plaatsen voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. De paarden die de federatie heeft gekocht met het oog op Tokyo blijven bij Paul Schockemöhle, maar die zijn natuurlijk dan wel drie jaar ouder en je moet dus afwachten of ze dan nog goed genoeg zijn. Ik denk echter dat de bond en ook ruiters zelf wel zullen investeren als ze de Spelen halen. Maar laten we maar eerst eens kijken wat de Asian Games brengen. Daar verdedigen we het zilver van 2018 in Jakarta.”

Jonge amazones
Wim Schröder gaat ook twee jonge amazones uit Tsjechië coachen. Het zijn de zusjes Kristina en Anne Marie Vitek, dochters van een vastgoedmagnaat uit dat land. Beiden timmeren bij de jeugd al behoorlijk aan de weg. Zo won de veertienjarige Anne Marie brons bij het jongste EK voor children en besliste ze eind vorig jaar de strijd om het nationaal kampioenschap, waarin de een jaar oudere Kristina als derde eindigde, in haar voordeel.

“Via via ben ik met ze in contact gekomen”, zegt Wim Schröder. “Iemand vroeg me een keer op concours of ik ze wilde helpen en later belden ze me steeds weer. Ook dat is een mooie uitdaging. Het zijn echt talenten en ze hebben de mogelijkheid om aan kwalitatief goede paarden te komen.”

Het betekent wel dat Wim Schröder, net als zijn tweelingbroer Ben, niet meer aan het zelf rijden van wedstrijden toekomt. “We rijden alleen nog thuis”, zegt hij daarover. “We zijn gewoon te druk met het trainen van anderen en dan kun je je niet echt concentreren op je eigen rijden. Dat is trouwens geen enkel probleem hoor. We zien het succes van onze klanten als die van onszelf en kunnen daar net zo blij en gelukkig van worden als toen we zelf nog reden.”

Foto hierboven: Wim Schröder, geflankeerd door Kristina (links) en Anne Marie Vitek.
 

Meer Springen

»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)
»
Gerco Schröder was zaterdag dichtbij een plek in de top drie na de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in... (24-03-2024)