TUBBERGENAAR TEKENT EEN JAAR BIJ EN GAAT OOK TJSECHISCHE TALENTEN COACHEN

Wim Schröder gaat door met Japan

TUBBERGEN – Wim Schröder blijft ook in 2022 nauw betrokken bij de springruiters van Japan. De Tubbergenaar kwam met de Japanse hippische bond overeen zijn contract met een jaar te verlengen. Ook gaat hij twee jonge talenten uit Tsjechië begeleiden.

Schröder trad in 2018 op voorspraak van Paul Schöckemohle in dienst van de Japanners. Doel was de springruiters uit het land van de rijzende zon in eigen omgeving een goed figuur te laten slaan tijdens de Olympische Spelen in Tokyo. Dat lukte voortreffelijk. Drie Japanse ruiters plaatsten zich bij de een jaar uitgestelde Spelen voor de individuele finale. Daisuke Fukushima werd knap zesde in de barrage, waarin Maikel van der Vleuten het brons opeiste. Ook Koki Saito  (dertiende) en Eiken Sato (25ste) presteerden prima. De eindstrijd van de landenwedstrijd bij de landenteams werd slechts door domme pech gemist.

Wim Schröder: “Het paard van Koki Saito gleed met een been langs een staander van een hindernis en liep daarbij een klein bloedend wondje op. Het stelde helemaal niets voor, maar hij mocht daarom niet meer starten. Maar alles bij elkaar hebben ze optimaal gepresteerd, meer zat er ook niet in. Ook bij de bond waren ze goed te pas, anders hadden ze me denk ik niet opnieuw gevraagd. Het mooie aan het werken met de Japanners is dat ze enorm gemotiveerd zijn en echt naar je luisteren. Als je wat zegt, doen ze er ook wat mee. Je krijgt echt het gevoel dat ze willen. En zelf ben ik wel van het maken van afspraken en je daaraan houden.”

Past perfect
Voordeel van de nieuwe afspraken met Japan is, dat hij zijn werk vanuit Tubbergen kan blijven doen. “Ik hoef niet om de haverklap naar Japan, omdat Mister Nagano daar als chef’ d’ equipe de taken overneemt van Mister Higashira. Er zijn daar veel vergaderingen en door mijn werk voor onze eigen stal heb ik niet de tijd om daar elke keer voor die kant op te vliegen. Ik ben de manager, trainer en gemiddeld twee keer in de maand bondscoach bij wedstrijden in Europa. Alle contacten met de ruiters lopen verder via mij. Zo past het me perfect.”

Ook al omdat de Japanse topruiters op last van hun nationale bond domicilie hebben gekozen in Europa. Zo is Eiken Sato stalruiter bij Schockemöhle en traint Mike Kawai bij Jan Tops. “Dat zijn die jongens verplicht als ze mee willen doen aan  een internationaal kampioenschap”, weet Wim Schröder, voor wie in 2022 onder meer de Asian Games in het Chinese Hangzhou en het WK in het Deense Herning op de agenda staan.

Al plan uitgestippeld
“De Asian Games zijn minder zwaar dan de Olympische Spelen, maar tellen in Azië net zo zwaar”, weet Wim Schröder ondertussen uit ervaring. “Daarom moeten we wel een selectie hebben waaruit we twee teams kunnen samenstellen. Ik denk dat we straks een groepje van tien ruiters hebben. We zijn in gesprek met Daisuke Fukushima of hij bereid is terug te komen op zijn besluit te stoppen en hebben al een heel plan uitgestippeld voor de concoursen van volgend jaar.”

Schröder: “De kwalificaties voor de Asian Games beginnen in april in Lanaken, bij het WK in Denemarken moeten we ons plaatsen voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. De paarden die de federatie heeft gekocht met het oog op Tokyo blijven bij Paul Schockemöhle, maar die zijn natuurlijk dan wel drie jaar ouder en je moet dus afwachten of ze dan nog goed genoeg zijn. Ik denk echter dat de bond en ook ruiters zelf wel zullen investeren als ze de Spelen halen. Maar laten we maar eerst eens kijken wat de Asian Games brengen. Daar verdedigen we het zilver van 2018 in Jakarta.”

Jonge amazones
Wim Schröder gaat ook twee jonge amazones uit Tsjechië coachen. Het zijn de zusjes Kristina en Anne Marie Vitek, dochters van een vastgoedmagnaat uit dat land. Beiden timmeren bij de jeugd al behoorlijk aan de weg. Zo won de veertienjarige Anne Marie brons bij het jongste EK voor children en besliste ze eind vorig jaar de strijd om het nationaal kampioenschap, waarin de een jaar oudere Kristina als derde eindigde, in haar voordeel.

“Via via ben ik met ze in contact gekomen”, zegt Wim Schröder. “Iemand vroeg me een keer op concours of ik ze wilde helpen en later belden ze me steeds weer. Ook dat is een mooie uitdaging. Het zijn echt talenten en ze hebben de mogelijkheid om aan kwalitatief goede paarden te komen.”

Het betekent wel dat Wim Schröder, net als zijn tweelingbroer Ben, niet meer aan het zelf rijden van wedstrijden toekomt. “We rijden alleen nog thuis”, zegt hij daarover. “We zijn gewoon te druk met het trainen van anderen en dan kun je je niet echt concentreren op je eigen rijden. Dat is trouwens geen enkel probleem hoor. We zien het succes van onze klanten als die van onszelf en kunnen daar net zo blij en gelukkig van worden als toen we zelf nog reden.”

Foto hierboven: Wim Schröder, geflankeerd door Kristina (links) en Anne Marie Vitek.
 

Meer Springen

KRONENBERG – Pia-Luise Aufrecht eindigde donderdag als tiende in de zwaarste rubriek van de dag tijdens het CSI2 in Kronenberg. In de springhal van... (21-01-2022)
ERMELO - Vincent Voorn komt het technische kader van de springruiters van TeamNl versterken. Voorn is aangesteld als opvolger van bondscoach Luc... (14-01-2022)
EXLOO – Op de slotdag van het CSI Exloo greep Remco Been de overwinning in de wedstrijd over 1,35 meter met twee fasen voor de Small Tour van het... (09-01-2022)
EXLOO – Hessel Hoekstra schreef zaterdag de rubriek over 1,40 meter met barrage in de Medium Tour tijdens het CSI2 in Exloo op zijn naam. (09-01-2022)
EXLOO – Conor Drain reed vrijdag naar alweer zijn derde overwinning tijdens het CSI Exloo. Ook Bas van der Aa smaakte het zoet van een zege. (08-01-2022)
EXLOO – Conor Drain beleefde donderdag een topdag tijdens het CSI Exloo. De Twentse Ier won twee keer en legde ook nog eenmaal beslag op een vierde... (07-01-2022)
SAASVELD – Steven Veldhuis is het nieuwe jaar goed begonnen. Tijdens de eerste editie van Springen Ankerhal Saasveld (SAS) zegevierde de... (06-01-2022)
MARKELO - Willem Greve, vorig jaar met Zypria S NOP actief bij de Olympische Spelen in Tokio als lid van de Nederlandse equipe en met Carambole deel... (03-01-2022)
MARIËNHEEM – Gerben Morsink stond woensdag tijdens de Sallandse Ruiterdagen op eenzame hoogte in de klasse Z. Met zijn merrie Carina Z (v. Carthino Z... (30-12-2021)
MARIĒNHEEM – Elike Morsink eindigde dinsdag op de eerste dag van de Sallandse Ruiterdagen in manege Bartels te Mariënheem zowel in de klasse Z als de... (29-12-2021)
MEEUWEN – De zojuist benoemde Jos Lansink heeft voor zijn eerste jaar als bondscoach van de Nederlandse springruiters zijn  belangrijkste doel helder... (22-12-2021)
SAASVELD – Eva Oude Wolcherink vond woensdag de snelste weg over de hindernissen in de klasse Z tijdens de laatste editie van Springen Ankerhal... (22-12-2021)
ERMELO – Jos Lansink is vanaf 1 januari 2022 de nieuwe bondscoach van de springruiters van TeamNL. De in Rossum geboren Lansink wordt daarmee de... (22-12-2021)
BOEKELO – De samenwerking tussen Rob Schipper en Stal De Weaver in Boekelo is anderhalve week geleden na acht jaar met onmiddellijke ingang beëindigd... (22-12-2021)
BATHMEN – Vincent Geerink bleef zaterdag niet ver van de zege tijdens de Grote Prijs van Jumping Bathmen over 1,40 meter. Met Fifty Fifty eindigde de... (20-12-2021)
POZNAN – Annelies Vorsselmans legde zondag fraai beslag op de tweede plaats in de Grote Prijs van de Cavaliada in Poznan. (19-12-2021)
Willem Greve boekte vrijdag zijn tweede zege in een toprubriek tijdens het CSI2 De Peelbergen. Lucas Porter zegevierde op fraaie wijze in de finale... (19-12-2021)
POZNAN – Gerben Morsink was vrijdag niet te kloppen in de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens het evenement Cavaliada in het Poolde Poznan.... (17-12-2021)
KRONENBERG – Remco Been was vrijdag prima op dreef op de tweede dag van het CSI De Peelbergen. In het Limburgse Kronenberg reed de Wierdenaar twee... (17-12-2021)
KRONENBERG – Willem Greve was donderdag succesvol op de eerste dag van het CSI2 in Kronenberg. In hippisch centrum De Peelbergen zegevierde de ruiter... (16-12-2021)