Wereldbeker Madden met Simon

GOTEBORG - Beezie Madden heeft zondagmiddag in Göteborg met Simon, het voormalige toppaard van Jeroen Dubbeldam, de Wereldbeker springen gewonnen. De Amerikaanse was in de barrage met een nulronde baas over de Zwitser Steve Guerdat, die in de extra rondgang met Nino des Buissonnets twee springfouten maakte. Beiden incasseerden over de drie ronden die eraan voorafgingen negen strafpunten. De Fransman Kevin Staut eindigde met de ook al in Nederland gefokte Silvana als derde.

door Jacob Melissen voor KNHS

Marc Houtzager finishte met Sterrehof's Tamino als zevende met zestien strafpunten. In de twee loodzware parcoursen van de derde wedstrijd noteerde Houtzager in de eerste manche twee springfouten en in de tweede bleef de schade beperkt tot één.

Marc Houtzager deelde de mening van Beerbaum dat de eerste manche loodzwaar was. "In de tweede wedstrijd had de parcoursbouwer maar liefst vijftien foutloze ritten en dat wilde hij niet schijnbaar niet weer. Het parcours was van het begin af aan zwaar. Meteen een enorme triple en dan een heel moeilijke lijn, waar aan het einde een dubbelsprong van planken stond. De lijn naar die dubbel kon in vier of in vijf galopsprongen. Ik deed het in vier maar kreeg een fout, dus als ik het over zou kunnen doen zou ik voor vijf gaan. Deze lijn kostte de paarden ook heel veel kracht en dat vertaalde zich naar de tweede manche, waarin ook weer veel springfouten werden gemaakt. Er stonden oxers in die 1,70 meter breed waren en alles volgde elkaar razendsnel op. Als ik eerlijk ben, vond ik Tamino beter springen in de tweede ronde dan in de eerste en dat is voor mij een teken dat Tamino op dat eerste parcours niet is overvraagd. Terugkijkend op beide parcoursen van zondag moet ik erkennen dat dit de zwaarste parcoursen waren die ik ooit in een indoorarena heb gesprongen", aldus Houtzager.

Ook bondscoach Rob Ehrens was van mening dat de parcoursbouwer de grens had opgezocht. "Voor mij hadden twee oxers net iets lager en smaller mogen staan. Dan hadden we op zeker een paar foutloze combinaties gehad. De eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat we geen afbraakritten te zien hebben gekregen. Voor mijn gevoel sprong Tamino fantastisch en leek er net iets meer in te hebben gezeten dan de zevende plaats. Vooral na vrijdag, toen Marc en Tamino twee magistrale ritten hebben laten zien. Dan hoop je op meer. Voor Tamino is er nu even rust en dan wachten de Top League-wedstrijden in Sankt Gallen en Aken", aldus Ehrens.

In de eerste manche gingen 23 combinaties van start en geen daarvan bleef foutloos. Toch hadden dat er gemakkelijk wel een paar kunnen zijn, mede omdat op alle hindernissen fouten werden gemaakt. Ieder stuurfoutje van de ruiter werd net zo genadeloos afgestraft als wanneer het paard even initiatief toonde. Toch bleef bij tien combinaties het aantal afgeworpen palen beperkt tot één en bij zes tot twee. Eén van de combinaties die drie palen uit de lepels wierp was de Portugese Luciana Diniz, die met Lennox na twee wedstrijden het klassement aanvoerde. Zij viel na de eerste manche terug naar de vijfde plek, die zij deelde met onder anderen Marc Houtzager.

Het Scandinavium was met 12.000 bezoekers tot de laatste plaats bezet, met een enorm meelevend en een de Zweedse ruiters ondersteunend publiek. In de tweede ronde konden twee foutloze ritten genoteerd worden, door Sergio Alvarez Moya uit Spanje met Carlo en de Zwitser Steve Guerdat met Nino des Buissonnets. Na de foutloze rit van Guerdat maakte Kevin Staut een foutje met Silvana, waardoor hij terugviel van de tweede naar de derde plaats. Simon en Beezie Madden hadden na de eerste manche een totaal van vijf strafpunten en als Madden foutloos zou blijven, dan had zij de wereldbekerfinale gewonnen.

Simon maakte echter een foutje en toen was een barrage noodzakelijk tussen Guerdat en Madden. Daarin nam de als eerste startende Guerdat alle risico's, door net als op vrijdag als een razende over het parcours te jakkeren. Wat toen lukte, foutloos blijven, lukte nu niet en in de jacht op een snelle tijd vielen twee balken uit de lepels. Madden hoefde daarna met Simon, het oude paard van Jeroen Dubbeldam, alleen maar rustig naar de eindstreep te rijden, om zich voor het eerst in haar lange en succesvolle carrière winnaar te mogen noemen van de wereldbekerfinale voor springruiters. "Er is voor mij een droom uitgekomen", aldus Madden. In 2011 werd Jeroen Dubbelddam met BMC Van Grunsven's Simon derde in de eindstand van de wereldbeker finale, die in Leipzig werd verreden.

Foto: Jeroen Dubbeldam met Simon

Meer Springen

»
GEESTEREN – Robert Vos mocht zich donderdag winnaar noemen van de toprubriek van de dag tijdens Hippisch Geesteren. De Wierdenaar werd over 1,35... (02-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam reed donderdag met zijn elfjarige bruine ruin Trezeguet naar een keurige derde plek in de rubriek over 1,45 meter met... (02-05-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)