YU LONG CHEN WINT MET SHANROE BARNEY EN HÄKKINEN IN ANKERHAL SAASVELD

Twee kringtitels voor kampioen Taiwan

Yu Long Chen met Shanroe Barney

SAASVELD – De titels van Kring Twente in de twee hoogste klassen werden zaterdag een prooi voor de Taiwanese kampioen Yu Long Chen. De 31-jarige springruiter, die nauwe connecties onderhoudt met Bas van der Aa, werd in de Saasveldse Ankerhal kampioen over zowel 1,30 als 1,35 meter.

In beide gevallen kwam de concurrentie duidelijk snelheid tekort tegen de Aziaat, die zes van zijn paarden heeft ondergebracht bij de Albergenaar. Van der Aa onderhoudt ze, leidt ze verder op en brengt ze in wedstrijden uit als Chen zelf in zijn eigen land vertoeft. En dat is mede vanwege corona al enkele jaren grotendeels het geval.

Met de tienjarige bruine ruin Shanroe Barney (v. Dallas VDL), in het verleden in de sport uitgebracht door Merle Tasche en Conor Drain, was Yu Long Chen veruit de snelste in de barrage over 1,35 meter. Elike Morsink moest met Chalina Z (c. Chaqui Z) als enige andere foutloze deelnemer met een achterstand van 2,86 seconde genoegen nemen met de tweede plek. Dafne Helthuis, teruggekeerd op Twentse bodem, mag zich met Garanta (v. Cardento) de nummer drie van de kring noemen. Chen zelf werd ook nog vierde met E. Guriel (v. Emerald van ’t Ruytershof).

Geen maat
Ook in de strijd over 1,30 meter stond er geen maat op de ruiter uit Taiwan, die lid is van RJV De Marke. Met de elfjarige schimmelhengst Hakkinen N (v. Zirocco Blue VDL) was Yu Long Chen 1,8 seconde rapper in de extra rondgang dan de Zweedse Pernilla Josse met haar zelden op een fout te betrappen Meyboom’s Miss Pandorra Z (v. Marome NW). In de titelstrijd nam Ties Rothstegge de derde plek in met Ivar KV (v. Montender). Hij moest in de wedstrijd echter wel ook nog Wesley ter Harmsel met Geronimo EB (v. Carthino Z), Noëlle Klokman met Lightning Isriwiza) en Amber van Marle met Händel VDW (v. Zambesi) en Kansas (v. Baltic VDL) voorrang verlenen.

Bas van der Aa maakte in 2016 kennis met Yu Long Chen, die twee jaar later klant van hem werd. De bedrijfsleider van het Sian Tang Equestrian Center in Taichung werkte enige tijd voor hem en liet de Albergenaar de inkoop van goede sportpaarden voor hem regelen. Die samenwerking beviel beiden zo goed, dat Bas van der Aa alweer jaren de in Nederland vertoevende paarden van de Taiwanees onder zijn hoede heeft. Chen kwam de laatste jaren mede door de coronacrisis in de zomer en in de winter een maand naar Twente.

Meedoen aan de Spelen
Zijn sportieve doel is duidelijk. “Ooit wil ik een keer meedoen aan de Olympische Spelen. Parijs volgend jaar komt nog te vroeg, maar Bas helpt me enorm bij mijn pogingen mijn droom te laten uitkomen. Toen ik zes jaar geleden hier voor het eerst kwam, had ik eigenlijk geen idee hoe ik alles aan moest pakken. Ik was echt nog een groentje. Het beviel meteen heel goed en het bevalt nog steeds. Bas komt ook elk jaar naar Taiwan om me meer bij te brengen.”
In september wil Yu Long Chen, al enkele jaren op rij de nummer één van Taiwan, met zijn land vlammen bij de Aziatische Spelen in het Chinese Hangzhou. 

Chen, pas vier jaar professioneel ruiter en nog maar vier dagen geleden weer in Nederland aangekomen, hoeft amper na te denken over de vraag wie voor hem het grootste voorbeeld is in de paardensport. “Bas van der Aa! Niet alleen omdat hij me heeft leren winnen, maar zeker ook omdat ik nu weet hoe je een paard op een wedstrijd moet voorbereiden. Ik ben heel trots op Bas, hij heeft me heel goede paarden bezorgd en hen en mij al onwijs veel geleerd.”

Andere kampioenen
In de door de Rossruiters uit Rossum georganiseerde titelstrijd werden onder anderen ook Femke Meenhuis, Benthe Lammertink en Jesse Seiger als kampioenen gehuldigd.

Femke Meenhuis schreef de klasse over 1,20 meter op haar naam met Humphrey (foto rechts). Lauren Spikkert pakte het zilver met Lodewijk, Chantal Leusink het brons met Kendilia HSH.
Benthe Lammertink bleef over 1,10 meter met Neymar van de Watermolen Chantal Leusink met Malibu en Sophie Paus met Cassidy voor.
Jesse Seiger kreeg met N’Avicii de meeste stijlpunten in de klasse over 1,00 meter. Rick Plegt werd tweede met Nacha en Bjorn Dijkstra derde met Nice-Face B.

Meer Springen

AMSTERDAM – Jodie Hall McAteer beleefde een goede slotdag tijdens Jumping Amsterdam. De Engelse stalruiter van de BWG Stables eindigde in de... (29-01-2023)
AMSTERDAM – Coen Kerbert leverde zaterdag een mooie prestatie in de rubriek over 1,45 meter met barrage tijdens Jumping Amsterdam. De Enschedeër... (28-01-2023)
KRONENBERG – Eric ten Cate blijft de zeges aaneenrijgen. Tijdens het concours hippique De Peelbergen in Kronenberg boekte hij vrijdag twee... (28-01-2023)
AMSTERDAM - Carambole neemt zaterdagavond afscheid van de sport, voorafgaand aan de Grote Prijs van Jumping Amsterdam. Een goed getimed moment, want... (27-01-2023)
AMSTERDAM – Lars Schröder schreef donderdag tijdens Jumping Amsterdam in de RAI een prachtige overwinning bij op zijn erelijst met zijn zege in de... (26-01-2023)
SAASVELD – Steven en Stef Veldhuis tekenden zaterdag samen voor liefst drie overwinningen tijdens het indoorconcours van St. Hubertus in Saasveld. Ze... (22-01-2023)
SAASVELD - Pernilla Josse schreef zaterdag tijdens het concours van St. Hubertus in Saasveld de klasse over 1,35 meter op haar naam met Meyboom’s... (22-01-2023)
WIERDEN – Conor Drain was vrijdag weer eens niet te kloppen in de rubriek over 1,35 meter tijdens het concours van De Eschruiters in Wierden. Met... (22-01-2023)
SAASVELD – PSV St. Hubertus uit Harbrinkhoek houdt deze week voor de tweede keer haar indoorconcours in de Ankerhal in Saasveld. Vanaf donderdagavond... (18-01-2023)
EXLOO – Jeroen Dubbeldam was zondag de beste Nederlander in de Grote Prijs van Drenthe over 1,45 meter met barrage tijdens het CSI2* IICH Exloo. Met... (15-01-2023)
SAASVELD – Een dag voor hij zich tot grote uitblinker ontpopte bij de strijd om de titels van Kring Twente was Yu Long Chen met Shanroe Barney... (15-01-2023)
OPGLABBEEK – Remco Been legde vrijdag met zijn zestienjarige bruine hengst Holland van de Bisschop (v. Heartbreaker) beslag op een keurige tweede... (14-01-2023)
EXLOO – Eric ten Cate was vrijdagochtend tijdens het IICH Exloo dicht bij de winst in de rubriek over 1,40 meter met twee fasen. Met de tienjarige... (13-01-2023)
VRAGENDER – Gerben Morsink tekende zaterdag met Carina Z (v. Carthino Z) voor een zege over 1,35 meter tijdens de Nieuwjaarsjumping in Paardencentrum... (08-01-2023)
MARIENHEEM – Elike Morsink eindigde vrijdag als tweede in de finale van de wedstrijd over 1,30 en 1,35 meter tijdens de Sallandse Ruiterdagen in... (31-12-2022)
MECHELEN – Willem Greve schreef donderdagavond met zijn tienjarige bruine hengst Highway M TN (v. Eldorado van de Zeshoek) op superieure wijze de... (29-12-2022)
MARIENHEEM – Elike Morsink trok dinsdag met Dakina II de zege naar zich toe in de rubriek over 1,30 en 1,35 meter tijdens de Sallandse Ruiterdagen.... (28-12-2022)
SAASVELD – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,35 meter en een tweede in de proef over 1,30 meter ontpopte Stef Veldhuis zich met zijn... (21-12-2022)
POZNAN – Remco Been reed zondag tijdens de Cavaliada Tour op grootste wijze naar de zege in de Grote Prijs van het CSI3* in Poznan over 1,50 meter. (19-12-2022)
BATHMEN – Jasmin Seppälä legde zaterdag met de zestienjarige bruine hengst Captain (v. Contendro) beslag op de derde plaats in de Grote Prijs van... (18-12-2022)