EVENEMENTEN AFGELAST WEGENS TE WEINIG INSCHRIJVINGEN EN TE HOGE KOSTEN

Toch géén Outdoor Wierden en DYF

TeamNL bij de young riders werd vorig jaar tweede. Toenmalig bondscoach Luc Steeghs wordt geflankeerd door vanaf links Mans en Mel Thijssen, Hessel Hoekstra en Rowen van de Mheen. © Foto DigiShots.

WIERDEN – Outdoor Wierden en het Dutch Youngster Festival (DYF) gaan deze maand alsnog niet door. De organisatie van beide evenementen heeft dit besloten omdat het aantal deelnemers fors zou achterblijven bij voorgaande jaren en daarmee ook de kosten de inkomsten ver zouden overstijgen.

Voorzitter Ruben Hofman vertelt dat het besluit met veel tegenzin tot stand is gekomen. “Het is een enorme teleurstelling, zeker omdat we het zo kort voor de wedstrijden hebben moeten nemen. Alles was namelijk al zo’n beetje in kannen en kruiken. Zakelijk gezien is dit echter de beste keus, want er zou veel geld bij moeten als we het zouden laten doorgaan. Dat kunnen we ons niet permitteren. De opbrengsten van de evenementen georganiseerd door De Eschruiters zijn voor onderhoud en vernieuwingen op onze accommodatie, daar past een negatief resultaat helaas niet bij. We hebben ondertussen onze leveranciers en sponsors al op de hoogte gebracht.”

Voor het altijd ook in het buitenland populaire Dutch Youngster Festival zouden zo’n 300 tot 350 deelnemers nodig zijn om quitte te kunnen draaien, maar het aantal inschrijvingen bleef tot dusver tot een kleine vijftig beperkt. Hofman: “En ons organisatiemodel is er op gebaseerd dat we DYF koppelen aan Outdoor Wierden om zoveel mogelijk dubbele kosten te voorkomen. Daarmee gaat er jammer genoeg ook daardoor een streep. Mede omdat we ook nog eens te maken hebben met gigantische prijsstijgingen op alle fronten. Dat leidt ertoe dat je geen mooie sport kunt garanderen.”

Verlies O-status
Volgens Ruben Hofman (hiernaast) kan de afgenomen interesse bij jeugdruiters niet los worden gezien van het ontbreken van de landenwedstrijden tijdens DYF, zoals die 25 jaar lang op de accommodatie van manege De Vossenbos werden gehouden. “De KNHS heeft ons die volgens ons ten onrechte afgenomen en aan anderen (CH De Wolden) toegewezen. Dit voorjaar hebben we nog zwaar geïnvesteerd in een nieuwe losrijpiste met all weather-bodem, maar zelfs dat mocht bij de bond niet baten. Dat verlies van de O-status en de fors hogere bijdrage die we alleen al voor het houden van onze wedstrijden aan de KNHS zouden moeten betalen, doen ons nu mede de das om.” 

Volgens de preses heeft de organisatie alles in het werk gesteld om beide evenementen toch te laten doorgaan. “Diverse sponsors waren zelfs best bereid verder te gaan dan het bedrag dat we waren overgekomen. Maar het bestuur en de sponsorcommissie met daarin ook ruiters vinden het alles afwegende niet verantwoord. We zitten in een rare tijd. Helaas moeten we voor de eerste keer in ruim 25 jaar afzien van DYF en gaat daardoor nu ook Outdoor Wierden niet door. Zelfs nationale varianten voor deze editie zijn nog besproken, maar op korte termijn niet haalbaar. We zullen echter ons uiterste best doen om beide evenementen volgend jaar wel weer op touw te zetten.”

Outdoor Wierden zou dit jaar worden gehouden van woensdag 18 tot en met zaterdag 21 mei. Het Dutch Youngster Festival stond op de agenda van vrijdag 27 tot en met zondag 29 mei.

Fotobijschrift

Meer Springen

KRONENBERG – De afsluitende zaterdag van het CSI De Peelbergen leverde twee ‘Twentse’ zeges op. Matt Carrigan won de ‘kleine’ Grote Prijs over 1,45... (22-05-2022)
GROSS VIEGELN – Gerben Morsink eindigde zaterdag met zijn negenjarige vosruin Carsey Z (v. Carthino Z) keurig als vijfde in het Championat van het... (21-05-2022)
WEERSELO – De legendarische schimmel De Sjiem is niet meer. Het toppaard waarmee Jeroen Dubbeldam in 2000 in Sydney Olympisch goud won, overleed... (21-05-2022)
KRONENBERG – Bas van de Aa deed vrijdag goede zaken tijdens het CSI De Peelbergen in het Limburgse Kronenberg. De ruiter uit Albergen eindigde twee... (21-05-2022)
AALBORG – Wim Schröder kan meer dan tevreden terugkijken op de wedstrijd voor de Longines EEF Nations Cup tijdens het CSI Uggerhalne in het Deense... (21-05-2022)
AALBORG – Eric ten Cate had donderdag op de eerste dag van het CSI3 Uggerhalne meteen  de goede vorm te pakken. In drie rubrieken reed hij met... (20-05-2022)
DIEPENHEIM – Wesley ter Harmsel ontpopte zich dinsdag tot overtuigende winnaar tijdens het midweekse springen over 1,35 meter in Diepenheim. Met... (17-05-2022)
ERMELO – Nationaal kampioen Willem Greve uit Markelo maakt deel uit van de formatie van vijf ruiters, die uitkomen in de eerste landenwedstrijd op... (17-05-2022)
DIEPENHEIM – Lisa Everts greep zondag de zege in de gecombineerde rubrieken over 1,30 en 1,35 meter tijdens het concours hippique in Diepenheim. Met... (17-05-2022)
REDEFIN – Hessel Hoekstra beleefde een prima slotdag bij het Paardenfestival in het Duitse Redefin. De ruiter van Stal Wiefferink legde tijdens het... (15-05-2022)
SAMORIN – Sander Geerink deed zaterdag opnieuw van zich spreken tijdens het CSI2 in het Slowaakse Samorin. In een wedstrijd over 1,50 meter, die... (15-05-2022)
HELLENDOORN – Evi Wiefferink trok vrijdag bij manege ’t Oale Spoor in Hellendoorn de zege naar zich toe tijdens de rubriek over 1,35 meter. Met de... (14-05-2022)
SAMORIN – Sander Geerink kende donderdag een flitsende start tijdens het CSI in het Slowaakse Samorin. De ruiter uit Gelselaar zegevierde in de... (13-05-2022)
WIERDEN – Joop van Dijk, voormalig internationaal jurylid, is maandag 9 mei op 79-jarige leeftijd in zijn woning in Wierden overleden. In het bijzijn... (11-05-2022)
RIESENBECK – Gert-Jan Bruggink, Conor Drain en Gerco Schröder deden de afgelopen dagen prima mee om de prijzen tijdens het CSI in het Duitse... (09-05-2022)
ERMELO – Frank Hosmar veroverde zaterdag met zijn topper Alphaville NOP zilver in de strijd om het Nederlands kampioenschap paradressuur. De ruiter... (08-05-2022)
RIESENBECK – Gerben Morsink schreef vrijdag op fraaie wijze de tweede kwalificatierubriek voor de Grote Prijs van Riesenbeck op zijn naam. Morsink... (07-05-2022)
GEESTEREN – De in deze regio actieve ruiters hebben zondag geen hoofdrol kunnen vertolken in de strijd om de Grote Prijs van Hippisch Geesteren. De... (01-05-2022)
GEESTEREN – Willy van der Ham is het springen nog niet verleerd. Dat toonde hij vrijdag als vanouds  aan met zijn zege in de zwaarste rubriek van de... (29-04-2022)
GEESTEREN – De rubriek over 1,30 meter op de eerste dag van Hippisch Geesteren draaide donderdag uit op een tweestrijd tussen twee ruiters uit de... (29-04-2022)