Studenten baas op concoursterrein

ENSCHEDE – Op de terreinen van de Holzik Stables aan de Allemansveldweg in Enschede wordt zaterdag 9 april het jaarlijkse concours hippique gehouden. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat het gehele evenement met omlijstend programma in de steigers wordt gezet door derdejaars studenten van de opleidingen paarden- en dierenhouderij van het AOC in Enschede. De organisatie staat onder leiding van Nienke Borgers, die samen met secretaresse Lisanne Doldersum als woordvoerder optreedt.

De twee negentienjarigen, die hun vierde leerjaar aan het AOC versneld combineren met het derde, hopen op een mooie toekomst in de paardenwereld. Nienke streeft naar een loopbaan als paardentandarts, Lisanne heeft een baan als instructrice op het oog. In het kader van hun huidige studie staan ze echter eerst voor de taak het concours voor ruiters in de klassen BB tot en met ZZ van begin tot eind op poten te zetten. Enige vakkundige hulp is wel in de buurt. Jos Brinkman, erkend parcoursbouwer en in die rol ook nu actief, is een van hun leraren. Maar ze moeten het toch vooral zelf uitzoeken. Een klus van jewelste. De indeling van de accommodatie, het vastleggen van deelnemers, het opzetten van het secretariaat, het benaderen van officials als juryleden, ringmeesters, omroepster en parcoursbouwer, het verzorgen van de stalling, het regelen van de horeca en het sponsor- en prijzengeld. Het lijkt allemaal zo simpel, maar ga er maar eens aanstaan als je dat nooit eerder hebt gedaan.

Nienke Borgers: “Het is natuurlijk wel nieuw voor ons. Voordat je begint moet je eerst weten wat je wilt. We hebben besloten ons ook dit jaar tot het springen te beperken, omdat het anders wel erg complex zou worden.
Lisanne Doldersum vult aan: “Omdat we al die dierenshow hebben, hebben we er van afgezien dit keer ook dressuurrubrieken in het programma in te passen.”

Borgers vervolgt: “Toen ik de eerste belde dat we iets gingen organiseren, heb ik wel even moeten ademhalen. Maar als je dan het resultaat ziet, is dat alleen maar leuk.”

Aan het concours doen diverse regionale topruiters mee. Zo hebben Wesley Heijdens, Beau Vos, Vicky Helthuis, Carolien Teggeler, Marc Dijkstra, Maikel Vaanholt, Joey Lansink, Dennis Peters en Pieternel Kerbert hun komst al toegezegd.

Tot kort voor het evenement zijn de studenten razend druk om toch maar vooral zoveel mogelijk publiek naar de terreinen van de Holzik Stables te lokken. Nienke Borgers: “Want als we de begroting niet sluitend krijgen, is er geen concours. En als er geen concours is, kunnen we geen examen doen. We proberen ook oma’s en opa’s en kinderen mee te krijgen. We hebben 1500 folders laten drukken. Zaterdag hebben al twee meiden in dierenpakken flyers uitgedeeld. Woensdag gaan we de omliggende wijken in en daar de folder in alle brievenbussen stoppen.”

Het concours hippique is dit jaar gekoppeld aan een uitgebreid dierenevenement. Zaterdag, de dag van de eigenlijke wedstrijd, zijn er vanaf 10.00 uur diverse demonstraties en shows met onder meer roofvogels, honden en schapen. Er is een dierenknuffelhoek, er kan pony worden gereden, er komt een springkussen en kinderen kunnen geschminkt worden. Ook is er zaterdag een demonstratie paardenfysiotherapie, verzorgd door Dominique Frohoff.

Op vrijdag 8 april staat alleen het oefenspringen voor de deelnemers aan het concours op het programma.

Om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen, is er tevens een loterij. “We hebben de springruiters Tom Brinkman en Steven Veldhuis gevraagd of ze een gratis les willen verzorgen, zodat we die kunnen verloten. En we hebben nog diverse andere leuke prijzen. Voor ons zijn dat weer extra inkomsten, die we goed kunnen gebruiken. Want de sponsoring rond krijgen is niet gemakkelijk, ook omdat ze ons natuurlijk nog niet kennen.”

Meedoen aan de loterij mag voor de bezoekers geen probleem zijn. De toegang en het parkeren zijn immers al gratis.

Op de foto Lisanne Doldersum (links) en Nienke Borgers met de pony Scooby van het AOC-Oost.

Meer Springen

»
GEESTEREN – Eric ten Cate schreef vrijdag in eigen woonplaats de rubriek over 1,35 meter van Hippisch Geesteren op zijn naam. Met de schimmelmerrie... (03-05-2024)
»
GEESTEREN – Robert Vos mocht zich donderdag winnaar noemen van de toprubriek van de dag tijdens Hippisch Geesteren. De Wierdenaar werd over 1,35... (02-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam reed donderdag met zijn elfjarige bruine ruin Trezeguet naar een keurige derde plek in de rubriek over 1,45 meter met... (02-05-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)