BONDSCOACH JOS LANSINK: ‘WE WAREN NET NIET GOED GENOEG’

Springruiters vierde in de finale

Harrie Smolders

BARCELONA– De springruiters van TeamNL eindigden zondag op de vierde plaats in de finale van de strijd om de FEI Longines Nations Cup in Barcelona. “Net niet goed genoeg”, was de eerste reactie van bondscoach Jos Lansink.

België won de finale met een foutloos resultaat en verdiende daarmee het Olympisch ticket voor Parijs. Harrie Smolders en Monaco NOP hielden wederom de lei schoon voor TeamNL en verdienden daarmee ook nog eens een vijfde van de bonus voor de combinaties die beide finaleronden foutloos reden.

“Net niet goed genoeg”, reageert Jos Lansink direct na afloop. “Er had vandaag echt veel meer ingezeten. Jur kreeg echt een schijtfout en Maikel kreeg een fout op het overbouwde water. Die had hij niet gekregen als hij nog een keer was aangereden, maar hij dacht dat zijn paard zich wat aantikte in de wending naar de hindernis toe. Met een fout minder staan we gewoon tweede en dat had best wel makkelijk gekund.”

Het was wederom genieten van laatste starter voor TeamNL Harrie Smolders en Monaco NOP die met zoveel gemak en zelfverzekerd weer een foutloos resultaat reden in het sfeervolle stadion van Real Club de Polo. Ze verzekerden zich daarmee van een bonus van 20.000 euro (vijf combinaties verdeelden de 100.000 euro voor twee foutloze ronden in de finaleritten) en zetten TeamNL op een totaal van acht strafpunten. Daarmee eindigde TeamNL na de titel vorig jaar net naast het podium. “Harrie heeft weer fenomenaal gereden en Monaco sprong ook echt fantastisch”, vertelt Lansink vol bewondering.

Net als op donderdag in de eerste ronde startte Maikel van der Vleuten met Beauville Z NOP voor het team van Jos Lansink met een parcours met vier strafpunten. Daarmee droeg de bronzen combinatie van het WK en de Olympische Spelen in Tokio weer bij aan het teamresultaat. 

Veelbelovend
Routinier Marc Houtzager, in 2017 lid van het winnende team in Barcelona, verving met Holy Moley Johnny Pals en Zarkava Hero Z, die donderdag het streepresultaat hadden. In zijn eerste wedstrijd op dit niveau sprong de pas tienjarige ruin Holy Moley met heel veel macht en inzet naar een resultaat van acht strafpunten. Het was het niet meetellende resultaat voor het team. Maar wat Holy Moley liet zien is veelbelovend. Lansink heeft er in ieder geval een combinatie bij voor de komende jaren.

Jur Vrieling en Long John Silver 3 sprongen het parcours met veel gemak. Een foutloze ronde leek zich aan te dienen. Echter de bovenste balk van de voorlaatste hindernis werd maar net aangetikt en viel daardoor in het zand. Vrieling schudde teleurgesteld zijn hoofd, want zijn vier strafpunten telden mee voor het team. 

De springruiters van TeamNL sloten het seizoen voor de Nations Cup af met een vierde plaats, nadat ze in augustus teamzilver wonnen op het WK in Herning en in alle vijfsterren landenwedstrijden van het seizoen onder leiding van bondscoach Jos Lansink een klassering in de top vier behaalden. “Het doel was om ons te plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs. Dat is gelukt. Het is gewoon een heel goed seizoen geweest, dus ik ben een tevreden coach.” (Bron KNHS)

Uitslag finale Nations Cup
1. België 0 strafpunten
2. Frankrijk 4
3. Zwitserland 4
4. Nederland 8 
    Maikel van der Vleuten - Beauville Z NOP (v. Bustique) 4
    Marc Houtzager - Holy Moley (v. Verdi) 8 
    Jur Vrieling - Long John Silver 3 (v. Lasino) 4
    Harrie Smolders - Monaco NOP (v. Cassini II) 0
5. Groot-Brittannië 16 
6. Spanje 16 
7. Duitsland 16 
8. Ierland 20 

Meer Springen

ROUEN – Een week na haar fraaie zege in de Grote Prijs van Lier was Annelies Vorsselmans ook in het hoofdnummer van het CSI4* in Rouen prima op dreef... (28-11-2022)
AMBT DELDEN – Pascalle Donders reed zaterdag overtuigend in manege De Hoffmeijer te Ambt Delden naar de snelste tijd in de zwaarste klassen van de... (27-11-2022)
SAASVELD -  Bij de midweekse springwedstrijden in de Ankerhal in Saasveld was Remco Been woensdag niet te kloppen in de klassen over 1,20 en 1,30... (24-11-2022)
LIER – Annelies Vorsselmans schreef zondag op knappe wijze de Grote Prijs van het CSI2* in het Belgische Lier op haar naam. Met de twaalfjarige... (20-11-2022)
MARIENHEEM – Eric ten Cate won vorig jaar de Grote Prijs van Mariënheem met Ivoor. Zaterdag ging hij op herhaling met zijn zege in de toprubriek over... (20-11-2022)
MARIENHEEM – De jonger Zweedse amazone Pernilla Josse verraste vrijdag de routiniers in de rubriek over 1,35 meter tijdens Nationaal Indoor Salland.... (19-11-2022)
MARIENHEEM – Elike Morsink was donderdag goed op dreef in de zwaarste klassen tijdens Nationaal Indoor Salland. De amazone uit De Lutte zegevierde... (18-11-2022)
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink eindigde zaterdag verdienstelijk als tweede in de Grote Prijs van het CSI2 De Peellbergen in het Limburgse Kronenberg... (13-11-2022)
LUTTENBERG  – Gerben Morsink was zaterdag de enige Twentse ruiter, die er in slaagde een van de vier rubrieken van de tweede aflevering van de... (13-11-2022)
TUBBERGEN – Wim Schröder is vanaf 1 januari 2023 niet langer actief voor de Japanse springruiters. Zijn taken als trainer, coach en manager in het... (07-11-2022)
MAASTRICHT - Lucas Porter was ook zondag weer goed voor een tweede plek bij Jumping Indoor Maastricht. Opnieuw met de dertienjarige bruine merrie... (06-11-2022)
MAASTRICHT – Lucas Porter en Annelies Vorsselmans haalden zaterdag het podium in de rubriek progressief over 1,45 meter tijdens CSI4* Indoor Jumping... (06-11-2022)
WIERDEN – Remco Been zegevierde zaterdag voor de derde maal in zijn loopbaan in de Nijwa Grote Prijs van Wierden. Dit keer flikte hij het met de... (05-11-2022)
Gerco Schröder en Gert-Jan Bruggink boekten vrijdag beiden een mooie zege in respectievelijk Samorin en Vragender. (05-11-2022)
WIERDEN – Steven Veldhuis kaapte vrijdagavond als laatste starter in de winning round van het Championat van Wierden alsnog de zege over 1,40 meter... (05-11-2022)
WIERDEN – Bas van der Aa was donderdagavond niet te kloppen in de rubriek over 1,40 meter met twee fasen tijdens Indoor Wierden. Met de negenjarige... (03-11-2022)
WIERDEN – Tijdens de 45ste editie van Indoor Wierden word deze dagen onder meer gereden om de Double Crown en de Triple Crown. De ruiter die behalve... (03-11-2022)
DENEKAMP - De Dinkelruiters hadden vrijdag tijdens Euregio Indoor Denekamp bezoek van Rob Ehrens. De voormalig bondscoach springen verzorgde in vijf... (30-10-2022)
HELLENDOORN – Eric ten Cate vervulde met verve de hoofdrol in de eerste wedstrijd van vier voor de Roelofsen Horse Trucks Winter Classics 2022. De... (30-10-2022)
DENEKAMP – Lars Schröder ontpopte zich vrijdagavond tot de verrassende winnaar van het masterspringen tijdens Euregio Indoor Denekamp. De jonge... (29-10-2022)