IN EERSTE WEDSTRIJD VOOR FEI LONGINES NATIONS CUP

Springruiters tweede in Sankt Gallen

Archieffoto Marc Houtzager op Sterrehof's Dante © Fototrailer

SANKT GALLEN – De springruiters van TeamNL eindigden zondag op een mooie tweede plaats in de eerste wedstrijd voor de FEI Longines Nations Cup van dit seizoen. In het Zwitserse Sankt Gallen kwam het team van bondscoach Jos Lansink net als de Britten uit op twaalf strafpunten, maar de totaaltijd van Oranje was sneller.

De Zwitsers wonnen hun thuiswedstrijd. “Dit is een heel mooie opsteker die meetelt voor de competitie richting de finale in Barcelona”, aldus een tevreden coach.

TeamNL deed zonder de geblesseerde Willem Greve onder leiding van Jos Lansink goede zaken in de eerste wedstrijd van de serie,  die moet leiden tot een plaats in de finale in Barcelona waarin Nederland titelverdediger is. 

Na de eerste manche stond Oranje op de tweede plaats met acht strafpunten achter de Britten (4) en net voor de Zwitsers, die in de tweede omloop na de eerste drie foutloze combinaties al zeker waren van de winst. Lansink: “Ik ben heel blij met dit resultaat. De paarden sprongen erg goed. Door een paar ruiterfouten, die we ons niet kunnen veroorloven, staan we op de tweede plaats.

Jack Ansems had bij zijn debuut in een vijfsterren landenwedstrijd de eerste startpositie van TeamNL toebedeeld gekregen van de bondscoach. Hij moest met de merrie Fliere Fluiter zelfs als eerste van alle deelnemers van start in de eerste omloop. De merrie begon wat aarzelend en kreeg op de eerste hindernis al een fout. Later in het parcours was ze onder de indruk van de met een oxer overbouwde sloot (hindernis 8), waarvan de bovenste balk viel. De acht strafpunten waren het streepresultaat voor het team.

Alle credits
In de tweede manche lieten Ansems en Fliere Fluiter zien waarom ze het vertrouwen van Jos Lansink hadden gekregen. Met een fantastische, vloeiende en overtuigende foutloze ronde droegen ze bij aan de tweede plaats. “Ik moet Jack wel alle credits geven. Hij wilde zelf graag al eerste starten voor het team. Voordat hij als eerste aan de wedstrijd begon kreeg hij vanuit de organisatie wat oponthoud en ook toen hij in de ring was duurde het lang voordat de startbel ging. De tweede ronde was helemaal zoals het moest”, vertelt Lansink. 

Sanne Thijssen en Con Quidam RB leverden in de eerste omloop een goede prestatie met een springfout op hindernis 8. In de tweede manche ging de overijverige Con Quidam RB wat vroeg af op de open sloot, waar hij een van zijn voorvoeten inzette. Ook het bovenste plankje van de delicate steilsprong die op de sloot volgde moest het ontgelden. Het resultaat was acht strafpunten.

Long John Silver van Jur Vrieling maakte pas op de één-na-laatste hindernis van de wedstrijd een springfout, nadat de ruiter hem wat aanspoorde om geen tijdsoverschrijding op te lopen. De tienjarige Holsteiner ruin sprong twee heel goede rondes en liet zien een paard met veel vermogen en potentie te zijn. “Jur reed de eerste ronde een topsterke ronde. Daar was ik super tevreden mee. De springfout in de tweede mag niet gebeuren, maar dat kan als het op het scherpst van de snede gaat.”

Superieure omloop
Routinier Marc Houtzager maakte het geweldig af voor het team met een superieure foutloze tweede omloop van Sterrehof’s Dante NOP, waardoor Nederland op een totaal van twaalf strafpunten eindigde. In de eerste omloop viel de bovenste plank van de steilsprong na de open sloot, wat vier strafpunten betekende.

Zaterdagavond overtuigden Sanne Thijssen met haar ‘tweede’ paard Hi There en Marc Houtzager met zijn nog onervaren Hoy Moley al met de vijfde en zesde plaats in de vijfsterren Grote Prijs van Zwitserland. 

Op vrijdag 24 juni is tijdens CHIO Rotterdam in het Kralingse Bos de tweedde wedstrijd voor de FEI Longines Nations Cup voor de springruiters van TeamNL. “Ik zal me de komende dagen buigen over de samenstelling van het team voor het CHIO. De week erna is gelijk al het CHIO Aken. Dus we gaan in overleg over de planning”, aldus Jos Lansink. 

Uitslag FEI Longines Nations Cup Sankt Gallen
1. Zwitserland 8 strafpunten
2. Nederland 12
    Jack Ansems - Fliere Fluiter (v. Zirocco Blue VDL) 8 - 0
    Sanne Thijssen - Con Quidam RB (v. Quinar) 4 - 8
    Jur Vrieling - Long John Silver 3 (v. Lasino) 0 - 4
    Marc Houtzager - Sterrehof’s Dante NOP (v. Canturano) 4 - 0
3. Groot-Brittannië 12 
4. Duitsland 16 
5. België 20 
6. Brazilië 20 
7. Noorwegen 24
8. Oostenrijk 28 

Meer Springen

»
GEESTEREN – Amber van Marle maakte zaterdag een prima indruk in de ‘kleine’ Grote Prijs van Hippisch Geesteren. De amazone uit Ambt-Delden hoefde op... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – Eric ten Cate schreef vrijdag in eigen woonplaats de rubriek over 1,35 meter van Hippisch Geesteren op zijn naam. Met de schimmelmerrie... (03-05-2024)
»
GEESTEREN – Robert Vos mocht zich donderdag winnaar noemen van de toprubriek van de dag tijdens Hippisch Geesteren. De Wierdenaar werd over 1,35... (02-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam reed donderdag met zijn elfjarige bruine ruin Trezeguet naar een keurige derde plek in de rubriek over 1,45 meter met... (02-05-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)