Springruiters tweede in Rome

ROME - In de eerste wedstrijd waar Nederland voor de punten ging in de Furusiyya FEI Nations Cup eiste het Oranje kwartet onder leiding van bondscoach Rob Ehrens de tweede plaats op. De Nederlandse equipe acteerde uiterst sterk en eindigde met negen strafpunten op één enkel strafpuntje achter België.

Na de eerste manche stond Nederland nog vierde, maar dankzij foutloze ritten van Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN (Rash R x Fuego du Prelet) en Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi N.O.P. (Quidam de Revel x Landgraf I) klom ons land langzaam maar zeker omhoog. Dat de Belgen net niet verslagen werden, kwam omdat Gerco Schröder en Glock's London (Nabab de Reve x Chin Chin), die in de eerste manche soeverein foutloos  waren gebleven, op de allerlaatste hindernis een foutje moesten incasseren.

Bondscoach Rob Ehrens baalde een beetje na die tweede plek. "Ik had graag hier willen winnen en we waren er heel dicht bij. Erger nog, de overwinning zat er echt in. Wat echt jammer was dat Gerco net iets te open naar de allerlaatste hindernis reed en daar die fout kreeg. Gerco keek naar de klok en zag dat hij amper binnen de tijd kon rijden, waardoor hij de fout maakte in de haast om aan de finish te komen", aldus Ehrens, die onder de indruk was geweest hoe de Nederlandse paarden in de beide manches hadden gesprongen.

"Jammer waren de twee fouten van VDL Bubalu in de tweede manche. In de eerste manche was de hengst topfit en waardoor de twee fouten ontstonden in de tweede ronde, dat moet ik terugkijken op de video."

"Het was best een lang lijn van de dubbel naar die laatste sprong en ik kon de tijd zien, waardoor ik wist dat ik krap zat. Misschien overreed ik London net iets, maar als het goed was gegaan had niemand iets kunnen zeggen", aldus Schröder die van mening was dat London beide manches fantastisch had gesprongen. "Natuurlijk hadden we graag in Rome willen winnen. Aan de andere kant hadden we op voorhand getekend voor deze tweede plek in een veld van wereldklasse."

Jeroen Dubbeldam, die met Zenith SFN op dit niveau debuteerde, was zeer tevreden. "Het foutje in de eerste manche op de steilsprong was jammer, maar verder sprong Zenith SFN zeer overtuigend. Voor ons was het een debuut op dit niveau en dan blijkt een landenwedstrijd toch iets anders te zijn dan een Grote Prijs. Nu moest Zenith voor het eerst tweemaal kort achter elkaar een wedstrijd lopen, maar voor mijn gevoel was dat geen probleem voor hem. Dit geeft vertrouwen, temeer omdat ik het gevoel heb dat hij er totaal niet van heeft geleden."

Het was een uitermate spannende landenwedstrijd. In de eerste manche moest Jeroen Dubbeldam, als tweede starter in het veld, een fout accepteren op de golvende steilsprong na de sloot. Maikel van der Vleuten kreeg met VDL Groep Verdi N.O.P. na een fantastische rit een fout op de allerlaatste hindernis. Jur Vrieling (Holwierde) bleef met VDL Bubalu (Quidam de Revel x Nimmerdor) foutloos, maar moest helaas door een minimale overschrijding van de tijd één strafpunt accepteren. De laatste starter van het Nederlandse Oranje kwartet Gerco Schröder hield op onnavolgbare wijze de lei helemaal schoon. Nederland stond met vijf strafpunten na die eerste manche vierde, achter Groot-Brittannië met nul strafpunten, terwijl België en België de tweede plek deelden met vier strafpunten. 

In die tweede manche kwam Nederland met foutloze rondes van Dubbeldam en Van der Vleuten ijzersterk terug. Vrieling moest met VDL Bubalu negen strafpunten accepteren en omdat de Duitsers en de Britten waren terug gevallen, moest Gerco Schröder de laatste Belgische ruiter Nicola Philippaerts onder druk zetten met een foutloze rit. Net als in de eerste manche bij Maikel van der Vleuten het geval was bleek voor Gerco in de tweede ronde de laatste hindernis een paar millimeter te hoog, waardoor Philippaerts zich een foutje kon permitteren. Dat foutje maakten ze ook, maar bleven wel binnen de tijd, waardoor de Belgen de wedstrijd wonnen met één punt voorsprong op Nederland. Duitsland werd derde en de Britten eindigden als vierde.

Uitslag Furusiyya FEI Nations Cup Rome
1) België - 8
2) Nederland - 9
- Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Zenith SFN (Rash R x Fuego du Prelet) - 4 / 0
- Maikel van der Vleuten (Someren) - VDL Groep Verdi N.O.P. (Quidam de Revel x Landgraf I) - (4) / 0
|- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 1 / (9)
- Gerco Schröder (Tubbergen) - London (Nabab de Reve x Chin Chin) - 0 / 4
3) Duitsland - 12
4) Groot-Brittannië - 20
5) Oekraïne - 23
6) Frankrijk - 25
7) Qatar - 26
8) Italië -36

Tussenstand Nations Cup eerste divisie na drie wedstrijden
1) Frankrijk - 245 (3 wedstrijden)
2) België - 165 (2 wedstrijden)
3) Zwitserland 150 (2 wedstrijden)
4) Spanje 112.5 (2 wedstrijden)
5) Nederland - 90 (1 wedstrijd)
6) Duitsland - 80 (1 wedstrijd)
7) Ierland - 75 (1 wedstrijd)
8) Groot-Brittannië - 70 (1 wedstrijd)
9) Ukraïne - 60 (1 wedstrijd)
10) Zweden - 50 (1 wedstrijd)

Agenda Nations Cup
Sankt Gallen (Zwi) - 30 mei
* Rotterdam - 20 juni
* Falsterbö - 11 juli
* Hickstead (Eng) - 1 augustus
Dublin (Ier) - 8 augustus
Finale: Barcelona (Spa) - 9/12 oktober

De met een * gemerkte wedstrijden tellen voor Nederland voor de punten.

Meer Springen

»
OMMEN – Hessel Hoekstra slaagde er donderdag tijdens het CSI Ommen twee keer in bij de eerste tien te eindigen. Met de achtjarige vosruin VDL... (05-07-2024)
»
OMMEN – Lars Schröder reed woensdag tijdens CSI1* Ommen met zijn veertienjarige bruine hengst Colando 21 (v. Conthargos) naar een verdienstelijke... (04-07-2024)
»
ERMELO – Mart IJland bij de junioren en Thijmen Vos bij de junioren vertegenwoordigen Nederland bij de Europese kampioenschappen springen voor de... (03-07-2024)
»
OMMEN – Het CSI Twente is amper achter de rug of het volgende concours op drie sterren-niveau in eigen provincie dient zich alweer aan. Vanaf... (03-07-2024)
»
GEESTEREN – Na vier dagen hippische topsport en breedtesport op twee wedstrijdpistes maakt directeur Rob Maathuis de sportieve balans op van de... (02-07-2024)
»
Behalve in de internationale rubrieken werd er tijdens het CSI Twente ook een nationaal programma voor springruiters afgewerkt. Vier keer ging een... (01-07-2024)
»
GEESTEREN – Van de acht ruiters uit de regio die zondag van start gingen in de Grote Prijs van het CSI32* Twente slaagde alleen Gerco Schröder er in... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Het vijftigjarige CSI Twente kreeg zondag met Steve Guerdat de gedroomde winnaar. De Zwitser, die vrijdag met Looping Luna ook al de... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Acht regioruiters maken zondag bij het CSI3* Twente hun opwachting in de strijd om de Grote Prijs van het Equestrian Park Erve Maathuis... (30-06-2024)
»
GEESTEREN – Een dag na Steve Guerdat zette zaterdag een andere wereldtopper een van de twee kwalificaties voor de Grote Prijs van CSI3* Twente naar... (29-06-2024)
»
Bij tal van hippische evenementen is Siny Hagenvoort een welkome verschijning. De omroepster uit Harbrinkhoek geeft met haar heldere stem en kennis... (29-06-2024)
»
PRAAG – De springruiters van TeamNL wonnen vrijdag overtuigend de landenwedstrijd van het CSIO3* Praag. Dankzij foutloze ritten van Henk Frederiks... (29-06-2024)
»
GEESTEREN – Regerend Europees kampioen Steve Guerdat bevestigde vrijdagavond op het Equestrian Park Erve Maathuis zijn reputatie. De Zwitser zette... (28-06-2024)
»
GEESTEREN – Op de eerste dag van het CSI Twente van het vijftigjarige CSI Twente gaf nationaal kampioen junioren in de toprubriek over 1,45 meter... (27-06-2024)
»
GEESTEREN - Het CSI Twente werd donderdagavond op de eerste dag van het concours overschaduwd door een tragisch ongeval, waarbij een paard overleed. (27-06-2024)
»
Al sinds de eerste editie van het CSI Twente in 1975 is Jan Leus in zijn eigen dorp een van de vaste vrijwilligers. En elk jaar weer geniet hij volop... (26-06-2024)
»
De regio Twente mag zich gelukkig prijzen met een behoorlijk aantal jeugdige talenten dat op weg lijkt naar een mooie loopbaan als ruiter. Een van de... (25-06-2024)
»
ERMELO – Nationaal kampioen Willem Greve maakt zoals verwacht deel uit van TeamNLdat Nederland vertegenwoordigt bij het springen tijdens de... (25-06-2024)
»
Bij de onlangs in Deurne gehouden strijd om het nationaal kampioenschap was een opvallende rol weggelegd voor Bas van der Aa. Met Gaen eindigde de... (24-06-2024)
»
Het Equestrian Park Erve Maathuis is een week na het CSI Twente opnieuw het decor van een interessant concours. Dan staat de door PSV St. Joris... (23-06-2024)