AAN DE LEIDING IN NATIONS CUP NA TWEEDE PLAATS ACHTER BELGEN IN FALSTERBO

Springruiters al zeker van finale

Foto bondscoach Jos Lansink © Ashley Claus

FALSTERBO - De springruiters van TeamNL hebben wederom een topprestatie geleverd. Ze werden vrijdagmiddag tweede in de wedstrijd voor de FEI Nations Cup in het Zweedse Falsterbo.

Daarmee gaat bondscoach Jos Lansink met zijn ruiters aan de leiding in het landenklassement en zijn ze zeker van deelname aan de finale in Barcelona.

“Het was top. Ik ben er super blij mee”, is de reactie van Jos Lansink. “We kwamen heel sterk terug”, vertelt de keuzeheer. “In de eerste manche liepen we iets achter de feiten aan. Maar nulrondes brengen ons telkens weer naar de top van het klassement. Ik ben er super blij mee.”

Niet het hoofddoel
Lansink is met zijn ruiters al zeker van deelname aan de finale om de FEI Longines Nations Cup in Barcelona. “Dat was ook de bedoelin. Alleen is dat niet het hoofddoel voor dit jaar. Dat is ons plaatsen voor de Olympische Spelen van Parijs.” Dat zal moeten gebeuren op het WK volgende maand in Herning. Aanstaande woensdag maakt Lansink zijn WK-team bekend.

In de tweede manche van de Nations Cup in Falsterbo zorgden Jur Vrieling met een fantastisch springende Long John Silver 3, Johnn Pals met Charley en Harrie Smolders met zijn ‘derde’ toppaard Darry Lou voor een foutloos resultaat. Na de eerste manche stond TeamNL op de vijfde plaats met vijf strafpunten. Dat bleef zo en Nederland eindigde achter België (met vier strafpunten) op de tweede plaats. Met twee nulrondes was Jodie Hall McAteer, die traint bij de BWG Stables in Tubbergen, de absolute uitblinker bij Groot-Brittannië, dat derde werd. 

Jur Vrieling opende de wedstrijd voor Oranje. Zijn tienjarige schimmel Long John Silver 3 sprong met zoveel kracht dat hij boven de hindernissen tijd verloor. Op de finishlijn in de eerste manche kwamen ze een fractie over de toegestane tijd, wat een tijdstrafpunt opleverde.

Johnny Pals begon goed met Charley, maar in het laatste gedeelte ontstonden fouten. Dat bleek het streepresultaat voor het team. Patrick Lemmen debuteerde in een vijfsterren landenwedstrijd. In beide manches sprong zijn paard Exit Remo heel goed, al viel er op dezelfde hindernis in beide ronden een balk. In de eerste ronde telden de vier strafpunten mee voor het teamresultaat.

Superieure omlopen
Harrie Smolders reed zijn eerste landenwedstrijd met Darry Lou, die hij sinds dit voorjaar rijdt. Met de veertienjarige hengst presteerde Smolders voortreffelijk met twee superieure foutloze omlopen.
Na de overwinning in Rotterdam en de tweede plaatsen in Sankt Gallen en Falsterbo gaan de Nederlandse springruiters aan de leiding in de tussenstand van de FEI Nations Cup-series in de eerste Europese Divisie. Duitsland en Zwitserland staan na drie starts op de tweede en derde plaats. De volgende wedstrijd in de reeks is over veertien dagen in Hickstead. Hier start het team van Jos Lansink niet. De laatste wedstrijd voor de springruiters van TeamNL is na het WK in Herning, op 19 augustus in Dublin.

Uitslag FEI Nations Cup Falsterbo (Zwe) 1,60 meter
1. België 4 strafpunten
2. Nederland, 5 
-   Jur Vrieling - Long John Silver 3 (v. Lasino) 1 - 0
-   Johnny Pals - Charley (v. Calido) (12) – 0
-   Patrick Lemmen - Exit Remo (v. San Remo) 4 – (4)
-   Harrie Smolders - Darry Lou (v. Tangelo van de Zuuthoeve) 0 – 0
3. Groot Brittannië 8 
4. Noorwegen 9 
5. Denemarken 16 

Tussenstand FEI Nations Cup-serie
1. Nederland 280 punten
2. Duitsland 240 
3. Zwitserland 225 

Hessel Hoekstra
Hessel Hoekstra was vijfde man van Oranje en dus niet opgenomen in de equipe. Hij presteerde echter prima op Zweedse bodem. Hoekstra werd vrijdag met de twaalfjarige merrie Famariloma (v. Azteca VDL) tweede in de rubriek over 1,45 meter op tijd en bezette dezelfde positie in de kwalificatie voor de derby over dezelfde hoogte met de tien jaar oude Helsinki (v. Zirocco Blue). Een dag eerder was hij met Famariloma al vijfde geworden in een proef tegen de klok over 1,45 meter.

Meer Springen

»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)