Perfecte start voor Marc Houtzager

LEXINGTON - Marc Houtzager (foto) reed met HBC Tamino een perfecte rit in de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap voor springruiters. Houtzager bleef heel gemakkelijk foutloos en eindigde op de zesde plek. De Amerikaan Mario Deslauriers stond met Urico zijn eerste plaats niet af en zijn landgenoot McLain Ward stuurde zijn fantastisch springende Sapphire naar de tweede positie, voor de uitermate verrassende Hongaar Sándor Szász met Moosbachhofs Goldwing.

Na de eerste wedstrijd gaat de USA aan de leiding in de landenwedstrijd, met een totaal van 5,69 punten. Duitsland staat tweede met 9,80 punten, gevolgd door de Fransen met 11,32 punten. Nederland staat 0,6 punt achter op de Fransen en is vierde. In de strijd om de landenteams komen 27 landen aan de start. Van de 120 individuele deelnemers haalde er één, de Finse Nina Fägerstrom, de eindstreep niet.

Marc Houtzager vond het moeilijk de hele dag te moeten wachten totdat hij eindelijk rond 17.00 uur (Amerikaanse tijd) samen met HBC Tamino van start mocht gaan. "Ik denk dat we samen een heel goede rit hebben neergezet en dat we alleen op hindernis vijf even het nodige geluk hadden om ons in de top van het klassement te kunnen handhaven. Doel was om me op de eerste dag in de topvijf te rijden en dat is vrijwel gelukt. Dat we snel waren was voor mij geen verrassing, want Tamino is van nature een snel paard en daarvan heb ik in deze wedstrijd ten volle kunnen profiteren". Aldus Houtzager, die wel van mening is dat de omstandigheden voor hem duidelijk anders waren dan voor de ruiters die eerder op de dag hadden gereden. "Ik reed met heel veel kunstlicht en dat veroorzaakt toch andere schitteringen dan bij daglicht. Dat maakte het voor mijn gevoel er voor de paarden niet gemakkelijker op."

Bondscoach Rob Ehrens was zeer te spreken na afloop van dit jachtparcours. "Ik ben natuurlijk heel blij met het nulrondje van Houtzager met HBC Tamino. Maar ook de overige drie ruiters hebben zeer goed gepresteerd. Jur Vrieling met VDL Bubalu, Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN en Harrie Smolders met Exquis Walnut de Muze misten net dat beetje geluk om foutloos te blijven. Toch kun je aan alle vier de paarden zien dat ze topfit zijn en dat we met de besten meekunnen. Ik ga er dan ook vanuit dat we in staat zijn dinsdag de aansluiting bij de top te behouden."

Ook voor het Nederlandse paardenstamboek KWPN begon het WK  heel goed, want van de eerste tien paarden in de eindstand is de helft gefokt door leden van het KWPN. (Bron KNHS)

Uitslag eerste wedstrijd (direct op tijd)
1) Mario Deslauriers (USA) - Urico (Zandor Z x Fedor) -71.25 (0)
2) McLain Ward (USA) - Sapphire - 71.79 (0)
3) Sándor Szász (Hon) - Moosbachhofs Goldwing - 73.24 (0)
6) Marc Houtzager (Rouveen) - HBC Tamino (Numero Uno x Farmer)
25) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Exquis Walnut de Muze (Nabab de Reve x Chin Chin) - 80.13 (4)
34) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 81.55 (4)
38) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 82.00 (4)
87) Jos Lansink (Bel) - Cavalor Valentina van 't Heike - 90,52 (12)

Meer Springen

»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de laagste dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)