Oranje kwartet houdt topvorm vast

LONDEN (KNHS) - De Oranje springcombinaties hebben hun topvorm die zij in de openingswedstrijd toonden vast weten te houden. Na de eerste manche van de landenwedstrijd voor springruiters in Greenwich Parc staan de Nederlanders met slechts vier strafpunten op een gedeelde tweede plaats. Saudi-Arabië gaat verrassend aan de leiding. Nederland deelt de tweede plek nu met de Britten de Zweden en de Zwitsers.

Morgen staat de tweede omloop van de landenwedstrijd op het programma, waarna de teammedailles worden verdeeld. Onder andere Duitsland, Frankrijk en België wisten zich niet voor de tweede manche te plaatsen, waarin slechts de beste acht landen mogen starten.

Bondscoach Rob Ehrens was duidelijk in zijn commentaar. "Het was werkelijk genieten. Toen we twee foutloze rondes binnen hadden was ik gerust", aldus Ehrens. Ook over de prestaties van de Nederlandse ruiters van hij duidelijk. "Maikel van der Vleuten (Mierlo) was zeer geconcentreerd en liet Verdi nog meer dan gisteren naar boven springen. Marc Houtzager (Rouveen) reed in één woord top en ook zijn Tamino sprong ook in één woord top. Beide ruiters wisten de lei schoon te houden.  Jur Vrieling (Holwierde) begon heel sterk, maar wist de hengst in de lijn naar de sloot net niet gesloten genoeg te houden. Daardoor kregen zij daar een foutje. Ook de fout op de laatste was te wijten aan Jur, die zich moet realiseren dat een sprong pas af is als je paard weer met alle vier de benen op de grond staat. Die fout op de laatste hindernis ontstond omdat Jur zijn Bubalu VDL een fractie te vroeg losliet", aldus Ehrens, die Gerco Schröder (Tubbergen) niet van een fout kon betichten. "Van waar ik stond kon ik het niet goed zien, dus moet ik eerst de videobeelden analyseren om daar een oordeel over te geven. Gerco vertelde me dat hij dacht richting de insprong van de dubbel stil te blijven zitten, maar mogelijk kwam hij toch met een fractie te veel been. Een veegfoutje, niet meer en niet minder. Daarna ging Gerco voor mijn gevoel net iets te veel rijden om binnen de tijd te blijven. Zo reed hij in zeven galopsprongen van de sloot naar de insprong van de driesprong, maar dat kun je deze ruiter wel toevertrouwen", aldus Ehrens, wiens doel het is om vanavond weer de rust van het Olympische dorp op te zoeken. "We hebben gisteravond gegeten en daarna in onze appartementen naar de tv gekeken en zijn vroeg gaan slapen", vervolgde de bondscoach, die zeer tevreden was over zijn mannen. "Ze hebben ijzersterk en met het mes tussen hun tanden gereden!".

Nederland begon met Jur Vrieling als eerste starter met VDL Bubalu en na een fout op de sloot toucheerde de KWPN goedgekeurde hengst met de achterbenen de allerlaatste paal van de dertiende hindernis. Die paal rolde naar voren en toen naar achteren en viel tergend langzaam uit de lepels. "Het was beide keren mijn fout. En dat terwijl ik best een goed gevoel had. Denk niet dat ik niet mijn best heb gedaan, maar het was niet genoeg", aldus een balende Vrieling.
De tweede ruiter voor Nederland was Maikel van der Vleuten met een zeer goed springende VDL Groep Verdi. Het voormalige Rabo Talent van het Jaar had zijn ritje over het door Bob Ellis ontworpen parcours als prettig ervaren. "Het liep direct een stuk beter dan gisteren. In de openingswedstrijd toucheerde Verdi een paar maal een paal, maar vandaag stond hij echt op scherp en ik ben verschrikkelijk gelukkig met deze foutloze rit", blikte Maikel tevreden terug.
Ook Marc Houtzager noteerde een foutloze ronde met Sterrehof's Tamino en dit paard sprong op een wijze die indrukwekkend was. Nergens een touché en perfect in de hand staand stuurde Houtzager zijn paard rond. Soms zelfs even improviserend op weg naar de brievenbus-hindernis, waar Houtzager geen vijf galopsprongen maakte maar zes. "Mijn paard sprong ook vandaag weer ongelooflijk goed. In één woord super. Ik hoop dat morgen na mijn rit ook weer te kunnen zeggen, want de druk wordt alleen maar groter", aldus Houtzager.
Gerco Schröder: "Het was erg vervelend dat London net dat foutje maakte op de London hindernis. Als je kijkt naar de wedstrijd, gaat het morgen verschrikkelijk spannend worden, want de verschillen zijn klein". 

Bondscoach Rob Ehrens vond het parcoursontwerp van Bob Ellis niet echt moeilijk. "Je moest de paarden wel top fit hebben en ruiterfouten werden onverbiddelijk afgestraft. Als ik zie hoe het vandaag is gegaan dat hoeft het morgen niet veel moeilijker te worden. Ik wil opmerken dat ik deze parcoursen mooier vindt dan de parcoursen die Ellis drie jaar geleden in Windsor tijdens het EK had gebouwd. Wat ik wel vergelijkbaar met die parcours van toen met nu vindt is dat de ruiters en de paarden gedurende het gehele parcours zeer alert moeten blijven, omdat je niet in je ritme kunt blijven. Daarom moet je van tevoren heel goed weten wat je doet. Zo heb ik het parcours zeker acht keer gelopen, om uit te vinden waar de problemen zaten en hoe aan deze problemen het hoofd kon worden geboden. Dat is vandaag goed uitgepakt", aldus Ehrens.

De aankleding van de hindernissen was werkelijk fantastisch. Zo stond de Tower Bridge in het parcours, de deur Downingstreet 10 diende als flankering van een steilsprong, net als ergens anders in het parcours de typisch Britse brievenbussen. Een oxer werd aan de ene kant geflankeerd door het London Eye en aan de andere kant door de Big Ben en the House of Parliaments. Zo enige twijfel de mooiste decoratie van het Olympische hindernispark ooit.

Na de tweede wedstrijd staat Saudie-Arabië op de eerste plaats met één enkele strafpunt en volgen op drie punten achterstand Groot-Brittannië, Zweden, Zwitserland en Nederland. Canada staat zesde met vijf strafpunten. Brazilië en de USA delen de zevende plek met acht strafpunten. Mexico, Australië, Duitsland, Frankrijk, België, de Ukraïne en Chili zijn uitgeschakeld voor de strijd om de teammedailles.
In het individuele klassement staan nu twaalf ruiters op nul strafpunten. Daaronder Marc Houzager en Maikel van der Vleuten. Twee ruiters staan op één strafpunt en ook twee ruiters staan op twee strafpunten. Tien ruiters delen de voorlopige 17de plaats in de tussenstand, waaronder Gerco Schröder. Jur Vrieling deelt met vele anderen de 31ste plaats.
Na de tweede manche van de landenwedstrijd morgen mogen de beste 45 combinaties door naar de individuele finale, die in twee manches wordt verreden en waarin iedereen weer met een schone lei van start gaat. De beste 25 uit de eerste manche gaan door naar de tweede ronde van de individuele wedstrijd.  

Jacob Melissen, (KNHS)

Meer info zie: www.london2012.com

Tussenstand individueel:

1) Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Verdi (Quidam de Revel x Landgraf I) - 0
1) Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof's Tamino (Numero Uno x Farmer) - 0
17) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce London (Nabab de Reve x Chin Chin) - 4
31) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - (8)

Tussenstand landenwedstrijd springen (beste 8 gaan door naar de 2e manche):

1) Saudi-Arabië -1
2) Nederland - 4
2) Groot-Brittannië - 4
2) Zweden - 4
2) Zwitserland - 4
6) Canada - 5
7) Brazilië - 8
7) USA - 8

Meer Springen

»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)